In samenwerking met Kek Mama

Al het geld op één hoop: ‘Mijn ouders dachten dat ik gek was geworden’

28.11.2019 08:00

Toen Kirsten (46) en dochter Jip (6) gingen samenwonen met gescheiden vader Michel (43) en zijn twee kinderen, besloot ze haar huis te verkopen en al hun financiën op één hoop te gooien. Maar wel met héél duidelijke afspraken.

Oncologieverpleegkundige Kirsten had het goed voor elkaar, toen ze zeven jaar geleden bewust alleenstaand zwanger raakte van een donor. Ze had een koopwoning, en sloot een beleggingsverzekering af om een studiefonds voor haar toekomstige dochter veilig te stellen. Maar toen werd ze verliefd op zwemleraar Michel, een gescheiden vader van twee kinderen: Justin (11) en Anouk (9). Vier jaar geleden, toen haar dochter twee was, besloten ze hun gezinnen samen te voegen, en gingen samenwonen.

 

Aparte hypotheek

“Hij woonde in een huurappartement, dus het leek logisch dat hij bij mij zou intrekken”, vertelt Kirsten. “Maar zijn kinderen gingen al naar school in hun dorp, en Jip was nog niet leerplichtig. Voor mij was het dus makkelijker om te verhuizen.” Ze kochten samen een nieuwe woning in de woonplaats van Michel. “Ik kon de hypotheek op mijn oude huis zo meenemen; Michel sloot een aparte hypotheek af voor zijn helft van het aankoopbedrag.” De overwaarde die Kirsten overhield aan haar oude huis, stopte ze in haar deel van de nieuwe hypotheek. “Die werd daardoor lager dan het deel van Michel.”

 

Lees ook:
‘Als big spenders houden we nu de hand op de knip’ >

 

Gescheiden rekeningen

Michel was uitgekocht uit de woning met zijn ex-vrouw, en had mede daardoor wat spaargeld. Dat stortte hij aanvankelijk op een eigen spaarrekening. Kirsten: “Ik vond niet dat ik recht had op geld uit zijn verleden, en wilde hem niet tekort doen. Dus openden we een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten, en hielden daarnaast allebei onze eigen betaal- en spaarrekeningen.”

In de praktijk leidden die gescheiden rekeningen alleen vaak tot verwarring. “Want als ik als verrassing een leuk kledingstuk kocht voor zijn kinderen, moest dat dan van mijn rekening, of de gezamenlijke? Op een gegeven moment liepen de rekeningen steeds vaker door elkaar, dus besloten we alles gewoon maar op één hoop te gooien.”

 

Spaargeld

Kisten verdient meer dan haar vriend, en heeft maar één kind. Feitelijk ‘kost’ Michel met zijn twee kinderen en een lager inkomen dus meer. “Maar hij had spaargeld ingebracht, dat ook op die gezamenlijke rekening kwam. En eerlijk is eerlijk: als vrouw geef ik weer meer geld uit aan mezelf. Ook koop ik graag wat duurdere keren voor Jip, terwijl Michel en zijn ex dat voor hun kinderen minder belangrijk vinden.”

 

Overlijdensrisico

Haar ouders verklaarden Kirsten in eerste instantie voor gek, dat ze alles deelde met haar nieuwe gezin. “Zo betaalde ik relatief toch veel meer dan hij? Maar het gaat zo goed tussen ons, dat ze dat nu wel loslaten.” Voor de kinderen houden ze de financiën bovendien grotendeels gescheiden: Michel regelt spaargeld voor zijn kinderen voor later, Kirsten voor het hare.

Toch hebben ze wel afspraken gemaakt voor als het onverhoopt toch misloopt tussen de twee. “Ik verdien in elk geval genoeg om in ons huis te kunnen blijven wonen. Daarnaast hebben we een overlijdensrisicoverzekering op mij afgesloten, zodat iedereen in het huis kan blijven wanneer ik overlijd. Mochten Michel en ik er allebei niet meer zijn, dan krijgt Jip de ene helft van ons vermogen, en de kinderen van Michel samen de andere. Maar dat vertellen we ze nog maar niet; zo ver is het nog lang niet.”

 

Financieel gelukkig

Zijn jij en je partner financieel gelukkig? Het is goed om de financiën met je partner te bespreken wanneer je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Hier vind je meer tips van Aegon om je geldzaken goed te regelen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >