column-malu

Zoon Mack is net anderhalf en heeft nu al z’n eerste rapport binnen. En daar vindt Kek Mama’s Malu wat van.

Of ik op oudergesprek wil komen om de ontwikkeling van Mack te bespreken. “Doen we altijd met achttien maanden”, zegt de crècheleidster (slash mentor van mijn zoon) als ze mijn verwarde gezichtsuitdrukking opmerkt. Natuurlijk, denk ik. Altijd fijn om te horen hoe je kind het doet bij anderen.

Article continues after the ad

 

'Allergisch voor grafieken'

Hoewel ik allergisch ben voor grafieken en tabellen - ieder kind ontwikkelt zich naar mijn bescheiden mening op z’n eigen tempo - probeer ik objectief te blijven. Maar zodra ‘het eerste rapportje’ van Mack onder mijn neus geduwd wordt en ik zie dat hij onvoldoende scoort op ‘helpen met huishoudelijke klusjes’, ‘lichaamsdelen aanwijzen’ en ‘samen spelen’, krijg ik het gevoel dat ik in een slechte aflevering van Bananasplit zit.

“Hij heeft nog even de tijd om aan deze punten te werken”, benadrukt de leidster, “Maar als hij te weinig vooruitgang boekt, mag hij over een paar maanden niet over naar de peutergroep.”

 

Lees ook
80% van de ouders ervaart vergelijkingsstrijd met andere moeders over ontwikkeling kind >

 

'Plusjes en minnetjes'

Noem me wereldvreemd, maar nooit heb ik ook maar een seconde rekening gehouden met het feit dat mijn kind al op anderhalf-jarige leeftijd plusjes en minnetjes achter z’n naam zou krijgen - laat staan zou kunnen ‘blijven zitten’. Toch blijkt Mack, na het uiten van mijn frustraties bij collega’s en vrienden, lang niet de enige dreumes die een rapport mee naar huis krijgt. 

 

'Op zijn eigen manier'

De kinderopvang zorgt geweldig goed voor mijn zoon en adviseert met de beste bedoelingen, dat weet ik ook. En natuurlijk is het fijn dat de ontwikkeling van je kind gemonitord wordt. Al vraag ik me soms wel af of we niet doorslaan. Who cares dat een kind van 1 nog geen diertjes kan herkennen of niet weet waar z’n neus zit - dat komt heus wel. En duurt het nog een jaar? Ook prima. Mack mag zich wat ons betreft ontwikkelen op zijn eigen manier. Zelfs als z’n rapport wemelt van de onvoldoendes.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >