Anticonceptie na zwangerschap: dit zijn de mogelijkheden

24.12.2018 10:29
anticonceptie-na-zwangerschap

Na de geboorte van je kind kun je vrij snel opnieuw vruchtbaar zijn. Maar wanneer begin je (weer) met anticonceptie? En wat zijn de mogelijkheden?

Wij zetten ze voor je op een rij.

 

Herstellen

Gebroken nachten, bijtanken van de bevalling: veel vrouwen hebben meteen na een zwangerschap weinig behoefte aan seks. Heb je dat wel, dan raadt de verloskundige sowieso aan zes weken te wachten om je lichaam de kans te geven te herstellen. Vervolgens kun je gaan denken aan anticonceptie. Wil je met of zonder hormonen? Geef je borstvoeding?  En hoe snel zou je een tweede kind willen? Onderstaand overzicht helpt je hierbij.

 

De pil

Deze hormonale vorm van anticonceptie bestaat in verschillende uitvoeringen: de minipil, de combinatiepil en de prikpil.

  • Minipil – deze wordt vaak de ‘borstvoedingspil’ genoemd, omdat er geen oestrogeen in zit en daarom erg geschikt is als anticonceptie tijdens de borstvoeding. Je slikt de pil altijd door (hebt geen stopweek, dus ook geen invloed op wanneer je ongesteld wordt) en na het stoppen met slikken ben je vaak snel weer vruchtbaar.
  • Combinatiepil – deze pil bevat zowel oestrogeen als progestageen en is dus niet geschikt om te slikken als je borstvoeding geeft. Je hebt strips met en zonder stopweek. Zodra je stopt met slikken, kan je ook bij deze pil snel weer vruchtbaar zijn.
  • Prikpil – dit is een injectie met het hormoon progestageen, die je om de drie maanden krijgt van je huisarts. Stop je? Dan kan het langer duren voor je weer in verwachting bent. 

 

Anticonceptiepleister

Dit is een handig alternatief als je vaak vergeet om de pil te nemen. Je hoeft de pleister (die net als de combinatiepil verschillende hormonen afgeeft) maar één keer per week, gedurende drie weken op je lichaam te plakken. Daarna las je een stopweek in. Door de stopweek te verkorten, kun je je menstruatiecyclus verschuiven.

 

Lees ook
Column Lieve: ‘Ik rende naar de drogist voor een morning-afterpil’ >

 

Nuvaring

Door de hormonen, progestageen en oestrogeen wordt de eisprong geremd. Je hoeft er niet voor naar de huisarts, want je kunt ‘m zelf inbrengen. Na drie weken haal je ‘m eruit, heb je een stopweek, word je ongesteld en vervolgens breng je een nieuwe ring in. Geef je borstvoeding? Dan wordt deze vorm van anticonceptie afgeraden.

 

Hormoonstaafje

Dit wordt door een arts net onder de huid van je bovenarm aangebracht en bevat voldoende van het progestageenhormoon etonogestrel voor drie jaar. Als je het staafje laat verwijderen, ben je meestal direct weer vruchtbaar. De hormonen die worden afgegeven, komen via moedermelk bij de baby terecht, maar volgens onderzoekers is dit niet schadelijk.

 

Spiraal

Deze kan worden ingebracht door de huisarts of in het ziekenhuis en heb je in twee vormen:

  • Hormoonspiraal – deze geeft in de baarmoeder (in vergelijk met de pil) een kleine doses hormonen af, die ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies in een rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogeen. Gevolg: je bent korter en minder ongesteld en het is minder pijnlijk. Verder zorgt het hormoon ervoor dat het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker wordt. Daardoor kunnen de zaadcellen moeilijk in de baarmoeder komen.
  • Koperspiraal – deze vorm van anticonceptie kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet goed reageren op hormonen. Deze spiraal heeft vaak de vorm van een ‘T’ of een anker. Om een van de pootjes zit een hoeveelheid koper waardoor het baarmoederslijmvlies geïrriteerd raakt en zaadcellen inactief worden. Heel fijn: na het inbrengen hoef je tot 15 jaar nergens meer aan te denken.

 

Condoom

Met het welbekende rubbertje kun je een zwangerschap voorkomen, mits je ‘m natuurlijk op de juiste manier gebruikt. Het kan gebeuren dat hij kapot gaat, zonder dat je er direct erg in hebt. Daarom is een condoom altijd minder betrouwbaar dan hormonale anticonceptie.

 

Wordt anticonceptie vergoed?

Handig om te weten: tot en met de leeftijd van 20 jaar krijg je vanuit het basispakket een vergoeding voor anticonceptie. Zodra je 21 wordt, vervalt deze vergoeding. Je kunt dan besluiten om zelf voor anticonceptie te betalen of een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >