Beeld: Getty
Beeld: Getty

Zin in Oud & Nieuw? Deze moeders slaan liever even over.

 1. Meike: ”Oud en Nieuw is echt zo'n feest waardoor ik me oud en uitgerangeerd voel. Elk jaar in oktober wil ik al allemaal kaarten kopen voor hippe feesten - just like the old days toen ik standaard doorging tot in de ochtend -maar uiteindelijk doe ik het niet en eindigen we altijd bij de buren op de bank met de babyfoon op tafel en de oudejaarsconference op tv en voel ik me bejaard."
   
 2. Janine: ”Ik vind het tegenwoordig al heel wat als ik tot half elf wakker kan blijven, dus oud en nieuw beschouw ik als een opgave."
   
 3. Ellen: ”Vijf jaar geleden vierden we oud en nieuw bij een collega van mijn man en zijn gezin, die je inmiddels in het beste geval 'goede kennissen' zou kunnen noemen. Wat mij betreft was het eenmalig, maar het jaar erop zei mijn man weer ja en nu zit ik met een traditie (hun woorden) waar ik heel ongelukkig van word, maar het is ook voor dit jaar alweer toegezegd. Mijn zoon heeft he-le-maal niks met hun twee dochters, ik ben binnen vijf minuten ook wel uitgepraat. Het wordt een lange avond."
   
 4. Larissa: "Hebben we net de kerstdagen overleefd, moeten we met oud en nieuw alwéér naar mijn schoonfamilie. Want: dat doen we elk jaar. Lijkt mij een reden om eens iets anders te doen, maar bij mijn schoonmoeder moet alles tijdens de feestdagen precies zoals gaan als altijd. Twee jaar geleden waren we er zo klaar mee dat we lekker een vakantie hadden geboekt. Ze heeft er tot ver in februari over lopen pruilen, dus dat doen we maar niet meer."
   
 5. Jitske: "We vieren oud en nieuw altijd met mijn broer en schoonzus. Echt gezellig, maar het zijn van die plakkers die zelfs als je ze niks meer aanbiedt nog drie uur blijven zitten en vier keer aankondigen dat ze weggaan maar dan niet gaan. Het enige wat ik na half 1 doe, is uitrekenen hoe lang ik nog kan slapen en met twee kinderen die standaard om 5.30 wakker zijn, is dat bedroevend weinig."
   
 6. Zoë: “Ik wilde mijn twee dochters van vijf en drie eigenlijk gewoon om half acht in bed stoppen, en alleen de oudste wakker maken om naar het vuurwerk te kijken. Maar nu heeft mijn moeder ze beloofd dat ze mogen opblijven en krijg ik ze natuurlijk nooit in bed. Alleen weet zij nog niet hoe explosief de combinatie moe, opgefokt en te veel suiker uitpakt bij mijn kinderen.”
   
 7. Sylvia: “Dit jaar ben ik gescheiden en mijn ex ‘heeft ze’ met Oud & Nieuw. Ik vier het met lieve vrienden, maar dat ik mijn zoon en dochter niet bij me heb als het nieuwe jaar begint, overschaduwt voor mij het hele feest.”
   
 8. Hanneke: "Heb ik eindelijk kaartjes voor het feest waar ik al jaren een keer naartoe wil - en waarvoor ik ook al jaren achter het net vis - kan ik niemand vinden om op mijn kinderen te passen. Zelfs mijn ouders hebben plannen, terwijl die zelden de deur uitgaan.”
   
 9. Lies: “Ik houd helemaal niet van vuurwerk, mijn man is er van kinds af aan dol op. Elk jaar hebben we dezelfde ruzie: waarom slaat hij in vredesnaam meer dan driehonderd euro - drie-hon-derd euro! - stuk op dat vreselijke spul?! En nu onze kinderen groter worden komt daar een nieuw discussiepunt bij. Ik vind sterretjes wel feestelijk genoeg, mijn man laat onze zoons van acht en tien rustig helpen met vuurpijlen afsteken.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Kim Pieters

Kim Pieters (39), actrice en moeder van Jacob (7) en Ebe (4) vond de babytijd van haar jongens pittig. “Nu ze groter worden en we hele gesprekken voeren, vind ik moeder zijn leuker.”

Ze deed een tijdje wat rustiger aan na haar hoofdrol in de serie Julia's Tango en het tv-programma Wie is de Mol?. Kreeg twee zonen en speelde in in kleine theaterproducties. Drie jaar geleden had ze een rol in Meiden van de Herengracht en onlangs in Zomer in Zeeland. Nu staat ze op de planken in de reizende theatervoorstelling Guilty pleasures - onderdeel van de Powervrouwen-reeks van Bos Theaterproducties. “Een lekkere lichte avond met veel meezingliedjes,” zegt Kim, “vol herkenbare situaties. Over schoolpleinmoeders en vriendinnen op een paaldanscursus. Na afloop van de voorstelling bouwen we een feestje in de foyer, waar we nog even doorgaan.” Guilty pleasures zijn er namelijk om gevierd te worden, vindt ze.

“Waarom zou je je schamen voor wat je leuk vindt? Ik hou er wel van, een tacky randje. Dansen op de Backstreet Boys, Rick Astley en John Denver.” Ze schaamt zich hoe dan ook niet snel. “Ook niet nu ik opeens moet zingen op het podium. Schijt, denk ik dan. Ik ben niet de beste zangeres, maar ik vind het gewoon leuk om te doen.”
 

Schuldgevoel

Deze generatie worstelt met schuldgevoel, vindt Kim. In Guilty pleasures zit een diepere laag over de verplichtingen die schudgevoelens met zich meebrengen. “We zijn zó bezig met wat anderen van ons denken. Dat draagt niet bij aan een positief zelfbeeld. Jammer vind ik dat. Nu ik ouder word, maak ik me gelukkig minder druk om wat de buitenwereld denkt en vertoon ik minder sociaal wenselijk gedrag.

Ik heb een vriendin die elke keer als we elkaar zagen cadeautjes meenam voor mijn kinderen. Superlief, maar daardoor kreeg ik het gevoel dat ik dat terug moest doen. Voor mijn gevoel schiep het een verplichting, terwijl het voor mij helemaal niet draait om materie. Ik ben liever attent met aandacht. Ik waardeer het enorm als ik díe terugkrijg van vriendinnen. Een belletje om te vragen hoe een auditie ging, bijvoorbeeld. Ik heb ook een vriendin die structureel elke verjaardag vergeet, maar wel altijd voor me klaarstaat. Dáár gaat het voor mij om.
 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: schuldgevoel >

 

Cadeautjes

Al die gedragscodes en verplichtingen; ik durf me er nu steeds meer tegen uit te spreken. Soms best eng om te doen, maar ik merk dat anderen dat waarderen. Op het schoolplein van de kinderen had ik het onlangs met een paar moeders over cadeautjes voor een kinderverjaardag. Vroeger kreeg ik gewoon vijf gulden van mijn ouders, en daar moest ik het dan voor regelen.

Als je nu kijkt naar de bedragen... Ik vind vijftien euro voor een partijtje best veel; als we allemaal een tientje inleggen, kopen we met z’n tienen één mooi voetbalpak en is dat kind dolgelukkig. Toen Jacob drie jaar geleden net op school zat, ging ik daar nog wel in mee. Dacht: o, dat hoort dus blijkbaar zo. Net als die klassenapps die maar doorgaan. Nu zet ik die gewoon op stil. Ik laat me niet meer gek maken. Al scheelt het dat ik niet zoveel op het schoolplein sta, omdat mijn vriend Peter de jongens meestal wegbrengt, op weg naar zijn werk.”
 

Betrokkenheid

Natuurlijk draagt Kim wel haar steentje bij als hulpmoeder: “Luizenpluizen bijvoorbeeld. Of de klas versieren met sinterklaas en vlak voor de vakantie speelgoed schoonmaken. Als ik drie keer per jaar iets doe op school, vind ik dat echt zat. Ik vind het prima om te helpen, maar doe het vooral uit gevoel van betrokkenheid met mijn kinderen.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 10-2018.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Nina Pierson zwanger van tweede kind

Nog meer prachtig babynieuws: Nina Pierson is opnieuw moeder geworden van een dochter.

Nina beviel twee weken geleden al van haar dochter, maar maakte het nieuws nu pas bekend op haar Instagrampagina. Het meisje heeft de naam Bodi Jane Moon gekregen.

 

Verliefd

"We zijn tot over onze oren verliefd! Ze is thuis in bad geboren en het was weer zo’n intense, mooie en spirituele ervaring", schrijft Nina op Instagram. Ook laat ze weten tot eind oktober offline te blijven. "Maar wilde dit mooiste nieuws wel alvast even met jullie delen."

 

 

Leukste nieuws

Nina maakte in april bekend opnieuw zwanger te zijn. Het leukste nieuws van de wereld, schreef ze toen op Instagram.

 

'Ze is goed zoals ze is'

Eerder vertelde Nina in Kek Mama openhartig over haar bedrijf SLA, gezond eten, dochter Ella en bewust opvoeden: 'Ik was een helse puber, was veel bezig met jongens; ik had mijn eerste vriendje op mijn dertiende, werd twee keer van het gymnasium gestuurd en bleef twee keer zitten. Toch lieten mijn ouders me vrij en veroordeelden ze me nooit. Ik hoop dat ik in dat opzicht net zo’n ouder kan zijn voor Ella. Dat ze weet dat ze goed is zoals ze is.'


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >