Zo verandert jouw huid tijdens je zwangerschap

03.04.2018 12:36
zwangerschap huid Beeld: Pexels

Zwangere vrouwen strálen, zo wordt gezegd. Allemaal goed en aardig, maar je huid kan tijdens je zwangerschap ook voor minder prettige verrassingen zorgen. Gelukkig kun je er in de meeste gevallen gewoon wat aan doen.

Zwangerschapsmasker

Wat is het: Vooral in het tweede en derde trimester kun je last krijgen van een ‘zwangerschapsmasker’: dit zijn pigmentvlekken in je gezicht, veroorzaakt door hormonale schommelingen. Je gezicht maakt dan meer pigment aan, waardoor de vlekken ontstaan.

De oplossing: Om een zwangerschapsmasker te voorkomen vermijd je de zon. En áls je de zon in gaat, smeer je je in met een product met een hoge beschermingsfactor (dus factor 50 of hoger). Krijg je toch pigmentvlekken? Geen paniek, meestal verdwijnt het zwangerschapsmasker vanzelf binnen een paar maanden na de bevalling.
 

Acne

Wat is het: Na je puberteit had je zelden meer een puistje, maar ineens heb je weer een hoofd vol acne. Watskeburt? Zwangerschapsacne komt vooral voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap – al biedt dat geen garantie, je kunt er ook langer door geplaagd worden. De puistjes ontstaan meestal op je gezicht, nek of decolleté. En wederom zijn hormonen de boosdoener: door het hormoon progesteron maken je talgklieren meer talg aan, waardoor de kliertjes sneller verstopt raken met de talg en dode huidcellen. Tadááá: net als in de brugklas schieten de puistjes tevoorschijn.

De oplossing: In de meeste gevallen verdwijnt de zwangerschapsacne in het tweede trimester vanzelf. Blijf je er toch last van houden, dan kun je er niet heel veel aan doen, behalve dan je huid goed schoonhouden en niet met vieze handen aan je gezicht zitten. Dus weersta de verleiding om de puistjes uit te knijpen.
 

Linea nigra

Wat is het: Hier heb je vaak niet eens echt ‘last’ van, maar het is wel een opvallende verandering van je huid. Eerst ontstaat er een witte lijn die van je navel tot het schaambeen loopt. Over het algemeen zie je deze lijn amper. Maar in het tweede trimester wordt deze lijn steeds donkerder van kleur, waardoor hij wel meer gaat opvallen.

De oplossing: De vraag is of je er wel iets aan wilt doen, het is niet echt een ‘probleem’. Bovendien kun je er weinig aan doen en verdwijnt de linea nigra binnen een paar maanden na de zwangerschap vanzelf.

 

Lees ook
Goed om te weten: alles over je gewicht tijdens de zwangerschap >

 

Zwangerschapsjeuk

Wat is het: Sommige vrouwen worden er he-le-maal krankjorum van tijdens de zwangerschap: de continue jeuk. Meestal beperkt de jeuk zich tot een bepaald lichaamsdeel: vaak de buik omdat je huid hier het meest uitrekt door de groei van je baby, of de borsten of bovenbenen. Maar je kunt ook over je hele lijf jeuk krijgen.

De oplossing: Een droge huid zorgt voor nóg meer jeuk. Zorg dus voor een goed gehydrateerde huid en smeer je elke dag in met een vocht inbrengende lotion. Ook warmte veroorzaakt een kriebelende huid, dus kleed je niet te warm aan. Draag het liefst luchtige, katoenen kleding. En het is een grote uitdaging, maar probeer niet te veel te krabben. Daar krijg je namelijk nóg meer jeuk van.
 

Moedervlekken

Wat is het: Ineens valt het je op: die oude, vertrouwde moedervlek op je arm is ineens groter en donkerder geworden. Tijdens je zwangerschap kunnen moedervlekken dikker en donkerder worden, ook kunnen er ineens nieuwe moedervlekken ontstaan. Je tepelhof wordt ook iets donkerder van kleur en er ontstaan soms bultjes. Dit zijn de klieren van Montgomery. Hieruit komt een olieachtige vloeistof die jouw huid soepel houdt en uitdroging van je tepels voorkomt.

De oplossing: Hier kun je niets tegen doen. Maar hou veranderende moedervlekken goed in de gaten en ga langs de huisarts als je het niet vertrouwt.
 

Striae

Wat is het: Een van de bekendste en beruchtste zwangerschapskwaaltjes: striae, oftewel: die witte strepen op je buik, rug of bovenbenen (maar meestal op de buik, want daar krijgt je huid het meest te verduren). Striae ontstaat doordat je huid tijdens de zwangerschap in een rap tempo wordt uitgerekt. Hierdoor komen er onderhuidse scheuringen, die vervolgens als roodpaarse strepen zichtbaar worden op je buik.

De oplossing: Helaas is hier niet echt iets aan te doen. Sommige vrouwen krijgen er wel last van, anderen niet. Er wordt beweerd dat leeftijd een rol speelt: oudere moeders zouden er minder snel last van krijgen dan jongere moeders bij wie de huid nog strakker is (waardoor het sneller scheurt). Er zijn een hoop smeersels en oliën op de markt die beweren striae tegen te gaan, maar de werking daarvan is nog niet wetenschappelijk bewezen.
 

Rode uitslag

Wat is het: Zo’n 1 op de 250 zwangere vrouwen krijgt er last van: PUPP, oftewel Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy. Dit komt meestal voor bij een eerste zwangerschap. Deze jeukende huiduitslag bestaat uit rode, op netelroos lijkende bultjes. Soms zie je ook blaasjes of ronde plekken. De uitslag begint vaak op de buik, rond de navel, en breidt zich dan uit over je billen, borsten en armen.

De oplossing: Een mentholgel of corticosteroïd crème kan verlichting bieden. In heel ernstige gevallen wordt een Prednison-kuur voorgeschreven. De uitslag en bijbehorende jeuk kan je tot waanzin drijven, maar gelukkig verdwijnt de uitslag vanzelf na de bevalling.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >