Beeld: Getty
Beeld: Getty

Zin in Oud & Nieuw? Deze moeders slaan liever even over.

 1. Meike: ”Oud en Nieuw is echt zo'n feest waardoor ik me oud en uitgerangeerd voel. Elk jaar in oktober wil ik al allemaal kaarten kopen voor hippe feesten - just like the old days toen ik standaard doorging tot in de ochtend -maar uiteindelijk doe ik het niet en eindigen we altijd bij de buren op de bank met de babyfoon op tafel en de oudejaarsconference op tv en voel ik me bejaard."
   
 2. Janine: ”Ik vind het tegenwoordig al heel wat als ik tot half elf wakker kan blijven, dus oud en nieuw beschouw ik als een opgave."
   
 3. Ellen: ”Vijf jaar geleden vierden we oud en nieuw bij een collega van mijn man en zijn gezin, die je inmiddels in het beste geval 'goede kennissen' zou kunnen noemen. Wat mij betreft was het eenmalig, maar het jaar erop zei mijn man weer ja en nu zit ik met een traditie (hun woorden) waar ik heel ongelukkig van word, maar het is ook voor dit jaar alweer toegezegd. Mijn zoon heeft he-le-maal niks met hun twee dochters, ik ben binnen vijf minuten ook wel uitgepraat. Het wordt een lange avond."
   
 4. Larissa: "Hebben we net de kerstdagen overleefd, moeten we met oud en nieuw alwéér naar mijn schoonfamilie. Want: dat doen we elk jaar. Lijkt mij een reden om eens iets anders te doen, maar bij mijn schoonmoeder moet alles tijdens de feestdagen precies zoals gaan als altijd. Twee jaar geleden waren we er zo klaar mee dat we lekker een vakantie hadden geboekt. Ze heeft er tot ver in februari over lopen pruilen, dus dat doen we maar niet meer."
   
 5. Jitske: "We vieren oud en nieuw altijd met mijn broer en schoonzus. Echt gezellig, maar het zijn van die plakkers die zelfs als je ze niks meer aanbiedt nog drie uur blijven zitten en vier keer aankondigen dat ze weggaan maar dan niet gaan. Het enige wat ik na half 1 doe, is uitrekenen hoe lang ik nog kan slapen en met twee kinderen die standaard om 5.30 wakker zijn, is dat bedroevend weinig."
   
 6. Zoë: “Ik wilde mijn twee dochters van vijf en drie eigenlijk gewoon om half acht in bed stoppen, en alleen de oudste wakker maken om naar het vuurwerk te kijken. Maar nu heeft mijn moeder ze beloofd dat ze mogen opblijven en krijg ik ze natuurlijk nooit in bed. Alleen weet zij nog niet hoe explosief de combinatie moe, opgefokt en te veel suiker uitpakt bij mijn kinderen.”
   
 7. Sylvia: “Dit jaar ben ik gescheiden en mijn ex ‘heeft ze’ met Oud & Nieuw. Ik vier het met lieve vrienden, maar dat ik mijn zoon en dochter niet bij me heb als het nieuwe jaar begint, overschaduwt voor mij het hele feest.”
   
 8. Hanneke: "Heb ik eindelijk kaartjes voor het feest waar ik al jaren een keer naartoe wil - en waarvoor ik ook al jaren achter het net vis - kan ik niemand vinden om op mijn kinderen te passen. Zelfs mijn ouders hebben plannen, terwijl die zelden de deur uitgaan.”
   
 9. Lies: “Ik houd helemaal niet van vuurwerk, mijn man is er van kinds af aan dol op. Elk jaar hebben we dezelfde ruzie: waarom slaat hij in vredesnaam meer dan driehonderd euro - drie-hon-derd euro! - stuk op dat vreselijke spul?! En nu onze kinderen groter worden komt daar een nieuw discussiepunt bij. Ik vind sterretjes wel feestelijk genoeg, mijn man laat onze zoons van acht en tien rustig helpen met vuurpijlen afsteken.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van het Jeugdjournaal kijken tot ontbijt op bed: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Lekker bankhangen

 

Eindelijk, languit op de bank! #jeugdjournaal #bankhangen #mijnzoon❤️ @mees_kingston

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op

 

Zou die ook eieren leggen?

 

🤔

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

De beste leraar

 

Kan best zwaar zijn, zo'n modellenleven

 

Setlife #modelforaday #SammyRose

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Alsof het niks is

 

Next level @lisaamil . #tweewaggies #alsoftniksis

Een bericht gedeeld door Tess Milne (@tessmilne_) op

 

Ontbijt op bed

 

Lees ook
Fotoserie: 8x Moederdag fails >

 

Kleine meisjes worden groot

 

So proud❤️ #vallenenopstaan #waarismijnbabygebleven #grotemeid💗

Een bericht gedeeld door Estavana Polman (@estavana) op

 

De beste selfie

 

Onze beste selfie EVER 🐻❤

Een bericht gedeeld door Liza Sips (@lizasips) op

 

Hallo dames...

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

geen slechte moeder
Beeld: Unsplash

Iedereen die kinderen heeft, vraagt zich wel eens af: ben ik wel een goede moeder? Blogger Chaunie Brusie is klaar met die twijfels. ‘Ik ben een moeder die haar best doet. En dat is genoeg.’

‘De druk die we onszelf als moeder opleggen, is enorm’, schrijft ze op Babble.
 

Hele lijst

‘Elke avond kan ik een lijstje maken van situaties waaruit blijkt dat ik geen goede moeder ben’, vertelt Chaunie. ‘Ik strijk niet, zet mijn kinderen voor de televisie in plaats van met ze te spelen en breng veel te veel tijd door op mijn telefoon. Des te meer ik stil sta bij alles waarin ik niet goed ben, des te slechter ik als moeder lijk te zijn.'
 

Lees ook:
'Schreeuw jij tegen je kind? Dan ben je heus geen slechte moeder' >

 

Teveel druk

Volgens Chaunie leggen moeders zichzelf een enorme druk op. Ze moeten een goede moeder zijn en een goed mens, omdat de maatschappij dat van ze verwacht. ‘Maar als je aan kinderen begint’, zegt ze, ‘vertelt niemand je hoe je met die druk moet omgaan. We krijgen allerlei praktische tips aangereikt, zoals speciale pyjama’s waardoor je kinderen beter zouden moeten slapen, maar op het mentale vlak staan we er alleen voor. Ons idee ‘Ik ben een slechte moeder omdat ik X, Y of Z doe’, staat snel gelijk aan ‘Ik ben een slecht persoon.’ En dat is een heel moeilijke cirkel om te doorbreken.’
 

‘We doen ons best’

Chaunie vindt dat je eerst genoeg van jezelf moet houden om je kinderen lief te kunnen hebben. En dat betekent dat je de ‘slechte-moeder-gedachten’ in de ban moet doen. ‘We zijn geen ‘slechte’ moeders als we de kinderen even snel in bed stoppen of ongeduldig worden’, zegt ze. ‘En zelfs niet, zoals mijn middelste kind waarschijnlijk nooit zal vergeten, als je hun verjaardag overslaat om zonder hen op reis te gaan naar Mexico. Wij moeders doen ons best. En dat is echt genoeg.'

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >