Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Hartstikke gezellig natuurlijk, al die voorpret op het kerstdiner. Maar wat haalde je in vredesnaam in je hoofd toen je besloot de boodschappen op de vrijdag voor kerst te doen?! Komt goed: hier zijn 12 supermarktsurvivaltips die echt werken.

 1. Doe het gewoon niet. Blijf in bed. Kijk Netflix. Laat de boodschappen bezorgen. Te laat? Maak dan álsjeblieft alvast een bezorgmoment aan voor volgend jaar.
   
 2. Regel oppas. Met een driftige peuter en een oververmoeid kind na het schoolkerstdiner op zoek naar de biologische, glutenvrije en lactosearme mangochutney is een nachtmerrie van ongekende omvang.
   
 3. Vriendinnen heb je om een reden. Gebruik ze. Delegeer. Buurvrouw pakt de visboer, jij de slager. Zij naar de voordeelsuper, jij – vooruit, je bent de beroerdste niet - naar de delicatessenzaak.
   
 4. Beter: koop haar puberdochter om voor jullie beiden. Of je eigen kind. Negen jaar is best oud genoeg voor een speurtocht naar cranberries, toch?
   
 5. Parkeer om vijf voor negen ’s ochtends bij de slijter. Iemand moet de wijn zeker stellen: nú kan het nog.
   
 6. Waarom kan man het eigenlijk niet doen? Alsof jij het niet hysterisch druk genoeg hebt. Typ je boodschappenlijst. Over je handschrift mag geen misvatting bestaan.
   
 7. Noteer appelcompote én verse appels (vergeet het kaneelstokje, dat ligt vast nog ergens achterin een keukenkastje). Een van de twee moet hem lukken.
   
 8. Heb je nou echt haricots verts op je lijstje genoteerd? Wat dácht je?! Zijn die ooit níet uitverkocht?
   
 9. Niemand proeft het verschil met sperziebonen.
   
 10. Plug je koptelefoon in en sluit je af voor de massa. Nog één keer Rudolph the Red Nosed Reindeer uit de supermarktspeakers terwijl je met je hoofd achterin het koelvak graait naar een verdwaalde ossenhaas, en je begaat iets vreselijks.
   
 11. Koop diepvriespizza en aardbeienijs voor de drie dagen vóór kerst. Het enige wat niet in bulkhoeveelheden raakt uitverkocht en wat je verzekert van een berg dankbare knuffels thuis.
   
 12. Noteer in die nu nog onwaarschijnlijk lege, nieuwe agenda: Kerstmis. 2018. Uit. Eten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

niet-boos-kind-gebeten

'Mijn dochter is geen lieverdje', geeft blogger Danielle Sherman-Lazar toe. Dus dat haar peuter door een ander op haar plek wordt gezet, vindt ze helemaal niet erg. Juist goed zelfs.

Op Scary Mommy legt ze uit waarom.

 

'Niet slaan!'

Het begon allemaal toen haar dochter met een auto aan het spelen was: op het moment dat er een meisje naar haar toe kwam om naar de auto te kijken, gaf ze een duw. En vervolgens duwde het meisje terug. Danielle: 'Niet slaan! Riep ik', terwijl ik ze van elkaar losrukte. Mijn dochter reed nietsvermoedend verder en het meisje begon te huilen. Ik troostte haar, liet een andere auto zien en hielp haar erin.'

 

Lees ook
'Kinderen gedragen zich als kinderen en daar is niets mis mee' >

 

'Tranen over haar wangen'

Alles leek goed te gaan. Tot de dochter van Danielle even later met blokken speelde en ditzelfde meisje opnieuw naar haar toe kwam: het meisje duwde, haar dochter duwde terug en vervolgens werd ze in haar arm gebeten. 'Mijn dochters gezichtje vertrok. En terwijl de tranen over haar wangen stroomde, gaf ik haar een knuffel.' Maar toen de vader van het meisje verhaal kwam halen, besloot Danielle eerlijk te zijn. 'Ik heb gezegd dat z'n dochter mijn kind beet, maar ze misdroegen zich allebei. Ik bedoel: mijn dochter was niet onschuldig. Natuurlijk is bijten erger dan duwen, maar ze zaten allebei fout.'

 

'Ze heeft haar lesje geleerd'

Vervolgens legde de blogger haar dochter uit dat wanneer je iemand pijn doet, je ook iets terug kunt verwachten. 'En weet je? Misschien heeft ze haar lesje nu eindelijk geleerd, want sindsdien is ze niet meer zo agressief geweest. Daarom ben ik niet boos dat ze is gebeten.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Bankrekening zwanger na affaire Australiër
Beeld: Unsplash

Sophie (38), rechercheur bij de Nationale Politie (27 uur per week), single en moeder van zoon Morris (2).

“In mijn tienerjaren zaten mijn ouders in de bijstand. Als ik met een dubbeltje te weinig wisselgeld terugkwam van de boodschappen, had ik een probleem. Er was nooit ergens geld voor. Ik nam me voor dat ik mijn zaken later goed zou regelen.

 

Spaarrekening

Op mijn negentiende opende ik een beleggingsspaarrekening voor het kind dat ik ongetwijfeld snel zou krijgen. Van dat geld zou mijn zoon of dochter dan zo rond anno nu kunnen gaan studeren. Dat duurde allemaal ietsje langer. Tijdens mijn laatste relatie kreeg ik twee miskramen. Omdat de tijd begon te dringen en ik daarna geen leuke man tegenkwam, was ik me serieus aan het verdiepen in het krijgen van een kind met twee homoseksuele mannen.

 

Affaire met knappe Australiër

En toen ontmoette ik Brian, een knappe Australiër die een paar weken in Nederland op vakantie was. We kregen een affaire, maar ik kwam er snel achter dat hij en ik bij elkaar pasten als suiker en peper. Laid back was nogal zwak uitgedrukt. Zijn ouders hebben later tegen me gezegd: dank je wel dat je ons een kleinzoon hebt gegeven, anders was het er nooit van gekomen. Want ja, ik raakte zwanger. ‘Ruïneer ik je leven als ik besluit het te houden?’ vroeg ik hem. Zijn antwoord was gelukkig ‘nee’. Ik zou de volledige voogdij krijgen over Morris, en afzien van alimentatie.
 

Lees ook
'Voor ik het wist, zat ik hartstochtelijk met een vrouw te zoenen' >

 

De familie van zijn vader

Brian keerde terug naar Byron Bay en ik beviel een paar maanden later van onze zoon. Mijn beste vriend was erbij, hij is de peetvader van Morris. Een deel van het spaargeld dat ik voor Morris opzij had gelegd, is inmiddels opgegaan aan een reis naar het land van zijn vader, afgelopen winter. Brians moeder is blind: ik gunde het haar dat zij zo snel mogelijk haar kleinzoon in haar armen kon houden. Morris lijkt veel op zijn opa, weet ik nu ook, en die kennis is waardevol. Ik vind het belangrijk dat mijn zoon ook de familie van zijn vader leert kennen, ook omdat de mijne piepklein is. Mijn vader is begin dit jaar overleden. Naast mijn moeder, mijn broertje en een oom, heb ik niemand.

 

'Mam, ik vertrek naar Australië'

Volgend jaar wil ik weer naar Australië. Dat kost me alleen al € 2800 aan tickets. Dat probeer ik bij elkaar te sprokkelen door maandelijks een deel van de alleenstaanden toeslag opzij te leggen. Brian heeft vrede met de marginale rol die hij speelt in het leven van zijn zoon. En ik met mijn leven als alleenstaande moeder. Ik heb het niet slecht, ook financieel niet. Ik bereid me nu al voor op de dag dat mijn zoon zegt: ‘Mam, ik vertrek naar Australië.’ Ik zou hem niet tegenhouden. Je moet iets over hebben voor het leukste kind van de wereld.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama Magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >