Martine de Jong vlooit geen luizen, voedt niet op en laat haar zesjarige dochter gezellig koffie zetten. “Daar krijg je er zelfstandige kinderen van.”

Tijdens mijn eerste zwangerschap nam ik mij voor: ik zou nooit een luie moeder worden. Na de bevalling kreeg ik een geweldige kraamhulp die mijn huis poetste dat het een lieve lust was. Elke avond stond er een maaltijd klaar, het bed werd om de dag verschoond en de wasmand was nooit vol. Een perfect begin van mijn nieuwe leven als supermoeder. Helaas ging ze na een weekje weg, ontplofte mijn huishouden en bleek ik alsnog een ontzettend luie moeder te zijn.

Mama wil uitgebreid in bad

En ik ben niet de enige. Als je in het weekend in de vroege ochtend door je buurt wandelt, zie je ze overal: de vaders die bij luie moeders horen. Je kunt ze herkennen aan hun frisse ‘ik ben sinds kort vader en daar ben ik trots op’-blik en ze hebben al hun kinderen bij zich. Meestal is dit een baby, soms loopt er ook een peuter naast en de mannen slepen met verse broden en zakken croissants. Het zijn de vaders die met het krieken van de dag naar buiten worden gestuurd zodat mama uitgebreid in bad kan gaan. Of de krant kan lezen in haar ochtendjas met een grote beker koffie verkeerd. Of nog een uurtje kan doorslapen. Deze vaders worden wat mij betreft niet genoeg geprezen.

Alleen naar de supermarkt

Van lui moederschap krijg je overigens heel zelfstandige en mondige kinderen. Ik herinner me dat mijn moeder me weleens naar de supermarkt stuurde en dat ik me als kind daar altijd heel trots en groot door voelde. Met dit in mijn achterhoofd probeerde ik al snel de zelfstandigheid van mijn zoon te stimuleren door hem – hij was net drie – ook alleen naar de supermarkt te sturen. Toegegeven: de supermarkt was in hetzelfde blok, hij hoefde er niet eens voor over te steken. Het werkte goed, peuters zijn wat dat betreft net honden: ze doen niets liever dan hun baasjes blij maken. Door zijn supermarktbezoekjes werd hij gedwongen hulp te vragen bij het pakken van dingen waar hij niet bij kon, zijn plek op te eisen in de rij voor de kassa en netjes dankjewel te zeggen als hij wisselgeld terugkreeg. Ik zat de eerste keren vreselijk nerveus te wachten bij het raam tot hij terugkwam, maar geloof me, er is niets waar je hart sneller van volloopt dan van je kind dat met een pak melk en wat wisselgeld in zijn vuistje terugrent naar huis. Bijkomend voordeel: ik kan hem sindsdien gewoon op pad sturen als ik er tijdens het koken achter kom dat ik de roomboter vergeten ben, of een prei, of zin heb in een zak drop.

Kim van Kooten doet het ook niet

Nog zoiets ongemotiveerds: ik doe niets op school. Helemaal niets. Ik vlooi geen luizen, ik hang geen stroken crêpepapier op in de gang vlak voor kerst, ik ga niet mee op schoolreisjes. Gelukkig bekende Kim van Kooten in januari in een interview met de Volkskrant dat zij ook niets doet en nu voel ik me iets minder schuldig. Maar toch, waar halen andere ouders de motivatie vandaan?

Beetje lummelen langs de lijn

Mijn zoon zat op een blauwe maandag op honkbal. Hij is er mee gestopt omdat het toch niet helemaal zijn sport bleek te zijn, maar stiekem was ik vooral blij dat ik nu ook niet meer in de kantine hoefde te fungeren als snackbarhouder tijdens de verplichte bardienst. Ouder¬participatie, bah. Ik had me net zo verheugd op twee uur lang een beetje lummelen langs de zijlijn.

Komt vanzelf goed

Het meest last van die luiheid heb ik tijdens het avondeten. Door een gebrek aan ruggengraat heb ik mijn kinderen nooit geleerd alles te eten. Ze lustten op een gegeven moment bijna niets meer. Gelukkig aten ze een aantal gerechten die min of meer gezond waren en die schotelde ik ze meerdere keren per week voor. Er is echt niets zo vermoeiend als een opvoedkundige ¬discussie met je kind aangaan rond etenstijd, als iedereen moe en hongerig is. Zoals met zoveel dingen blijkt ook met het eetprobleem: als je het negeert, komt het vanzelf goed. Mijn zoon is nu bijna negen en wil alsnog alles eigenlijk wel eten. Het gaat nog niet van harte, maar de menu¬kaart is inmiddels vervierdubbeld. Is hij onderweg ondervoed geraakt? Welnee. Neemt hij me later kwalijk dat we niet al te exotisch hebben gegeten in zijn jeugd? Ik mag hopen van niet.

Koffie op bed

Mijn dochter vroeg me al jong hoe ze koffie voor me kon zetten. Ze had gezien hoe blij ik werd van koffie en wilde daar aan bijdragen. Ik zag weer een kans voor extra luieren en leerde haar met zes jaar hoe het koffie¬apparaat werkt. “Kijk, deze hendel moet omhoog, lukt dat? Pak anders even een krukje. Ja precies, en dan pak je een cupje, ja, dat kan hierin, hendel naar beneden. Dan zet je een beker eronder en dan druk je op deze knop.”
Natuurlijk adviseerde ik haar de veel te grote bekers te pakken zodat de hete koffie niet over de rand zou klotsen – zo ontaard ben ik nou ook weer niet – en ik bestelde alvast mijn eerste kopje voor de volgende ochtend. “Als de wekkerradio op acht staat hoor, niet eerder.” Nu krijg ik elk weekend koffie op bed, met de krant, en zo breid ik mijn heerlijke bestaan stukje bij beetje uit.
Ben ik een luie moeder? Zeker weten, maar ook een ontspannen moeder met zelfstandige kinderen en daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger van. Want reken maar dat het bij ons thuis oergezellig is.

lifehacks-keuken

Met een hangende peuter aan je been is het zowat onmogelijk om een driegangenmenu op tafel te zetten. Toch helpen deze fijne lifehacks je een hand op weg - kan je ook eens uitpakken als je schoonmoeder op bezoek komt.

Ta(nden)art flossen

Flosdraad is niet alleen goed om je tanden mee te flossen, je kunt het ook prima gebruiken om een taart mee aan te snijden: nooit meer klooien met een taart mes en uit elkaar vallende (scheve) stukken. Overigens kun je deze truc ook gebruiken voor zachte producten als kaas, avocado en cake, maar gebruik wel altijd de geurloze variant zonder mintsmaak.

 

Aangekoekt spul in de magnetron

Krijg je al dat aangekoekte eten in de magnetron met geen mogelijkheid weg? Probeer het eens met een vaatwastablet. Leg 'm in een bakje met kokend water, zet dit in de magnetron en laat deze vijf minuten draaien op vol vermogen. Vervolgens veeg je die spetters zo van de zijkanten. Als je geen vaatwastabletten in huis hebt, kun je het ook met partjes citroen proberen.

 

In een paar seconden kokend water

Gemiddeld kost het zo'n tien minuten om een pan water voor pasta aan de kook te brengen. Met een Quooker kun je in die tijd nog wat groenten blancheren en een flesje voor je kind uitkoken. De Fusion- en Flexkranen hebben een kindveilige dubbel-druk-draai bedieningsknop die het onmogelijk maakt zomaar kokend water uit de kraan te tappen. Bij het tappen van kokend water licht de lichtring rood op, om te waarschuwen dat er kokend water uit de kraan komt. De waterstraal die vervolgens uit de kraan stroomt, is niet massief maar bestaat uit druppeltjes. Hierdoor heb je je hand al teruggetrokken voordat je je echt kunt branden. Lees hier meer over de veiligheid van de Quooker.

 

Gat in het midden

Nog even over de magnetron: wil je eten opwarmen, dan blijft het midden van de maaltijd vaak langer koud - helemaal als het eten net uit de koelkast komt. Wat je kunt doen om dit te voorkomen, is in het midden wat ruimte laten (een soort gat in het eten, dus). 

 

Koud, kouder, koudst

Komt er vanmiddag bezoek, ben je in alle hectiek vergeten de drank koud te zetten: en nu? Maak keukenpapier nat, wikkel het om de flesjes en doe ze in de koelkast, zo zijn de drankjes in no time koud. Vergeet alles na afloop niet uit de vriezer te halen, want als het te lang ligt, kan de boel exploderen en is je vriezer een rommel.

 

Zo wordt ei pellen een eitje

Waar Baking Soda goed voor is? Voor het bakken van een eitje, bijvoorbeeld. Voeg een theelepel toe aan het water als je eieren kookt en de schil gaat vervolgens veel makkelijker los. En sneller.

handige-bespaartips-voor-gezinnen

Dat je bankrekening nagenoeg leeg is aan het einde van de maand, is niet zo gek als je kinderen hebt. Gelukkig zijn er genoeg bespaartips zodat je meer geld kunt overhouden om leuke dingen te doen - of om op de spaarrekening te zetten.

1. Luieraanbiedingen

Je kind verbruikt in z'n eerste levensjaar zo'n 2500 luiers: een behoorlijke kostenpost dus, maar gelukkig kun je veel besparen als je de aanbiedingen in de gaten houdt. Pak bijvoorbeeld de folders van supermarkten en drogisterijen erbij of check online de beste deals. En vergeet niet om meteen groots in te slaan.

 

2. Tweedehands babyuitzet

Een baby groeit en ontwikkelt zich de eerste maanden zo snel dat je veel spullen maar kort nodig hebt. Je zou daarom prima voor tweedehands spul kunnen gaan: er zijn veel babyproducten te krijgen die nog in goede (soms zelfs nog ongebruikte) staat zijn. Bespaar je flink wat euro's mee. Tip: bij sommige tweedehands aankopen, zoals een autostoeltje, is het wel belangrijk om te checken of ze nog voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

 

3. Lenen, waarom niet?

Veel spullen heb je maar kort nodig, denk bijvoorbeeld aan een autostoeltje voor het eerste jaar. Misschien kun je die tijdelijk lenen van een vriendin? Ook een wipstoel is prima om eerst te lenen, want niet alle baby’s zijn er dol op. Zo voorkom je dat je een ongebruikt stoeltje in de kamer hebt staan.

 

4. Kleding voor een prikkie

Vast herkenbaar: ongedragen babypakjes. Niet gek, want vooral de eerste maanden groeien de meeste baby’s in een mum van tijd uit hun kleding. Soms slaan ze zelfs een maat over en dan blijf jij zitten met allemaal nieuwe shirtjes in maat 68. Tweedehands kleding kopen is daarom een goed alternatief. En vaak zijn deze kledingstukken maar een paar keer gedragen.

 

5. Denk vooruit bij je aankopen

Heeft je oudste een (nieuwe) fiets nodig? Probeer vooruit te denken: is het model tijdloos en is de kleur ook geschikt voor eventueel een tweede, derde of vierde kind? Ook goed onderhoud is belangrijk, zodat je jaren plezier hebt van je aankoop.

 

6. Maatje groter

Sommige kledingstukken kunnen best prijzig zijn, denk aan schoenen en een winterjas. Tijdens de sale kom je vaak nog leuke items tegen. Omdat het seizoen dan vaak al bijna voorbij is, en je kind het dus niet lang meer kan dragen, kun je ook gewoon een maat groter kopen. Heb je die winterjas voor volgend jaar maar alvast in de kast hangen.

 

7. Vakantie slim plannen

Een vakantie is een behoorlijke uitgave, maar ook daar kun je flink op besparen door je aan te melden voor speciale aanbiedingswebsites, zoals Ticketspy en Travelbird. Ook als je buiten de schoolvakanties en het hoogseizoen een vakantie boekt, scheelt dat al gauw heel wat euro’s. Uiteraard is dat vaak alleen haalbaar als je kinderen nog niet naar school gaan.

Wil je bijna helemaal niets kwijt zijn aan een vakantie, dan is huizenruil een optie. Misschien heb je wel een vriendin of familielid wonen in Limburg en woon je zelf in de Randstad, of andersom. Ook bestaan er websites voor huizenruil in het buitenland.

 

8. Meer huismerken

Een klassieke bespaartip: ga voor huismerken in plaats van A-merken. Hiermee wordt het bedrag op de kassabon aanzienlijk lager. En: doe een keer in de week boodschappen.

 

Grip op je geld: doe de Goed met Geld-test

Als je een kind hebt (of krijgt), wil je dat alles zo goed mogelijk geregeld is. Een gezonde financiële basis is daar onderdeel van. De Goed met Geld-test van Aegon is een leuke check om inzicht te krijgen in je financiën. Hoe sta je er financieel voor? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoeveel pensioen bouw je op? Zijn alle verzekeringen nog up-to-date en hoeveel ruimte heb je over om te sparen? Doe hier de test.