Soms zie je ineens trekjes bij je kind die haast vorstelijk zijn te noemen. En dat komt mooi uit, want welk kind wil er nou geen prins of prinses zijn? Op deze momenten zijn ze het zeker.

1. Je kind zwaait vrolijk naar wildvreemden

Laatst nog fietsten jullie door weer en wind naar haar balletles. Jouw dochter zat achterop en ineens merkte je dat de voorbijgangers eerst een beetje verbaasd, maar daarna wel erg vrolijk keken en zelfs naar jullie zwaaiden. Wat bleek? Je dochter wuifde hoffelijk naar iedereen die jullie passeerden. En jij als moeder glom van trots.

 

2. Je kind helpt anderen 

Een ander helpen zit er soms al vroeg in. Toen Kek Mama-redacteur Anne laatst een glas melk omstootte - dit keer deed ze het toch echt zelf - kwam haar driejarige peuterdochter meteen in actie. Ze rende naar de keuken en kwam terug met een doekje: 'Hier mama, is vies! Ikke helpen.' Schoonmaken was nog nooit zo leuk. 

 

3. Je kind komt op voor anderen

Jouw kind heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Vorige week was hij jarig en organiseerden jullie het kinderfeestje. Een klasgenootje dat vaak wordt buitengesloten, kreeg van hem wél een uitnodiging.  En toen onlangs zijn zusje in de speeltuin werd gepest door een ouder kind, nam hij het meteen voor haar op - al was de pestkop een kop groter.

 

4. Je kind maakt anderen blij

Goed, soms kan Kek Mama's Anne haar peuter wel achter het behang plakken. Als er eindeloos getreuzeld wordt bij het aantrekken van de schoenen bijvoorbeeld, of als haar dochtertje gilt als een speenvarken omdat ze haar sapje in de verkeerde beker krijgt - hallo, diva. Maar nog veel vaker maakt haar dochtertje haar en anderen meer dan blij. Als ze zomaar op de bejaarde buurman afrent voor een knuffel, tegen haar oma zegt dat zij haar 'aller-, aller-, allerbeste vriend' is en een kushandje gooit naar de kassière in de supermarkt, bijvoorbeeld.

 

5. Je kind verlegt z’n grenzen

Alle begin is moeilijk – en stiekem best eng. Toch laat jouw kind zich daar niet door weerhouden om af en toe nieuwe dingen te proberen. En dus worden er op vakantie surflessen geboekt (waarbij er meer gevallen wordt dan op de plank gestaan), speelt-ie met knikkende knietjes de hoofdrol in een musical en maakt hij met vriendjes een vlog. Gewoon omdat het kan.

 

6. Je kind deelt uit zichzelf

Samen spelen is samen delen, werd er al vanaf de peuterleeftijd tegen je kind gezegd. Toch is dat soms best lastig voor kinderen (eerlijk is eerlijk: zelf deel je ook niet graag je nieuwe, dure schoenen of laatste stuk chocolade). Dus hoe mooi was het toen jouw kind laatst zomaar uit zichzelf zijn nieuwe legoblokken met z'n broertje deelde? En dat er dan even later toch weer ruzie uitbrak over de iPad, ach, dat doet er even niet toe. 

 

De kleine successen van jouw prins of prinses zijn absoluut de moeite waard om te vieren, laat ook dit filmpje zien: