vaderschap

Goed nieuws: in 2019 wordt het partnerverlof bij geboorte van je kind verlengd tot vijf doorbetaalde dagen. In 2020 kun je als partner nog eens vijf weken extra verlof opnemen in de eerste zes maanden na de geboorte. Hulde! Pampers voerde een onderzoek uit onder (aankomende) vaders en vroeg wat zij gaan doen met het verlof. 

Vijf vaders vertellen alvast hoe zij de kraamtijd van hun eerste kind hebben beleefd.

More content below the advertising

Rico (32)

'Ik heb de eerste weken op een enorme roze wolk gezeten. De bevalling was zwaar en mijn vriendin had veel tijd nodig voor het herstel. Daardoor kwam er gelijk veel van de zorg bij mij terecht, mijn vriendin kon amper lopen. Ik vond het super spannend, had nog nooit eerder een baby vast gehouden. Maar ik was ook zó verliefd op onze zoon. Tussen de zorg voor onze zoon en mijn vriendin door heb ik zoveel mogelijk gewerkt, vooral vanuit huis. Het was een drukke tijd, als ik eraan terug denk, zie ik vooral chaos. Maar op de energie die ik kreeg na de geboorte heb ik weken kunnen teren.'

Tom (39)

'Mijn dochter heb ik zelf moeten helpen halen. De geboorte ging heel snel en er was nog geen verloskundige in de buurt. Nu vind ik het een mooi verhaal maar toen was ik in shock. Ik voelde me daardoor gelijk heel verantwoordelijk maar merkte ook dat mijn vrouw eerst zelf haar plek moest vinden met de baby en dat ze het niet erg vond toen ik al na twee dagen weer ging werken. Op dat moment voelde het alsof we geen keuze hadden, het was normaal dat mijn vrouw in het begin veel alleen deed. Later heb ik zeker mijn plek wat meer opgeeist en nu doen we het helemaal fiftyfifty.'

Sebastiaan (36)

'Tijdens de zwangerschap had ik al geprobeerd om zoveel mogelijk contact te maken met onze zoon door voor te lezen aan de buik. We hadden na de geboorte al snel onze rol gevonden, we zaten lekker in onze babybubbel en wisten snel wat we aan elkaar hadden in de zorg. Mijn vriendin gaf borstvoeding maar ik heb 's nachts 'mijn' voedingen geclaimd met gekolfde melk. Dan kon ik alleen zijn met hem. Dat kon ook omdat ik een maand vakantie had opgenomen van mijn werk. Ik wilde in die weken thuis zijn zodat we een goede start konden maken als gezin en het niet allemaal op het bordje van mijn vriendin terecht zou komen.'

Roger (31)

'Ik heb zelf geen vader gehad, dus het was nogal zoeken naar hoe ik het wilde doen met mijn dochter. Die eerste weken met haar waren zó overweldigend. Eerst voelde ik liefde en heel veel respect voor mijn verloofde. Toen voelde ik een intense verantwoordelijkheid voor dat kleine baby'tje. En daarna voelde ik moeheid. Dat hoort er natuurlijk allemaal bij, maar ik heb tijd nodig gehad om het te verwerken. En om mijn rol als vader in te vullen. Nog steeds trouwens. In de kraamtijd helemaal omdat ik er als man toch een beetje bij sta.'

Joris (40)

'Mijn vrouw is een control freak dus ik heb niet veel kunnen doen die eerste tijd. Alles moest perfect en ze was doodmoe, dus ik had geen zin in discussies. Daarom heb ik me toen iets meer terug getrokken en het gelaten. Pas in de vierde maand werd het allemaal wat makkelijker en toen heb ik vrij genomen van mijn werk om meer met mijn zoon te zijn en een band op te bouwen. Ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan, mijn vrouw is er achteraf ook blij mee. Komt de zorg niet allemaal bij haar terecht.'

Deel jullie verhaal

Pampers deed onderzoek* naar hoe vaders de nieuwe verlofregelingen zien. Hieruit blijkt dat 92 procent van de vaders op de hoogte is van het verlengd partnerverlof van vijf dagen. 82 procent geeft aan dat ze deze ook gaan opnemen, maar slechts 42 procent weet dit zeker van de vijf weken extra verlof. Pampers wil dat toekomstige vaders zich gesteund voelen om het verlof op te nemen en roept daarom op om via social te laten weten hoe jij en je partner jullie geboorteverlof in gaan vullen met #vraaghetaanpapa

Check ook even deze video met Arie Boomsma:

* Opinieonderzoek uitgevoerd door Peil.nl onder 412 mannen die binnen drie jaar (weer) vader zouden willen worden.

 

het dilemma zoon in jurk
Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres over haar dilemma.

Michaëla (37) is getrouwd met Leander (39) en moeder van Billie (8) en Saar (5): “Het is een fase, dachten we, toen Billie op zijn derde thuiskwam van een speelafspraak met zijn buurmeisje, en een roze prinsessenjurk droeg. Hij weigerde hem uit te trekken. De jurk moest aan in bed, hij wilde erin naar buiten en toen hij een paar weken later voor zijn verjaardag een eigen, babyblauw exemplaar cadeau kreeg van het buurmeisje, kon zijn dag niet meer stuk. Al wilde hij eigenlijk liever een roze.

More content below the advertising

Leander vond het maar raar, de jurkenfixatie van onze zoon, maar ik moest er wel om lachen. Fijn toch, als je kind zich niet druk maakt om conventies? ‘Ik speelde vroeger alleen met auto’s’, suste ik Leander. ‘Dat was ook over toen ik op zesjarige leeftijd de barbies ontdekte.’

 

Zus mag ook een broek aan

Maar de jurkenfase van Billie bleek geen fase. Of het is gewoon een heel lange. Want inmiddels zijn we vijf jaar verder, en nog steeds verkleedt mijn zoon zich thuis het liefst in jurken, feeënvleugels en alles wat maar roze is met glitter. En er is iets nieuws: hij wil het liefst in een jurk naar school. Geen verkleedjurk, maar een echte. ‘Saar mag toch ook kiezen of ze een broek of een jurk aan wil?’, roept hij boos als ik voor de zoveelste ochtend op rij nee zeg op zijn wens. Tja, ik geef hem eigenlijk wel gelijk.

 

Lees ook:
Het dilemma: ‘Moet ik het horrorvriendje van mijn kind verbieden?’ >

 

Alleen thuis verkleden

Buiten van het feit dat ik me ongerust maak of hij er niet om gepest zal worden op school, zie ik er weinig kwaad in om hem een keer zijn zin te geven. Toen alle kinderen tijdens juffendag verkleed naar school mochten komen, ging hij ook in zijn prinsessenjurk, en daar reageerde niemand raar op. Misschien stuit hij nu juist wel op zoveel weerstand in zijn jurk, dat hij hem nooit meer aan wil. Maar Leander wil er niks van weten. ‘Thuis verkleden mag, maar mijn zoon zit niet als halve travestiet in de schoolbanken’, roept hij steevast in discussies.

 

Onschuldig

Inmiddels wordt Billies kledingvoorkeur een steeds groter probleem bij ons thuis. Ik vind het onschuldig: hij is gewoon geen jongens-jongen. Ik sluit ook niet uit dat hij later met een vriend thuiskomt, in plaats van een vriendin. Maar het is niet dat hij graag een meisje wil zijn, of iets anders wat we serieus moeten nemen. Onze zoon is simpelweg verzot op meisjeskleding.

Leander vindt het lastig, dat zijn enige zoon niet van voetbal houdt, en liever Frozen kijkt dan Cars. Hij zou er geen problemen mee hebben als hij homo blijkt, zegt hij, maar hij had gehoopt ten minste jongensdingen te kunnen doen met zijn zoon. ‘Het lijkt soms wel of ik twee dochters heb’, sombert hij dan. Zijn stellige houding naar Billie, zorgt ervoor dat Billie het steeds groter maakt dat hij van zijn vader geen jurk aan mag naar school. Bijna elke ochtend is het ruzie thuis, tussen Billie en Leander, en inmiddels ook tussen Leander en mij.

Als ik Billie zijn zin geef, passeer ik Leander als vader. Maar ik vind het ook belangrijk dat Billie de ruimte krijgt om zich in alle vrijheid te ontwikkelen. Moet ik hem dan toch in een jurk naar school laten gaan?

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het is alweer midden februari, maar je voelt de financiële kater van die dure decembermaand nog steeds. Tijd om geld te besparen? Check deze tips en kijk hoe je aan het einde van de maand meer geld over kunt houden.

Vaste lasten, wat leuks doen met je kinderen: meestal vliegt het geld er sneller uit dan je zou willen. Toch is het niet moeilijk om minder uit te geven. Vaak zit het al in kleine dingen. Wij zetten een paar slimme bespaartips voor je op een rij, zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt.

More content below the advertising

 

Vaste lasten

Je huur of hypotheek, gemeentelijke belastingen en gas, water en licht: onder de vaste lasten kom je niet uit. Wel kun je heel gemakkelijk op je energiekosten besparen. Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Led-lampen zijn tot zeven keer zuiniger en gaan veel langer mee. Zet ook zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (in plaats van op stand-by), zoals de oplader van je telefoon, de babyfoon en elektrische tandenborstels.
Ook iets wat je heel gemakkelijk kunt doen: korter douchen. Zet bovendien je verwarming een graadje lager (en trek een dikke trui aan) en ventileer je huis goed. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis.

 

Lees ook:
'Ik blijf bij hem voor het geld' >

 

Boodschappen

Het is heel verleidelijk om dingen te kopen als je met een lege maag naar de supermarkt gaat. Doe dat dus niet als je wilt besparen op je boodschappen. Maak altijd een lijstje, zodat je niet onnodig méér koopt, en spreek van tevoren met je kinderen af wat je wel en niet gaat kopen. Ook handig: haal boodschappen voor meerdere dagen in huis. Zo voorkom je dat je opnieuw naar de supermarkt gaat en met meer boodschappen terugkomt dan de bedoeling was. Wist je trouwens dat de duurste merken in de supermarkt op ooghoogte staan en de goedkope producten onderin het schap te vinden zijn?


Extra tip voor de boodschappen: koop groot in

Basisartikelen zoals shampoo, koffie, make-up, wasmiddelen en toiletpapier gaan vaak weg voor stuntprijzen. Veel supermarkten en drogisterijen bieden hoge kortingen tot wel 50 procent. Via hun sites en folders kun je in de gaten houden welke aanbiedingen actueel zijn of binnenkort gaan komen. Let wel op bij voordeelverpakkingen: die zijn niet altijd voordeliger dan de 'normale' variant.

 

Winkelen

Jezelf of je kroost trakteren op nieuwe kleding: altijd leuk, maar niet handig als je van plan bent om minder uit te geven. Beslis hoe vaak je iets nieuws koopt, zodat je niet in de verleiding komt om online te gaan shoppen. Geef contant geld uit - met je pinpas heb je minder goed door hoeveel je spendeert - en let vooral goed op aanbiedingen en tweedehands opties. Wie slim is, koopt bepaalde producten in het ‘verkeerde’ seizoen: in januari zijn veel spullen van de feestdagen in de aanbieding en campingspullen koop je het beste als de zomer voorbij is. Check ook eens deze apps die superhandig zijn om geld te besparen, bijvoorbeeld bij speelgoed. 

 

Uitjes

Er een dagje op uit met je kinderen? Ook daar kun je gemakkelijk op besparen. Gemeenten organiseren vaak gratis evenementen zoals leuke festivals of sportweken. Bedenk daarnaast dat er genoeg alternatieven zijn voor een duur pretpark: wandelen, fietsen, picknicken en zwemmen in een recreatieplas doe je voor nop. Wil je toch naar een attractiepark of dierentuin met je kinderen, koop dan in elk geval de kaartjes online. Vaak scheelt dit een paar euro met het bedrag dat je aan de kassa betaalt. Vermijd dure terrasjes en neem zelf wat pakjes drinken en eten mee. En ga voor vertrek goed na hoe je er het goedkoopste kunt komen: vallen de parkeerkosten mee, of loont het om de trein te pakken? Veel uitjes zijn namelijk prima per spoor bereikbaar.

 

Meer bespaartips vind je bij het Nibud en de Consumentenbond.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >