Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

O, wat fijn: straks is het kerstvakantie. Kaarsen en pyjama’s aan en heerlijk met de kinderen onder je oksels cocoonen bij guilty pleasure-films. Single moeder Jorinde kan niet wachten. En realiseert zich tot haar schrik opeens van alles:

 1. Wacht even. Wánneer begint de kerstvakantie? Eind deze week al? De herfstvakantie is nog maar net voorbij!
   
 2. Goed, dan heb ik dus nog precies vier werkdagen voor kerst om alles af te krijgen. Moet lukken.
   
 3. Hoezo, vrijdag lesvrij?!
   
 4. Goed, drie werkdagen dus. Even mijn planning indikken en twee avonden de tanden op elkaar: kan nog steeds.
   
 5. Herhaal dat nog eens, schat: hóeveel loempia’s heb je beloofd mee te nemen naar het kerstdiner? Véértig? Wárm? Plus zelfgebakken cake? Én iets voor de ouderborrel? Is er ook nog een ouderborrel? Moet ik daarbij zijn?
   
 6. Ik ben ook altijd te laat met die stomme intekenlijsten. Moeders die nadenken zetten tenminste meteen hun naam bij de kant-en-klare pakken jus d’orange.
   
 7. Of het zijn juist die fanatieke moeders die dat kiezen, om vervolgens twee uur lang drie kisten sinaasappels weg te persen. Te serveren met zelf geknutselde rietjes in met de hand versierde champagneglazen.
   
 8. Waardoor ik mijn wraps in wegwerpschaal van zilverfolie (best feestelijk en reuze praktisch, want je Villeroy en Boch zie je nooit meer terug) met het schaamrood op mijn kaken maar een beetje achterop het buffet parkeer.
   
 9. Ja, nee, tuurlijk snap ik dat jullie ook een kerstoutfit nodig hebben, liefje. Regelen we. Voordat we die cake en loempia’s gaan kopen – eh, bakken.
   
 10. Dat betekent nog twee werkdagen, dus.
   
 11. Weet je wat: jullie trekken de overhemden van vorig jaar nog maar een keertje aan. Stropdas erop, gel in je haar; geen kip die het doorheeft. Het is geen galajurk, zeg. Fijn toch, dat jullie lekker jongens zijn? Véél makkelijker.
   
 12. Op een leuke schaal met vrolijke servetjes heeft ook vast niemand door dat het diepgevroren ovenloempiaatjes zijn en voorverpakte roombotercake. Wat is daar überhaupt eigenlijk mis mee??
   
 13. Nee nee, ik kan niet óók nog rijden naar de kerstviering. En naar het schaatsuitje met de klas. Mama moet gewoon werken, hè.
   
 14. Niet dat school zich dat lijkt te realiseren. (En hallo, regelde die vroeger niet gewoon een bus voor dat soort dingen?)
   
 15. Vooruit, dat schaatsuitje is wel heel gezellig.
   
 16. Anderhalve werkdag om vier dagen werk af te ronden. Superwoman is er potdorie niks bij.
   
 17. Wat bedoel je, je schaatsen zijn te klein? Begin dit jaar pasten ze nog. Je trekt die van je broer maar aan.
   
 18. Ja, ik weet dat zijn voeten vier maten groter zijn, maar dan stop je er maar dikke sokken in. Met watten in de neus, zoals we dat vroeger deden. Lekker warm joh.
   
 19. Ach, hebben ze het schaatsuitje verplaatst naar januari wegens tijdgebrek? Nou, da’s ook onvoorstelbaar. Weet je wat, mag jij lekker schaatsen in de kerstvakantie. Met je vader. Kan mama mooi een dagje werken.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >