Acteur Rick Paul van Mulligen: ‘Een co-ouderschap met z’n drieën is ideaal’

12.11.2019 10:09
Rick Paul van Mulligen BN'er interview

Co-ouderen met je beste vriendin. Klinkt als een droomscenario, ís het ook, maar acteur Rick Paul van Mulligen (38) en zijn man René (33), vaders van Ko (5) en een bijna geboren dochter, lopen als moderne familie nog wel tegen de wet aan.

Een café in Amsterdam, borreltijd. Rick Paul drukt een telefoontje weg. “Laat maar, het is Nina, Ko’s moeder. als ik opneem blijven we kletsen.” Weer gerinkel. “Ja sorry; ik neem tóch even op. Straks is er iets met Ko.”

Roerige tijden, in Huize van Mulligen. Rick Paul staat veel op het toneel. “Afgelopen maanden speelde ik in een aantal voorstellingen tegelijkertijd, maar nu is het wat rustiger. Sinds de zomer ben ik in vaste dienst bij Het Nationale Theater. We spelen De gebroeders Leeuwenhart en later Othello.” Spannender: rond de jaarwisseling worden man René en hij opnieuw vader. “Van een meisje, deze keer. We hopen dat ze net als Ko iets eerder komt; in januari heb ik het weer druk met spelen.”
 

Kinderwens

Huize Van Mulligen nader verklaard: Rick Paul trouwde tien jaar geleden met René. Rick Paul had geen kinderwens, René wel. “Ik dacht altijd: ik ben homo, dus dat kan niet. Door René ging dat deurtje open, maar dat heeft wel een paar jaar geduurd.” Even overwogen ze adoptie. “Maar dat is voor homostellen heel ingewikkeld. Het proces duurt enorm lang, en dat leek me emotioneel te zwaar.” Ze stuitten op de organisatie Meer Dan Gewenst. “Die brengt homo-­ en heteroseksuele wensouders bij elkaar. Toen leek het opeens heel makkelijk – zeker omdat je dan meteen al begint met een co-ouderschap.”

Op een speeddate­-avond van de organisatie liep René cabaretier Nina de la Croix tegen het lijf. Zij had eveneens een kinderwens, maar geen partner. Rick Paul: “René – toen pas 27 – bleek goed in de markt te liggen en kwam met een stapel telefoonnummers thuis. Maar Nina was de enige die echt grote indruk had gemaakt.” Ook met Rick Paul bleek het te klikken: “We konden meteen enorm hard met elkaar lachen.”
 

Modern gezin

Maandenlang trokken ze met elkaar op, vier, vijf keer per week, om elkaar zo goed mogelijk te leren kennen. “Dus gingen we uit eten, borrelen. Vooral héél veel kletsen. We zijn ook vier dagen op vakantie gegaan; alles om elkaar in verschillende situaties mee te maken. Na een halfjaar was het zó helder dat we dachten: waarom wachten? We waren bijna verliefd op elkaar. Of eigenlijk: op het geluk. Een totaal roze bril, natuurlijk. We leerden elkaar in april 2013 kennen, en in juli 2014 was Ko er. Gewoon, via een spuitje van de Etos.”

Ze leverden beiden zaad. Wie de biologische vader werd, vonden ze niet belangrijk. “Een arts had verteld dat als we per inseminatie afwisselden, de kans op zwangerschap groter was. Eenmaal geboren bleek Ko het evenbeeld van René, dus hebben we zijn DNA nooit laten onderzoeken.” Rick Paul is de biologische vader van hun aanstaande dochter. “Voordat René en ik aan kinderen begonnen, zeiden we: oké, dan van allebei één. Dus leek het logisch dat ik nu als enige doneerde.”
 

Lees ook
‘Ik vroeg mijn beste vriend of hij de donor wilde zijn van mijn baby’ >

 

Rechten

Rick Paul heeft beide kinderen erkend en is daardoor wettelijk de enige vader. “Ja, zelfs al is René de biologische vader van een van hen. Helaas mag een kind in Nederland nog altijd maar twee wettelijke ouders hebben.” Een doorn in het oog van het drietal, dat zich via de media regelmatig uitspreekt tegen het achterhaalde karakter van deze wet, omdat hij moderne gezinnen niet erkent.

Bovendien kan een constructie als die van Rick Paul, René en Nina voor rare situaties zorgen. Zo mag René geen grote beslissingen nemen wanneer Ko in het ziekenhuis zou belanden. En wanneer Rick Paul en Nina zouden overlijden, zou de voogdij over Ko niet automatisch naar René gaan. Afgelopen zomer werd een wet aangenomen die het mogelijk maakt dat twee ‘extra’ ouders deelgezag krijgen, maar dat is volgens Rick Paul een wassen neus; hij geeft nauwelijks extra rechten.

Door Rick Paul het ouderlijk gezag over beide kinderen te geven, hoopt het drietal te voorkomen dat de kinderen ooit uit elkaar worden getrokken, mochten Rick Paul en René scheiden. “Nee, daar heeft René geen moeite mee. We zijn al twaalf jaar samen; we hebben dit in goed vertrouwen afgesproken.”
 

Co-ouderschap

Een co-ouderschap met z’n drieën is ideaal, vindt Rick Paul. “Ko is de ene helft van de week bij ons, en de andere helft bij Nina. Daar zijn we een halfjaar na de geboorte van Ko, toen Nina stopte met de borstvoeding, mee begonnen. René werkt als zelfstandige voor een kunstenaar en heeft zijn eigen theatercollectief, en kan dus zijn eigen tijden indelen. Nina trouwt mensen en presenteert, en kan dat doen op de dagen dat Ko bij ons is. Als het een keer echt spaak loopt, of de ander een weekendje weg wil, helpen we elkaar uit de brand. We wonen op fietsafstand van elkaar.” Daarnaast: ze hebben drie setjes groot ouders. “Die vechten om een dag met de kleinkinderen.”

Doordeweeks proberen Rick Paul, René en Nina minstens één keer samen te eten, en elk jaar gaan ze met z’n allen op vakantie. “We hebben afgesproken dat als de baby er is, Nina tijdens haar dagen al een dag naar ons komt, zodat we een hele dag per week met z’n allen zijn.”

Het fijne van deze constructies is dat ze enorm veel met elkaar praten, zegt Rick Paul. “Eens in de maand doen we een ‘APK’tje’ met z’n drieën, waarin we alles bespreken. Over Ko, maar ook over de communicatie tussen ons en mogelijke irritaties. We gaan heus niet al zes jaar huppelend over straat met z’n drieën, er zijn echt wel ruzies geweest. Over de kleinste dingen. Dat Ko eindelijk eens zindelijk moest worden bijvoorbeeld, of-­ie op voetbal moest. Als je niet bij elkaar woont, kun je er te laat achter komen dat er irritaties opbouwen. Door de APK komt het nooit tot grote botsingen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 12-2019.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!