Een echo laten maken: dit zijn de verschillende soorten

29.10.2020 16:12
echo laten maken tijdens zwangerschap verschillende soorten Beeld: Shutterstock

Op de eerste echo ben je benieuwd of er überhaupt iets te zien is, bij de twintig weken echo gaat het er vooral om of alles in orde is met je baby. Hoeveel echo’s krijg je als je zwanger bent en welke soorten zijn er? 

Laten we bij het begin beginnen: wat is een echo precies? Bij een echoscopie, zoals het onderzoek officieel heet, worden de contouren van je baby op een scherm zichtbaar met hulp van geluidsgolven. 

Je gaat hiervoor op de onderzoeksbank liggen bij de verloskundige of in het ziekenhuis, waarna je een koude gel op je buik krijgt en de echoscopiste het echoapparaat op je buik plaatst. Niet iedere verloskundige kan een echo maken, want je moet hier speciaal voor opgeleid zijn.

Het aantal echo’s dat je tijdens je zwangerschap krijgt, is vooraf niet te zeggen. Iedere zwangerschap is immers anders en als er complicaties zijn, zal de verloskundige of gynaecoloog vaker een echo maken. Wel zijn er twee echo’s die standaard bij iedere zwangere vrouw worden uitgevoerd:
 

Termijnecho

Deze echo wordt ook wel de 10 weken-echo genoemd, omdat die plaatsvindt tussen de 10 en 12 weken na je laatste menstruatie. Er wordt bekeken hoelang je al zwanger bent en wat je uitgerekende datum zal zijn.

Het kan zijn dat je al eerder een echo krijgt, bijvoorbeeld rond de acht weken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je eerder één of meerdere miskramen hebt gehad of vroegtijdig last hebt van bloedverlies.
 

De 20 weken-echo

Dit is het meest uitgebreide onderzoek dat je rond de 20 weken ondergaat. Het doel is om na te gaan of je baby gezond is. Er wordt gekeken of hij bijvoorbeeld geen open rug of schedel heeft en of alle organen aanwezig en in orde zijn. 
Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op een echo, dus houd er rekening mee dat goed nieuws geen garantie geeft dat alles honderd procent in orde is.
Vaak krijg je, als je dat wilt, bij de 20 weken-echo ook het geslacht van je baby te horen.
 

Nog meer leuke weetjes tijdens je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Naast deze echo’s zijn er een aantal echo’s die niet standaard zijn, maar wel vaak uitgevoerd worden. Dat gaat om de volgende:
 

De pretecho

Deze echo is op eigen kosten en er is geen medische aanleiding voor. Je vindt het leuk om je baby nogmaals te zien of je wil bijvoorbeeld al eerder het geslacht weten (zo rond de 16 weken). Een pretecho kun je in 2D, 3D en 4D (filmpje) laten maken.
 

De groeiecho

Met een echo groeicontrole kan je verloskundige nagaan wat de omtrek van het hoofdje van je baby is, hoe lang zijn benen zijn en wat zijn buikomvang is. Zo kan worden bekeken of je baby goed groeit. 
Bij een standaard echo zal de verloskundige hier ook naar kijken, maar zij kan er voor kiezen om de groeicontrole vaker te herhalen als daar aanleiding voor is. Een groeiecho wordt gedaan tussen de 22 en 40 weken.
 

De liggingsecho

Voor de bevalling is het belangrijk dat je baby met het hoofdje naar beneden ligt. Als je baby die draai aan het einde van je zwangerschap vermoedelijk nog niet heeft gemaakt, kan er met een liggingsecho worden gekeken hoe hij precies ligt, bijvoorbeeld in een stuit. Dit gebeurt rond de 35 weken.

Bron: De Verloskundige & Zwanger en Ouder

 

 

Lees ook:
Alles wat je wilt weten over prenatale screenings >