Zo lief zijn jullie voor je mede-moeder: ‘Je doet het fantastisch’

01.03.2023 19:46
Een fijne opsteker op Nationale Complimentendag: 67% van jullie komt op voor je mede-moeder, zo blijkt uit onze Mombracing enquete. Wij zetten 10 van jullie hart onder de riem-momentjes op een rij. Ken jij jezelf, of de supermoeder die jou er even doorheen hielp, terug?

Supermoms

“In de supermarkt had een moeder een schreeuwende baby bij zich. Ze kreeg commentaar. Toen heb ik even haar baby bij me genomen.”

“Een vriendin van mij heeft een zoon met een hazenlip. Daar werd veel over gezegd en geschreven. Daar heb ik toen wat van gezegd.”

Tegen een moeder die even vastliep: “Je doet het goed zoals jij het zelf doet. Anderen kunnen makkelijk praten, maar hebben zelf vaak geen idee hoe het is.”

“Als ik zie dat een moeder commentaar krijgt op hoe ze het doet, stuur ik haar een berichtje.”

“Ik zeg regelmatig hardop dat het makkelijk oordelen is vanaf de zijlijn.”

“Als de ene vriendin (moeder) iets zegt over de ander, probeer ik daar ook iets positiefs tegenover te zetten of af te zwakken.”

“Wanneer ik op sociale media zie dat een moeder wordt afgefakkeld, kom ik voor haar op. Het is wel heel makkelijk oordelen als je iemand niet kent en vanachter een toetsenbord.”

“Een mama vond dat ze alles 100% goed moest doen. Ik troostte haar met de woorden: ‘Welnee, dat hoeft helemaal niet!'”

“Toen een mama vastliep zei ik: “Laten we elkaar respecteren en geen oordelen geven aan de wereld en mensen om ons heen. Iedereen is een goede ouder, er bestaat geen opleiding voor het moederschap. Je doet het fantastisch!”

“Heeft een moeder het moeilijk met haar kinderen, zeg ik meestal dat mijn kinderen precies hetzelfde doen/zijn.”

 

87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.