Balanceren tussen werk en gezin: zó doe je dat

28.06.2020 20:59

Je bent moeder, maar wilt ook een goede collega, vriendin én partner zijn. En ja, dan is het soms lastig om hier balans in te vinden. Caroline Kwint-Schenk, trainer-coach en oprichter van succesvolbalanceren.nl, geeft tips op intermediair.nl.

Caroline spreekt veel ouders die hun aandacht verdelen over werk en gezin, een wekelijkse datenight hebben voor hun relatie, avondjes met vrienden afspreken voor de mentale afleiding en ook nog klasjes yoga volgen in de hoop wat rust te vinden. Allemaal leuk en belangrijk, maar ze voelen zich gesloopt. En ze snauwen soms tegen de kinderen.

Nee, dat is geen balans, weet Caroline. Het is ook niet waar ze écht behoefte aan hebben, zoals bijvoorbeeld meer energie of rust in hun hoofd.

Op zich is het logisch dat zo’n leven er insluipt. Stel, je volgt jarenlang een mooie opleiding, bouwt aan je carrière, en wanneer het echt interessante werk begint, komen er kinderen. Dan neig je vanzelf naar alle activiteiten blijven volhouden, maar dan wat gecomprimeerd.

 

Skippybal

Caroline Kwint-Schenk kijkt anders naar de komst van kinderen. Niet alleen zijn ze een fijn instrument om jou in het hier en nu te houden, ze scherpen ook je ontwikkeling als werknemer aan. ‘Opvoeden is de beste managementtraining’, zegt de Zakenvrouw van het Jaar 2017, reisondernemer Elske Doets, dan ook.

Volgens Caroline zijn kinderen een vergrootglas voor je karaktertrekken. ‘Veel issues waren er al: perfectionisme, niet goed nee kunnen zeggen en grenzen aangeven, de controle niet kunnen loslaten. Zonder gezin kom je er nog mee weg om alle ballen in de lucht te houden. Met kinderen komt daar geen balletje, maar een skippybal bij. Dan moet je echt naar jezelf kijken en keuzes maken.’

 

Lees ook
‘Sinds ik kinderen heb zijn veel vriendschappen verloren gegaan’ >

 

Doel

De grootste misvatting is volgens haar dat mensen balans als een doel zien. ‘Elke situatie en fase is weer anders, als kinderen naar de basisschool of middelbare school gaan, als je partner ander werk krijgt, als je zelf promotie maakt. Balanceren moet je elke dag opnieuw blijven leren.’

Voor haar podcast ‘Hoe doen zij dat dan?’ Interviewt ze ouders (m/v) met een topbaan en kinderen. ‘Wat ik bij hen zie, is dat het begint met prioriteiten stellen en daarvoor staan. Wel die topbaan, maar dan geen sociaal leven bijvoorbeeld. Of kiezen voor een andere baan met minder reistijd.’ Een ander voorbeeld: duidelijk tijdens je sollicitatieprocedure bedingen dat je regelmatig later aan je werkdag begint zodat je de kinderen naar school kunt brengen. Als jou dat een vollediger mens maakt die verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar keuzes, is dat ook veel waard.

 

Zelfonderzoek

Kortom, er is geen quick fix voor een leefbare balans, zegt Caroline. Het vergt zelfonderzoek om te weten wat je eigenlijk wilt, en om bewuster op te letten of je daarnaar leeft.

Kijk bijvoorbeeld eens op www.succesvolbalanceren.nl/levenswiel en vul het levenswielformulier in dat ze heeft klaargezet. Je geeft allerlei aspecten van je leven een cijfer: je gezondheid, je thuissituatie en financiële situatie, de mate waarin je zingeving ervaart. Is het wat je wilt?

Daarnaast kun je vaardigheden ontwikkelen om bij te sturen, zegt ze. Verander eens je taalgebruik: schrap het ‘moeten’ en ‘ik heb het zo druk’, want dan geef je je lichaam ook het signaal dat het zich ‘druk’ moet voelen.

Bron: Intermediair

 

In deze Kek Mama-podcast ‘Hoe doet ze het eigenlijk?’ gaan Helene van Santen (hoofdredacteur), Mariette Middelbeek (Chef redactie) en Eline Olde Kalter (marketingmanager) met elkaar in gesprek. Want hoe doe je dat toch eigenlijk allemaal, met werk, kinderen en nog zoveel meer?