Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

O, wat fijn: straks is het kerstvakantie. Kaarsen en pyjama’s aan en heerlijk met de kinderen onder je oksels cocoonen bij guilty pleasure-films. Single moeder Jorinde kan niet wachten. En realiseert zich tot haar schrik opeens van alles:

 1. Wacht even. Wánneer begint de kerstvakantie? Eind deze week al? De herfstvakantie is nog maar net voorbij!
   
 2. Goed, dan heb ik dus nog precies vier werkdagen voor kerst om alles af te krijgen. Moet lukken.
   
 3. Hoezo, vrijdag lesvrij?!
   
 4. Goed, drie werkdagen dus. Even mijn planning indikken en twee avonden de tanden op elkaar: kan nog steeds.
   
 5. Herhaal dat nog eens, schat: hóeveel loempia’s heb je beloofd mee te nemen naar het kerstdiner? Véértig? Wárm? Plus zelfgebakken cake? Én iets voor de ouderborrel? Is er ook nog een ouderborrel? Moet ik daarbij zijn?
   
 6. Ik ben ook altijd te laat met die stomme intekenlijsten. Moeders die nadenken zetten tenminste meteen hun naam bij de kant-en-klare pakken jus d’orange.
   
 7. Of het zijn juist die fanatieke moeders die dat kiezen, om vervolgens twee uur lang drie kisten sinaasappels weg te persen. Te serveren met zelf geknutselde rietjes in met de hand versierde champagneglazen.
   
 8. Waardoor ik mijn wraps in wegwerpschaal van zilverfolie (best feestelijk en reuze praktisch, want je Villeroy en Boch zie je nooit meer terug) met het schaamrood op mijn kaken maar een beetje achterop het buffet parkeer.
   
 9. Ja, nee, tuurlijk snap ik dat jullie ook een kerstoutfit nodig hebben, liefje. Regelen we. Voordat we die cake en loempia’s gaan kopen – eh, bakken.
   
 10. Dat betekent nog twee werkdagen, dus.
   
 11. Weet je wat: jullie trekken de overhemden van vorig jaar nog maar een keertje aan. Stropdas erop, gel in je haar; geen kip die het doorheeft. Het is geen galajurk, zeg. Fijn toch, dat jullie lekker jongens zijn? Véél makkelijker.
   
 12. Op een leuke schaal met vrolijke servetjes heeft ook vast niemand door dat het diepgevroren ovenloempiaatjes zijn en voorverpakte roombotercake. Wat is daar überhaupt eigenlijk mis mee??
   
 13. Nee nee, ik kan niet óók nog rijden naar de kerstviering. En naar het schaatsuitje met de klas. Mama moet gewoon werken, hè.
   
 14. Niet dat school zich dat lijkt te realiseren. (En hallo, regelde die vroeger niet gewoon een bus voor dat soort dingen?)
   
 15. Vooruit, dat schaatsuitje is wel heel gezellig.
   
 16. Anderhalve werkdag om vier dagen werk af te ronden. Superwoman is er potdorie niks bij.
   
 17. Wat bedoel je, je schaatsen zijn te klein? Begin dit jaar pasten ze nog. Je trekt die van je broer maar aan.
   
 18. Ja, ik weet dat zijn voeten vier maten groter zijn, maar dan stop je er maar dikke sokken in. Met watten in de neus, zoals we dat vroeger deden. Lekker warm joh.
   
 19. Ach, hebben ze het schaatsuitje verplaatst naar januari wegens tijdgebrek? Nou, da’s ook onvoorstelbaar. Weet je wat, mag jij lekker schaatsen in de kerstvakantie. Met je vader. Kan mama mooi een dagje werken.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >