Winter op komst: ‘Het wordt grauw, grijs en waterkoud’

29.11.2022 12:24
sjaals_voor_meisjes
Help, de winter is in aantocht. Het wordt de komende week een stuk kouder buiten. Mocht je het nog niet gedaan hebben: haal de mutsen en handschoenen maar van zolder, want de weersvoorspelling belooft winterse taferelen.

Hoop je op stralend blauwe luchten en bevroren plassen? Dan kom je bedrogen uit. “Ik kan het niet mooier maken: het wordt grauw, grijs en waterkoud”, vertelt meteoroloog Sebastiaan Aarts van Buienradar tegen RTL Nieuws. “Soepkippenweer, noemen wij dat. Het lijkt erop dat we de zon maar weinig gaan zien begin december.”

Winterweer

Maandag en dinsdag regent het af en toe nog een beetje, daarna wordt het gelukkig wel droog. Vanaf donderdag duikt de temperatuur onder het gemiddelde. Normaal is het begin december een graad of acht. Deze week wordt het maximaal een graad of vijf, een stukje kouder dus. Temperaturen in de dubbele cijfers gaan verdwijnen. Aarts: “Dat heeft allemaal te maken met een vrij krachtig hogedrukgebied boven Oost-Europa. Wij krijgen een oostelijke wind, die koudere lucht gaat aanvoeren.”

Het wordt nog geen zonnig, koud winterweer: “De schaatsen kunnen nog niet uit het vet.” Het wordt volgens de meteoroloog ‘echt een grijze bedoening'. Dat komt omdat er veel vocht in de atmosfeer zit en de zon niet genoeg kracht heeft om mist en nevel weg te branden.”

Lees ook: Waarom je je kind volgens experts nooit met winterjas in een autostoeltje moet zetten

Sneeuwballen gooien?

Ook sneeuw zit er nog niet in. Sterker nog: er wordt na maandag even helemaal geen neerslag verwacht. Wat er na volgend weekend gebeurt, is nog onduidelijk. “Sommige modellen laten maximumtemperaturen van rond het vriespunt zien en 's nachts tot -5, in andere modellen is de maximumtemperatuur wel tien graden.”

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.