Op een rij: wasvoorschriften per materiaal

22.04.2001 07:35
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Een kind kan de was doen. Toch? Nou, niet helemaal. Want als je kleding je lief is dan was je met beleid. En volgens de juiste wasvoorschriften.

Het allerbelangrijkste als je kledingstukken gaat wassen? Het lezen van de wassymbolen op de waslabels. Daarnaast is het ook handig om te weten hoe je het materiaal waarvan je kleding gemaakt is, het beste kunt wassen. Katoen mag namelijk lekker heet, terwijl je zijde beter met de hand kunt wassen. Meer weten? We hebben 10 materialen en hun wasvoorschriften voor je op een rij gezet.

Kleine wasjes, grote wasjes…

#1 Katoen. Katoen is het eenvoudigste materiaal om te wassen. Het kan op alle temperaturen gewassen worden (dus ook heet!) en kan alle soorten wasmiddel aan. Check wel altijd het label in je kledingstuk; vaak wordt katoen gemixt met andere materialen en dat kan van invloed zijn op de manier waarop het gewassen moet worden.

#2 Wol. Minder makkelijk te wassen is wol. Dit natuurlijke materiaal heeft de neiging om te krimpen als het te heet gewassen wordt. Gelukkig hoef je wol niet zo vaak te wassen, vaak is het laten luchten van je kledingstuk voldoende. Heeft het toch een wasbeurt nodig? Check of een wolwasprogramma geschikt is of was het voor de zekerheid op de handwas.

#3 Zijde. Zijde mag nooit gewassen worden in de wasmachine, daar is de stof te delicaat voor. Je kunt het eigenlijk alleen wassen in koud water met een mild wasmiddel. Om ervoor te zorgen dat de zijde flexibel en zacht blijft kun je een paar druppels conditioner toevoegen.

#4 Acryl. Acryl wordt vaak gebruikt als alternatief voor wol en is iets makkelijker te wassen. Het kan in de wasmachine gewassen worden, maar kan slecht tegen hitte (hiervan krimpt het niet, maar beschadigt het wel). Was je kledingstuk daarom op een wolwasprogramma op maximaal 30 graden en voorkom dat het kledingstuk statisch wordt door wat wasverzachter toe te voegen.

#5 Viscose. Viscose is een kwetsbaar materiaal dat snel kreukt. Je kunt deze stof het beste met de hand wassen of op een wasprogramma voor fijne was op maximaal 40 graden. Het is vooral belangrijk om het kledingstuk gelijk uit te hangen als het gewassen is en vooral niet uit te wringen; alleen dan kun je de kreukels tot een minimum beperken.

#6 Linnen. Linnen dat voor het eerst gewassen wordt, kan afgeven. Was het de eerste paar keer dus apart. Dit kan in de meeste gevallen met de wasmachine (check altijd even de wasetiketten) op maximaal 40 graden. Let op: laat linnen nooit in de zon drogen. Het is ontzettend gevoelig voor verkleuring door de zon.

#7 Corduroy. Net als katoen, kan corduroy op alle temperaturen gewassen worden. Het enige waar je goed op moet letten, is dat je de stof niet strijkt. Hiermee maak je de geruwde ribbel plat en verliest het materiaal zijn kenmerkende uitstraling.

#8 Leer. Bij leer geldt, nog meer dan bij alle andere materialen: lees eerst goed de instructies op het label. Leer kan op verschillende manieren behandeld zijn en dit heeft invloed op de manier waarop het gewassen kan worden. Vaak kun je leer in lauw water met milde zeep met de hand wassen, soms is het afnemen met een vochtige doek al voldoende.

#9 Polyester. Polyester is vrij makkelijk te wassen; dit kan op een normaal wasprogramma op maximaal 40 graden. Let op: polyester kun je beter niet strijken. Is dit echt nodig, zet je bout dan op de laagste stand of doe een theedoek tussen het kledingstuk en de bout.

#10 Denim. Denim is makkelijk te wassen maar kan wel afgeven; was het dus altijd met gelijke kleuren om verkleuring van je was te voorkomen.