In samenwerking met Kek Mama

Moeders over de 22 wekenprik: ‘Ik twijfelde geen seconde’

21.09.2021 08:00

De 22 wekenprik beschermt een baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. Sommige vrouwen weten het direct: die vaccinatie wil ik halen. Anderen hebben eerst wat meer informatie nodig.

‘Een baby is zo kwetsbaar’

“Als je met een prik een ernstige ziekte kunt voorkomen, ben ik een groot voorstander”, vertelt Lizette (39), moeder van Mats (3) en Sem (8,5 maand). “Mats heeft weliswaar geen kinkhoest gehad, maar is wel veel ziek en benauwd geweest. Een baby is zo kwetsbaar en als moeder sta je vaak machteloos toe te kijken. Dus toen ik tijdens mijn tweede zwangerschap een artikel las over de 22 wekenprik, twijfelde ik geen seconde en wilde me direct aanmelden. In mijn ogen wegen voordelen op tegen de mogelijke bijwerkingen. Ik heb overigens helemaal geen last gehad van de prik. En Sem hoefde zijn eerste vaccinatie pas toen hij drie maanden oud was. Daar was ik extra blij mee, omdat we toen midden in de lockdown zaten en ik met mijn kleine baby het liefst zo min mogelijk contact had met anderen.”

‘Eerst wetenschappelijke onderzoeken gelezen’

“Voor ik de 22 wekenprik heb laten zetten, heb ik me eerst goed ingelezen”, vertelt Annelieke (29), moeder van Bobby (2,5) en Lewis (3 maanden).  “Als je zwanger bent, moet je op veel dingen letten. Er wordt geadviseerd rekening te houden met wat je eet en zo min mogelijk medicatie in te nemen. Ik wilde daarom niet zomaar een prik nemen. Begrijp me goed: ik ben voor vaccinaties. Maar deed ik er goed aan de prik bij 22 weken zwangerschap te nemen of konden we beter wachten we tot de baby twee maanden oud was? Die afweging vond ik lastig. Wetenschappelijke onderzoeken uit binnen- en buitenland stelden me gerust, het was veilig voor de baby om dit vaccin in de zwangerschap te nemen. Bovendien hebben we Bobby al rondlopen, ik haal hem samen met Lewis op bij de crèche en er komen vaak kinderen over de vloer. De kans op kinkhoest is daarmee groter en dat was voor mij uiteindelijk doorslaggevend.”

‘Gevaren gaven de doorslag’

Toen Mirjam (36) de posters van de 22 wekenprik bij zowel de huisarts als haar verloskundige zag hangen, is ze op zoek gegaan naar informatie over kinkhoest. “Kinkhoest is een heftige ziekte, zeker voor een pasgeboren baby. Voor mij gaven gevaren als benauwdheid, extreme hoestbuien en ademnood de doorslag: ik wilde de 22 wekenprik halen. Dat ik daarmee eigenlijk ook een prik voor mijn dochter Cheyenne (15 maanden) heb genomen, is een extra fijne bijkomstigheid. Zij hoeft nu een inenting minder en kreeg haar eerste prik pas toen ze drie maanden oud was.”

‘Veiligheid is mijn taak’

Drie jaar geleden, tijdens haar eerste zwangerschap van Oliver (2,5 jaar), hoorde Linda (35) tijdens een centering prenancy-bijeenkomst over de 22-wekenprik. Via de huisarts regelde ze dat ze deze inenting kreeg. “Het is mijn taak om voor de veiligheid van mijn kinderen te zorgen. Ik heb zelf ook alle mogelijke inentingen gehad. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ik de 22 wekenprik ook zou halen. Toen ik zwanger werd van Raoul (7 maanden) zat de informatie over deze prik bij het standaardpakket dat ik van de verloskundige kreeg. Ik heb meteen een afspraak gemaakt, zodat ik opnieuw antistoffen zou aanmaken die doorgegeven werden aan de baby in mijn buik.”

Gratis vaccinatie

Deze vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis. Je kunt de prik halen vanaf 22 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Wel geldt: hoe eerder hoe beter.

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau. Heb je de coronavaccinatie al gehaald of wil je die nog gaan halen? Zorg dan dat tussen de 22 wekenprik en de coronavaccinatie tenminste 14 dagen zit.