Last van haaruitval? Dat kan hierdoor komen

15.04.2000 07:43
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

‘De grootste fout die mensen maken als hun haar uitvalt, is het slikken van ‘magische’ haarproducten.’ zegt tricholoog Jacky van Driel-Nguene. Maar wat kun je wél doen als je haaruitval hebt? We vragen het aan drie experts. 

We verliezen allemaal haar. Wel zo'n honderd per dag. Maar wat als je doucheputje opeens vol zit met jouw lokken en je borstel gevuld is met haren na één keer kammen? Dan is er sprake van haaruitval. Geen vrouw die blij wordt van kale plekken op haar hoofd. Je haren verliezen is daarom hartstikke vervelend. Het is logisch dat je je zorgen maakt wanneer je opeens veel meer haren lijkt te verliezen dan normaal. Maar geen zorgen, want de redding is nabij! Wij vroegen drie experts namelijk om advies en tips waar je direct wat aan hebt. 

Dit zijn de oorzaken van haaruitval

Jacky van Driel-Nguene is tricholoog (een gespecialiseerd dermatoloog in haarziekten en haarafwijkingen) en helpt over de hele wereld mannen en vrouwen met haaruitval. Volgens Jacky zijn er twee soorten haaruitval: tijdelijk en permanent haarverlies. In het geval van de laatste groeit het haar niet meer terug. 

Alopecia areata is een haaraandoening waarbij je plotseling gedeeltelijk kaal wordt. Maar aangezien (gelukkig) maar 2% van de bevolking met deze vorm van haaruitval in aanraking komt, vragen we aan onze experts naar de meest voorkomende oorzaken van rondslingerende haren. 

Redenen van haaruitval

#1 Vitamine B tekort. Een tekort aan vitamine B wordt niet alleen door Jacky, maar ook door onze tweede expert Rita Harnam als een van de oorzaken aangewezen. Rita geeft al jaren advies aan mannen en vrouwen die door haaruitval een haartransplantatie overwegen. Het haarzakje stopt met het aanmaken van nieuwe haren door een gebrek aan deze vitamine. 

#2 Stress. Iedereen heeft weleens last van stress. Maar als je voor een lange tijd een hoge mate van stress ervaart, kan je haar daardoor gaan uitvallen. Volgens Jacky kun je ook last krijgen van haaruitval als je lichamelijk of psychisch een trauma hebt meegemaakt. 

#3 Genetisch bepaald. Vooral bij mannen is kaalheid vaak genetisch bepaald. Als jouw vader vroeg kaal werd, is de kans heel groot dat dit bij jou ook gaat gebeuren. Bij vrouwen komt dit minder vaak voor. 

Haaruitval ontstaat door een tekort aan Vitamine B en ijzer, maar stress is ook een bekende oorzaak

#5 IJzertekort. Zodra je last hebt van bloedarmoede, wordt het bloed gestuurd naar de belangrijkste organen. Jouw haren worden hierbij overgeslagen waardoor je meer haren verliest dan normaal. 

#6 Als gevolg van een ziekte. Haaruitval kan voorkomen als je al een auto-immuun ziekte hebt of last hebt van een te trage of snelle schildklier. Ook als je net bent bevallen (al is dit verre van een ziekte) kan je haar flink uitvallen. Maar daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken. 

Verlies je veel haren? Dit is wanneer je ermee naar de dokter moet 

We maken ons zorgen als we opeens veel meer haren verliezen dan normaal en dat is hartstikke logisch. Maar je hoeft niet direct in paniek te raken. Er zijn namelijk heel veel manieren om zelf haaruitval tegen te gaan. Maar om je wat gerust te stellen vertellen onze experts je wanneer je toch beter naar de dokter kunt gaan. 

Ga naar de dokter als je paardenstaart ineens een stuk dunner is

Ingrid Adriaensen is al vijftien jaar haarspecialist en helpt dagelijks vrouwen met haarwerken. Als eigenaar van beauXX zegt zij het volgende: ‘Je gaat naar de huisarts als je paardenstaart opeens een stuk dunner is.' Volgens Jacky kun je hulp inschakelen als je jouw hoofdhuid door je haren heen ziet komen en Rita geeft aan dat je kapper het vaak direct ziet. Geen gek idee om het met jouw vaste kapper te bespreken dus. 

Haaruitval? Dit kun je er aan doen

‘De grootste fout die mensen maken als hun haar uitvalt, is het slikken van ‘magische' haarproducten,' zegt Jacky. Wat je wel kunt doen als je met je handen in het haar zit, is een afspraak maken met een specialist. Een tricholoog bijvoorbeeld. Zij kunnen de oorzaak van jouw haarverlies achterhalen en je daar gericht bij helpen. Deze dingen kun je zelf doen om haarverlies tegen te gaan: 

#1 Slik meer vitamine B en Biotine. Zeker met een vegetarisch of veganistisch dieet is het belangrijk om ook voldoende ijzer binnen te krijgen. 

#2 Minder stress. Probeer te ontstressen door voldoende te sporten, tijd voor jezelf in te plannen en genoeg pauze te nemen tijdens het werk. 

#3 Gebruik natuurlijke haarproducten. Rita: ‘Chemische producten beschadigen je hoofdhuid waardoor je haar eerder uitvalt.' Gebruik dus liever natuurlijke hair care.