bankrekening dakloos moeder
Beeld: Unsplash

Charmaine (37) is visagiste, moeder van Tijn (6) en Storm (10) en woont samen met Rutger (43). 

“Tijn was net twee toen mijn ex opbiechtte dat hij verliefd was op een collega. Hij wilde ‘uitzoeken hoe diep die gevoelens waren’. Ik besloot de uitslag van dat onderzoek niet lijdzaam af te wachten en zette hem het huis uit. We zaten als stel al lange tijd in de overleefmodus met een extreem slecht slapend kind en de zorg voor mijn ernstig zieke moeder. Dat hij niet het geduld had betere tijden af te wachten, zei mij genoeg. Ik kreeg gelijk, binnen een halfjaar was zijn nieuwe liefde zwanger.
 

Komt de oppas echt zo vaak?

We kwamen overeen dat ik voorlopig met de kinderen in ons huis zou blijven wonen. We hadden het vijf jaar daarvoor gekocht. Mijn ex nam de helft van de hypotheek voor zijn rekening en betaalde €370 aan alimentatie. Toch kwam ik iedere maand geld tekort. Ik heb als visagiste best veel vaste klanten, ook een aantal tv- presentatoren, maar ik ben geen ‘merk’ zoals Leco van Zadelhoff. Als ik netto €1300 overhoud, is het veel. Ik nam er een extra baantje bij in de bediening van het cateringbedrijf van een vriendin. Maar toen mijn oudste zoon wijzend naar de weekplanner met een sip gezichtje tegen me zei: ‘Mama, komt de oppas deze week echt zo vaak?’, ben ik daar weer mee gestopt.
 

Wie ik ben? Alleenstaande, dakloze moeder

Ik weet nog hoe ellendig ik me voelde op het moment dat ik Rutger tegen het lijf liep. Letterlijk: hij kwam mee met een talkshowgast wiens make-up ik die avond deed. Vlak voor de uitzending had ik nog bij mezelf de sporen van een fikse huilbui gecamoufleerd: ik had net te horen gekregen dat ik met geen mogelijkheid in mijn eentje een nieuwe hypotheek op ons huis kon afsluiten, en dus binnen afzienbare tijd op straat zou komen te staan. Na afloop van het programma belandde ik naast Rutger aan de bar. Op zijn vraag wie ik was, antwoordde ik iets kansloos als: een alleenstaande, dakloze moeder. Het schrok hem niet af; hij vroeg mijn nummer. 
 

Geen zorgeloze wittebroodsweken

Nu zijn we alweer twee jaar gelukkig samen. Ik vind dat heel bijzonder, want zorgeloze wittebroodsweken hebben we niet gekend. Eerst overleed mijn moeder en zes weken later werd mijn huis verkocht. Het eerste halfjaar woonde ik met de kinderen in een appartementje van een vriend die op wereldreis was. Rutger, die een klein aannemersbedrijf heeft, vond het vanzelfsprekend dat ik daarna bij hem introk, maar dat vond ik een grote stap. Ook vanwege het financiële aspect. Het enige wat ik inbracht was €7000: de helft van de overwaarde van ons huis. Plus twee jonge huisgenootjes met wie hij geen enkele verwantschap heeft, maar voor wie hij ook zou gaan betalen. Wat als het niet zou klikken tussen hem en mijn kinderen? Ik ben dol op Rutger, maar het geluk van mijn jochies staat voorop.


Lees ook
'Mijn dochter en ik zwerven van het ene huis naar het andere' >

 

Man cave wordt gezellig gezinshuis

Mijn vrees bleek ongegrond, en dat is echt Rutgers verdienste geweest. Hij vertimmerde zijn man cave eigenhandig tot een gezellig gezinshuis. Hij offerde zijn flipperkast- en gitaarruimte op, zodat Tijn en Storm allebei een eigen kamer kregen. En hij kerfde hun namen in het stukje boomstam naast de deur. Belangrijker nog is dat hij zich nooit heeft opgesteld als surrogaatvader. Hij luistert aan tafel graag naar hun verhalen over het nieuwe filmpje van Enzo Knol, brengt ze af en toe naar atletiek- en judoles, maar in opvoedkundige kwesties mengt hij zich niet.
 

'Met jou en de jongens is nu mijn leven'

Die lessen, kinderkleding, de kosten voor de naschoolse opvang betaal ik deels zelf, deels van de alimentatie. We hebben net een gezamenlijke rekening geopend, waarop ik maandelijks €750 en Rutger € 1500 stort. Daarvan betalen we de vaste lasten, benzinekosten en de dagelijkse boodschappen. Hij neemt ook veel voor eigen rekening: cadeautjes voor verjaardagsfeestjes, op vrijdagavond eten bij de pizzeria, een Barcelona-tenue voor Tijn omdat-ie ‘dat niet kon laten liggen’. Hij heeft dit jaar zijn jaarlijkse kite-vakantie met vrienden voor het eerst in vijftien jaar moeten afzeggen. Het was financieel niet op te brengen. Ik voelde me daar bezwaard over, maar hij haalt er zelf zijn schouders over op. ‘Dit is nu mijn leven, met jou en de jongens. Als ik dit niet had gewild, had ik je nummer niet moeten vragen.’
 

'Ik ben mijn ex dankbaar'

Het verbaast me hoe het is gelukt onze levens zo naadloos in elkaar te schuiven. Rutger en ik zijn maar eens in de veertien dagen met zijn tweeën, als de kinderen bij hun vader zijn. Dan lezen we urenlang de krant in bed. Of we gaan de stad in om pas ’s avonds laat weer thuis te komen. Die weekenden zijn heilig en die houd ik zo veel mogelijk vrij voor hem. Laatst kwam ik op een zondagavond terug van een visagie klus en trof ik Rutger, Storm en Tijn broederlijk met het bord op schoot op de bank. Ze keken naar Studio sport. Ik herinner me nog maar al te goed dat het licht uitging toen mijn ex een bom onder ons huwelijk legde. Ik had nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen, maar ik nu ben ik hem dankbaar, want anders had ik dit geluk nooit gekend.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >