Draagdoek versus draagzak: wat zijn de verschillen?

09.05.2021 09:02
draagdoek versus draagzak verschillen Beeld: Getty Images

Een draagzak klik je vast met gespen, een draagdoek knoop je zelf om je lichaam. Maar wat zijn de voor- en nadelen van beide draagmethodes en hoe kies je wat het beste bij je past?

Al eeuwenlang worden in verschillende culturen baby’s gedragen. Het is goed voor de hechting en je kind voelt zich dicht tegen jou aan veilig en geborgen. Als je ervoor kiest om je baby te gaan dragen, heb je de keuze tussen een draagdoek en een draagzak. Hieronder leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van beide methodes.

Waarom een draagdoek?

Het fijne aan een draagdoek: hij past altijd. Je knoopt ‘m namelijk zo om dat hij goed bij je lichaam aansluit. Ook is het prettig dat de doek gemakkelijk opgevouwen kan worden en dus handig in je tas past.

In een draagdoek kun je je baby zowel op je buik als op je rug dragen. Op je buik kun je je kind goed zien en krijgt hij weinig prikkels. Wel is het fysiek wat zwaarder; draag je je kind op je rug, dan kun je zijn gewicht wat makkelijker opvangen.

Welke soorten zijn er?

Ga je shoppen voor een draagdoek, dan zul je merken dat er rekbare en geweven draagdoeken verkrijgbaar zijn. Een rekbare draagdoek is een soort lange lap die je om je lichaam knoopt, waarna je je kind erin zet. Deze gebruik je om je kind op je buik te dragen.

Een geweven draagdoek rekt alleen diagonaal en geeft daardoor meer steun. Je kunt je kind ermee op je buik, maar ook je rug en je heup dragen, tot hij ongeveer een kleuter is.

Waar op letten?

Je kind moet in ieder geval voldoen aan het minimale gewicht dat bij de draagdoek vermeld wordt. Let er ook op dat het gezicht van je kind vrij is en dat hij met opgetrokken knieën zit, die hoger komen dan zijn heupen. Dit noem je ook wel de kikkerhouding.

Gaat je partner de draagdoek ook gebruiken? Probeer de draagdoek dan bij jullie beide uit, om te kijken of je er allebei goed mee overweg kunt. En ook niet onbelangrijk: controleer of de doek in de wasmachine kan. Zo is er geen nood aan de man als je baby bijvoorbeeld wat melk teruggeeft.

Lees ook:
Getest door de redactie: 5 draagzakken uitgebreid onder de loep >

Waarom een draagzak?

Lijkt het omknopen van een draagdoek je maar onhandig, dan past een draagzak waarschijnlijk beter bij jou. Die stel je af op jouw lichaam en hoef je vervolgens alleen vast te klikken om ‘m te gebruiken.

Houd er wel rekening mee dat je je kind pas op je rug kan dragen in een draagzak als hij zelfstandig kan zitten. Bij een draagdoek kun je je kind wel al eerder op je rug dragen.

Welke soorten zijn er?

Sommige draagzakken zijn speciaal ontworpen voor pasgeboren baby’s, andere alleen voor wat oudere kindjes. Ook bestaan er zitverkleiners die je in sommige draagzakken kunt leggen, waardoor je ‘m in beide gevallen kunt gebruiken.

Waar op letten?

Het is belangrijk dat de maat van de draagzak goed is en dat hij goed is afgesteld. Je kind moet er comfortabel maar stevig in zitten en niet in wegzakken. Dat laatste gebeurt al gauw als de draagzak te groot is.

Zet je baby zo strak mogelijk tegen de drager, zodat zijn rug en heupen goed worden ondersteund. Ook hier is de kikkerhouding belangrijk: opgetrokken knieën die hoger komen dan zijn heupen.
Kan je kind nog niet zelfstandig zitten? Dan kun je de draagzak wel gebruiken, maar moet je de nek van je kind goed ondersteunen.

Ga ook na of je partner ‘m gaat gebruiken. Zo ja, is de draagzak dan goed aan te passen naar jullie beide lengtes?

Lees ook:
4x waarom een draagzak een goed idee is >

Welke kies je: draagdoek of draagzak?

Natuurlijk is die keuze heel persoonlijk. Wat ons betreft kun je die keuze ook pas maken als je beide methodes hebt uitgeprobeerd. Ga naar een gespecialiseerde winkel of een draagconsulente om meer info te krijgen over het gebruik van een draagzak of draagdoek. Je kunt dan ook hulp krijgen bij het omknopen of vastklikken.

Voordat je gaat testen kun je alvast rekening houden met de volgende voor- en nadelen:

  • Een draagzak is voorgevormd en klik je vast, een draagdoek moet je steeds opnieuw omknopen
  • Gaat je partner ook dragen? Dan kan een draagdoek handiger zijn, omdat je een draagzak steeds opnieuw zal moeten verstellen
  • Een draagdoek vouw je zo op en neem je gemakkelijk mee, een draagzak neemt meer ruimte in
  • Wil je je kind van jongs af aan op je rug dragen, dan kan dit niet in een draagzak – wel met een draagdoek
  • Een draagzak is wat prijziger dan een draagdoek

Bron: Consumentenbond

 

Nog meer tips voor vlak na de bevalling?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >