‘Het mag wel wat gevaarlijker voor onze kinderen’

07.06.2019 16:18
mag gevaarlijker voor onze kinderen Beeld: Shutterstock

Stacy Tornio maakt het maar meteen duidelijk: “We beschermen onze kinderen teveel, en daar helpen we ze niet mee.”

Curling-ouders, noemen wij ze sinds ‘De Luizenmoeder’: vaders en moeders die obstakels voor hun kinderen maar zoveel mogelijk uit de weg ruimen. Alles om ze te behoeden voor uitdagingen, gekwetste gevoelens of ander moeilijks. “We vormen een complete generatie van zulke ouders”, schrijft ze op ScaryMommy. Want ook zij, als moeder van twee, maakt zich er schuldig aan.
 

Buitenspelen

“Er is natuurlijk niets mis mee dat je niet wilt dat je kind pijn heeft of het gevoel dat hij faalt. En het is prima om je kind te helpen.” We slaan alleen een beetje door, vindt Stacy. “Ik zie het op school, op het sportveld: ouders die speciale behandelingen willen voor hun bloedjes, de coach aanspreken – en soms zelfs het huiswerk van hun kinderen maken.” Bovenal ziet ze het bij het buitenspelen. “Kinderen die zonder toezicht op straat ravotten, hoeveel tel jij er nog?”
 

Lees ook:
‘Kinderen moeten meer risicovol buitenspelen’ >

 

Niet klimmen!

Een middagje in het park geeft haar de kriebels. “Ik hoor alleen maar: ‘Niet doen! Niet klimmen! Ik help je wel.” Geweldig wanneer ouders met hun kinderen spelen, wil ze maar zeggen, alleen die figuurlijke curlingbezem mag van haar aan de wilgen.

“Kinderen springen niet meer over slootjes. Klimmen nooit in bomen en vangen geen insecten meer, zoals wij vroeger deden. Stel je voor: ze zouden iets kunnen breken, of gestoken kunnen worden.” Maar daarmee ontneem je kinderen de kans zich te wapenen tegen de echte wereld, denkt Stacy: ze verliezen contact met de natuur.
 

Voeten in de branding

“We moeten kinderen weer leren om dingen te proberen, te falen en risico’s te nemen bij het spelen. Je leert dingen pas te waarderen en respecteren, wanneer je ze ervaart. Je kunt wel alles lezen over de zee, maar je begrijpt het pas wanneer je met je voeten in de branding staat.”

We moeten onze kinderen wat meer vrijheid geven, vindt ze. En onze angst voor rampscenario’s een beetje loslaten. “Onze kinderen hun jeugd laten beleven zoals wíj dat vroeger deden.”
 

Kampvuur bouwen

Best lastig, weet Stacy. “Mijn eigen kinderen klimmen al in bomen sinds ze konden lopen, en probeer dan maar eens niet bezorgd te zijn. Maar wanneer je je kind van tevoren bewust maakt van de gevaren, wordt het al een stuk veiliger. Natuurlijk laat je ze niet meteen hout verzamelen en een kampvuur bouwen, je leert ze eerst over het gevaar van vuur en hoe je daarmee om moet gaan. Eerst voorbereiden, dan loslaten. Zo vergroten we hun kansen op succes in de toekomst.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >