Zo voorkom je blaren in je Dr. Martens

12.04.2000 09:54
Niets zo fijn als een paar Dr. Martens aan je voeten. Het enige jammere? De blaren die ze veroorzaken als je een nieuw paar aanschaft.

Want al staan ze nog zo mooi, ze dragen doe je liever niet als je na een paar stappen al onder de wonden zit. We horen het vaak om ons heen: het inlopen van deze schoenen is een ware 'crime'. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om dit voetenleed te verzachten. Zo bespaar je jezelf een hoop ellende.

Happy in je Martens

#1 Draag dikke sokken. Dit ligt misschien voor de hand, maar er is geen betere bescherming voor je voeten tegen het harde leer. Draag dus altijd dikke sokken in je Dr. Martens, en je zult zien dat de blaren veel minder snel komen. Je kunt ze zo ook beter inlopen omdat de schoenen door de dikte van je sokken wat ruimer worden.

#2 Plak preventief pleisters. Ken je je zwakke voetenplekken of merk je dat er ergens een licht schuurwondje ontstaat? Een gewaarschuwd mens telt voor twee: begin gelijk met afplakken door middel van pleisters.

#3 Smeer met roller deodorant. Klinkt misschien een beetje gek, maar een beetje roller deodorant op de binnenkant van je schoenen voorkomt blaren. Doe dit vooral op de plaatsen waar wrijving is.

#4 Loop ze extra snel in. Hoe je dit doet? Heel simpel. Je vult je Dr. Martens met vochtige theedoeken, en propt ze er echt goed in zodat ze goed strak staan. Laat ze een nachtje staan en je zult zien dat ze meer zijn ingelopen. Ook kun je als je dikke sokken aan hebt, even de warme föhn erop zetten en ze dragen tot ze zijn afgekoeld. Scheelt een hoop blaren.

#5 Draag een zooltje. Heb jij je Dr. Martens een maatje te groot gekocht? Dan kun je er mooi een zooltje in kwijt. Naast de extra comfort, zorgt het er ook voor dat je hiel hoger komt ten opzichte van het knellende punt.

#6 Strik je veters goed. Zo voorkom je dat je voeten gaan schuiven in je schoenen, wat voor blaren kan zorgen. Nog een mooi voordeel: als ze tot aan de bovenkant goed en stevig vast geknoopt zitten, lijken je benen ook gelijk een stuk slanker. Win-win!

#7 Koop ze liever te groot dan te klein. Een fout die veel gemaakt wordt met deze geliefde schoenen, is dat er een te kleine maat wordt gekocht waardoor je ze eigenlijk nooit goed kunt uitlopen. Koop bij twijfel daarom altijd een grotere maat, kun je altijd nog een zooltje dragen.