Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Hartstikke gezellig natuurlijk, al die voorpret op het kerstdiner. Maar wat haalde je in vredesnaam in je hoofd toen je besloot de boodschappen op de vrijdag voor kerst te doen?! Komt goed: hier zijn 12 supermarktsurvivaltips die echt werken.

 1. Doe het gewoon niet. Blijf in bed. Kijk Netflix. Laat de boodschappen bezorgen. Te laat? Maak dan álsjeblieft alvast een bezorgmoment aan voor volgend jaar.
   
 2. Regel oppas. Met een driftige peuter en een oververmoeid kind na het schoolkerstdiner op zoek naar de biologische, glutenvrije en lactosearme mangochutney is een nachtmerrie van ongekende omvang.
   
 3. Vriendinnen heb je om een reden. Gebruik ze. Delegeer. Buurvrouw pakt de visboer, jij de slager. Zij naar de voordeelsuper, jij – vooruit, je bent de beroerdste niet - naar de delicatessenzaak.
   
 4. Beter: koop haar puberdochter om voor jullie beiden. Of je eigen kind. Negen jaar is best oud genoeg voor een speurtocht naar cranberries, toch?
   
 5. Parkeer om vijf voor negen ’s ochtends bij de slijter. Iemand moet de wijn zeker stellen: nú kan het nog.
   
 6. Waarom kan man het eigenlijk niet doen? Alsof jij het niet hysterisch druk genoeg hebt. Typ je boodschappenlijst. Over je handschrift mag geen misvatting bestaan.
   
 7. Noteer appelcompote én verse appels (vergeet het kaneelstokje, dat ligt vast nog ergens achterin een keukenkastje). Een van de twee moet hem lukken.
   
 8. Heb je nou echt haricots verts op je lijstje genoteerd? Wat dácht je?! Zijn die ooit níet uitverkocht?
   
 9. Niemand proeft het verschil met sperziebonen.
   
 10. Plug je koptelefoon in en sluit je af voor de massa. Nog één keer Rudolph the Red Nosed Reindeer uit de supermarktspeakers terwijl je met je hoofd achterin het koelvak graait naar een verdwaalde ossenhaas, en je begaat iets vreselijks.
   
 11. Koop diepvriespizza en aardbeienijs voor de drie dagen vóór kerst. Het enige wat niet in bulkhoeveelheden raakt uitverkocht en wat je verzekert van een berg dankbare knuffels thuis.
   
 12. Noteer in die nu nog onwaarschijnlijk lege, nieuwe agenda: Kerstmis. 2018. Uit. Eten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-sportouders-schreeuw-niet.

De dochter van Christine Burke vindt het lastig om contact te leggen, dus was het even spannend toen ze zei dat ze op basketbal wilde. Maar wat bleek: niet de kinderen uit haar team, maar de ouders langs de lijn waren het probleem.

Aan al deze 'overfanatieke' oudersschrijft Christine nu een brief.

 

Schreeuwen

'Ik was verbijsterd toen ik voor het eerst bij een wedstrijd was', vertelt ze. Ze schrok ervan hoe andere ouders de jonge kinderen op het veld kleineren. En toen Christine een andere moeder een opmerking hoorde maken over haar dochter, was ze helemaal van slag. 'Even serieus: zijn jullie vergeten dat jullie als kind ook beginners waren? En door jullie als veroordelende, schreeuwende ouders langs de lijn wordt het voor mijn dochter nóg moeilijker om te leren. Mijn mooie, verlegen, maar dappere dochter moet al die opmerkingen maar aanhoren.'

 

Lees ook
Waarom deze slapende moeder op het voetbalveld 'held' wordt genoemd >

 

'Laat het maar zien'

Christine is van mening dat al dat commentaar juist angst opwekt bij de kinderen. 'Jullie hebben geen idee hoe spannend het misschien voor die kinderen is geweest om het veld op te lopen. Het vereist veel lef om met zoveel publiek te spelen. En als je het zelf zo goed denkt te weten: laat het maar zien dan.'

 

Voetbalcontract

'Natuurlijk, deelnemen aan een team kost tijd, ook als ouders', gaat ze verder. 'Na uren rijden naar de training en kijken naar wedstrijden, wil je je kind zien winnen. En gebeurt dat niet? Dan is dat frustrerend, maar ik wil jullie één ding meegeven: het is geen professionele sport. Ze doen dit voor hun lol dus het is geen enorm 'ding'. En tot een scout de naam van jouw kind niet op een voetbalcontract van veertig miljoen heeft gezet, vraag ik je om je mond te houden als mijn kind niet speelt volgens jouw verwachtingen.'

Bron: Scary Mommy

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-mooie-spullen-kopen

Of je nou een mooie tas, lekkere parfum of crème in de winkel ziet staan: gewoon kopen als je portemonnee dat toelaat, vindt blogger en moeder Rita Templeton.

'Schuif dat 'moederschuldgevoel' eens opzij', schrijft ze op Scary Mommy.

 

'Denk aan jezelf'

Wanneer je iets duurs in je hand hebt, is het logisch dat je als moeder denkt: 'Hier kan ik drie paar broeken voor m'n kind van kopen.' En dat je liever een volle kar met boodschappen of stofzuiger koopt in plaats van kleding voor jezelf, is ook niet zo gek. Maar toch vindt Rita dat je ook aan jezelf moet blijven denken. 'Of je nu ziek, gestrest of verdrietig bent, je houdt het gezin als moeder altijd draaiende. Alleen al omdat je bereid bent om je eigen wensen op te offeren en je kinderen voorop te stellen, verdien je zelf af en toe iets moois.'

 

Lees ook
Inge (40): 'Door m'n zus moest ik mijn zoon een goedkopere fiets geven' >

 

'Draag het met trots'

Rita vergelijkt het moederschap met een betaalde baan: 'Als je een baan hebt, kun je vrije dagen aanvragen. Je krijgt misschien extra vakantiedagen of een bonus, maar moeders? Die krijgen nooit een vrije dag, laat staan iets extra's. En toch ben je er altijd, doe je je best en geef je je hart voor iets wat zoveel energie kost. Dus koop dat boek, die outfit, die nieuwe mascara of andere prullaria. Weet dat je het verdiend hebt.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >