Beeld: Getty
Beeld: Getty

Marloes is 33 jaar en woont samen met haar dochter van 5 jaar. Daarnaast werkt ze ruim 32 uur als projectmanager.

“Het besluit weg te gaan bij mijn man was het beste wat ik ooit heb gedaan. We waren tien jaar samen, waarvan vijf jaar getrouwd. Terwijl ik mijzelf bleef ontwikkelen, stond hij stil. Hij probeerde mij in alles te controleren en ik voelde me verstikt. Zelfs als we boodschappen deden wilde hij dat ik bij hem in de buurt bleef. Ik mocht niet meer sporten en verloor het contact met vriendinnen.

 

Opluchting

De dag dat ik bij hem wegfietste, met in de bakfiets mijn dochter en hondje, viel er een last van mijn schouders. Omdat onze hypotheek onder water stond, moest ik mijn ex een flinke smak geld betalen. Ik verkocht mijn auto en gaf hem een groot deel van mijn spaargeld. In totaal heeft de scheiding mij zo’n € 10.000 gekost. Dat maakte me niets uit, als ik maar bij hem weg kon. De eerste maanden in onze nieuwe woning zaten Lisa en ik op bananenkistjes. Ik zorgde dat ze altijd gezond te eten kreeg, maar als ze bij haar vader was at ik Turkse pizza’s van de Aldi. Ik moest ieder dubbeltje omdraaien, toch voelde ik me gelukkiger dan ooit.

 

Nieuw huisje

Toen het gebouw waar we woonden afgelopen zomer werd gesloopt, kreeg ik een huisje aangeboden. De vorige bewoner was een oudere man. Het huis was letterlijk uitgewoond. Ik kreeg precies € 5000 verhuisvergoeding, daar heb ik het helemaal van kunnen opknappen. Ik liet het schilderen en een vloer leggen, maar veel klussen heb ik zelf gedaan. Dit huisje is echt van mij en mijn dochter en ik hoop hier nog heel lang te kunnen wonen.

 

'Zelf bepalen voelt goed'

Ik werk 32 uur per week en verdien € 2200 netto per maand, daarvan hou ik zo’n € 130 per maand over voor mijzelf. Van dat geld ga ik uit en betaal ik het sporten. Vroeger moest ik al mijn uitgaves aan mijn ex verantwoorden, hij vond alles altijd maar onzin. Om geen ruzie met hem te krijgen kocht ik mijn kleding in de uitverkoop. Nu koop ik weleens een duurder truitje of een mooi paar schoenen, dat voelt goed. Mijn eerste grote uitspatting sinds ik alleen woon, was de aanschaf van een auto van € 3500.

 

Eigen geluk

Tegenwoordig heb ik weer ruim voldoende geld. Ik voel me opgelucht en vrij nu ik niet meer afhankelijk ben van een ander. Niet financieel, niet emotioneel. Ik ben alleen verantwoordelijk voor mijn eigen geluk en dat van mijn dochter. Lisa is soms verdrietig dat papa en ik niet meer samen zijn, maar ik weet dat ze later zal inzien dat ik het juiste heb gedaan door niet in een ongelukkige relatie te blijven.”

 

Dit artikel staat in de Kek Mama Geldspecial.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

wie-is-de-mol-roos-schlikker

Kek Mama-columnist Roos Schlikker schrijft elke maand bloedeerlijk en supergrappig over wat ze meemaakt. Deze maand: waxen down under.

Na de bevalling van Róman, wilde ik het gras eens goed wieden. Met die dikke buik had ik er steeds maar een gooi naar gedaan. Een beetje op de gok met zo’n scheermes heen en weer strijken en hopen dat de bosschages down under er enigszins acceptabel bij lagen. François noemt het altijd de ‘toef’, wat gezelliger klinkt dan het is. Je moet ervan houden, zo’n dot haar en aangezien hij die van hem netjes bijknipt, wilde ik ook een keurig tuintje.

 

Waxen is gênanter dan baren

Ik besloot het professioneel aan te pakken. Alle hippe meisjes van de stad riepen dat ze niet zonder maandelijks bezoekje aan de waxingsalon konden, dus op een dag toog ik naar een zaakje in de buurt. Wist ik veel dat ik met gespreide benen op een harde bank diende plaats te nemen. Wist ik veel dat een mij volslagen onbekende vrouw warme was op mijn boeltje zou smeren. Wist ik veel dat ik dat gênanter vond dan baren. Wist ik veel dat het allemachtigallehemelsalleg*dsgloeiendegloeiende veel pijn deed toen ze in één sadistische ruk de katoenen lapjes eraf trok en me zo ontdeed van mijn haartjes, mijn opperhuid en mijn waardigheid, aangezien ik het op een loeien zette. Lag dit nou aan mij? 

Ik had nota bene verdovingloos een paar kinderen eruit weten te frotten. Was mijn pijngrens stiekem toch heel laag? Nou, nee. Een dag later sprak ik een kennis die ook naar de waxingsalon was geweest en pas echt een horrorstory had. Een gebrekkig Nederlands sprekende dame had haar gevraagd: “Jij wilt Full Brazilian wax? Die met de sterretje?” Mijn kennis had geknikt. “Is dat je meest uitgebreide behandeling? Dat klinkt uitstekend, doe dat maar. The full works.”
 

Lees ook
Column Roos: 'Mijn zoontje is sinds gisteren gescheiden' >

 

'Wat doe je?'

Ze lag op de martelbank en de waxspecialiast was lustig begonnen met smeren. Nogal, eeeh, uitgebreid. Toen de kennis verschrikt vroeg: “Wat doe je???”, antwoordde de waxeuse: “Jij wou alles weg. Anaal gebied is begroeid. Daarom heet die behandeling met ster.” Paniekerig riep mijn kennis dat ze dit niet wilde – “Haal weg!” – maar de wax was al afgekoeld. Laten we zeggen dat ze na de behandeling zo zacht als een baby was. En de buurt dacht dat het maandelijkse noodalarm was afgegaan.

Ik zal een mietje wezen, maar na twee bevallingen, een waxingsessie en dit verhaal mag mijn tuintje alleen heel zacht geaaid worden met een mesje. Dat is pas een sterbehandeling.

 

Roos Schlikker (42) is journalist, columnist en moeder van zoons Miró (8) en Róman (6). Op Kek Mama schrijft ze over haar gezinsleven. Mail Roos op roos@kekmama.nl.

 

Deze column staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude shirts partner

Goed met naald en draad? Bekijk dan het werk van Stephanie Miller: zij tovert overhemden van haar partner in no time om in een fantastische jurk voor haar dochters.

Zo hoef je nooit meer kleding weg te gooien.

 

'Geen geld'

"Ik ben opgegroeid in een gezin waar niet veel geld was", zegt Stephanie tegen Huffington Post. "Mijn moeder was heel creatief en leerde mij dat ik het moest doen met wat ik had." Dat zorgde ervoor dat ze een paar jaar geleden oude kleding van haar man uit de kast trok en deze omtoverde tot een outfit voor haar dochters. "Het leuke hiervan is: ik weet zeker dat ik nooit iemand anders in hun kleding zal zien."

 

Lovende reacties

Op Instagram deelt ze haar creaties en krijgt ze honderden lovende reacties.

 

 

 

Lees ook
De kledingkast van je kind opruimen: zo pak je het handig aan >

 

 

 

My baby woke up early this morning so I sewed in the early morning hours. She was a good sport letting me try on the dress (only 2 time😂) to cut and fit the sleeves. Once I made her a dress two years ago and kept fitting it on her to adjust the dress, by the time I was done she wouldn't wear it. I decided to not make my kids clothes at that point. Now they ask me to make them dresses and never want to take them off. It is much more rewarding. This shirt was her daddy's shirt that shrunk, @letsbuyutah. #sew #refashion #refashioned #refashionista #sewing #sewingproject #diy #beforeandafter #mothermakes #oldshirt #newdress #dresses #littlegirl #littlegirldress #onehour #onehourprojets #quickneasy #sewforfun #sewfun

Een bericht gedeeld door Stephanie Miller (@mothermakesx4) op

 

 

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >