Borstontsteking: dit moet je er over weten

30.12.2020 09:52
borstontsteking dit moet je weten Beeld: Getty Images

Als tijdens het voeden de melkkanalen in je borst verstoppen, kan er een borstontsteking ontstaan. Hoe je die kunt behandelen, leggen we je uit.

Je baby borstvoeding geven zou pijnvrij en probleemloos moeten verlopen. Maar als je baby niet goed drinkt of het borstschild van je kolf bijvoorbeeld niet de juiste maat heeft, kan het zijn dat de borst niet goed wordt geleegd tijdens het drinken of afkolven. Het melkkanaal kan dan verstopt raken.

Dit kan ook gebeuren als je een te strakke beha draagt of tepelkloven hebt. In dat laatste geval kan er een bacterie in je borst komen.
 

Wat merk je er van?

Bij een borstontsteking heb je meestal een gevoelige of zelfs pijnlijke, harde plek in je borst. Je huid voelt warm aan en kan rood van kleur zijn. Ook kun je wat verhoging of koorts hebben en je niet fit voelen.
 

Lees ook:
Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat >

 

Wat kun je eraan doen?

Leg je baby vaak aan de borst, het liefst iedere twee uur. Geef bij iedere voeding eerst melk uit de pijnlijke borst. Het beste kun je ‘m eerst warm maken, bijvoorbeeld met een washand of warmtekompres. De warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten en melkgangen wijder worden, zodat de melk makkelijker gaat stromen.

Zorg er ook voor dat je pijnlijke borst uiteindelijk zo leeg mogelijk is. Lukt dit niet door de baby te laten drinken? Gebruik dan je kolf.
Na de voeding kun je koude kompressen gebruiken om de pijn en ontsteking te minderen. Eventueel kun je ook in overleg met je huisarts een ontstekingsremmer gebruiken.

Nog een fijne tip: draag geen beha die strak zit of andere knellende kleding. Stop bij een borstontsteking in ieder geval niet met voeden, want dan blijft de melk in je borsten zitten en wordt de ontsteking alleen maar erger. Ben je van plan te stoppen, doe dit dan zodra je weer beter bent en de ontsteking is verdwenen.
 

Wanneer naar de huisarts?

Als de verstopping of borstontsteking niet verbetert binnen acht tot vierentwintig uur, dan bel je je huisarts. Doe dit ook als de klachten erger worden. De huisarts kan je antibiotica geven die je tijdens het voeden veilig kunt gebruiken.
 

Bron: Borstvoedingsorganisatie La Leche League

 

 

Nog meer tips voor als je net bevallen bent?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >