Hoe kun je dode haarpunten voorkomen?

20.04.2001 09:52
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

We hebben het liefst springlevend haar, dat danst als we over straat lopen. Nu de kappers dicht zijn en onze punten hard toe zijn aan een knipbeurt, kun je maar beter zo goed mogelijk voor je haar zorgen.

Heb jij een liter serum of conditioner nodig om je haar er nog goed uit te laten zien? Dan is de kans groot dat je last hebt van gespleten haarpunten. Om hier vanaf te komen – en vooral in het vervolg te voorkomen – is het van belang dat je een aantal simpele dingen in je routine doorvoert. Want er is niets zo mooi als een paar kerngezonde lokken. Wat je precies moet doen? Je leest het hier.

Hoe kun je dode haarpunten voorkomen?

#1 Regelmatig een haarmasker gebruiken. Een haarmasker op z'n tijd houdt je haar door de extra voeding gezonder en zorgt ervoor dat het beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Eén keer in de week een masker voldoet om je haar te laten stralen. 

#2 Gebruik elastiekjes zonder ijzer. Die kleine ijzertjes op je haarelastiekjes zijn minder onschuldig dan ze lijken. Er kunnen namelijk haartjes aan blijven haken, die vervolgens afbreken. En dat willen we natuurlijk niet.

#3 Wrijf je haar niet droog. Behandel je haar met liefde en zorg dat als je net uit de douche komt je je haar droog dept, en niet wrijft. Je haar in een handdoek wikkelen is ook een goed idee.

#4 Een geschikte shampoo en conditioner gebruiken. Je kan gewoon een simpele shampoo voor iedere dag gebruiken, maar als je haar gevoelig is voor gespleten punten is het van belang dat je een voedende shampoo en conditioner gebruikt zonder sulfaten en siliconen. Siliconen maken je haar wel zachter en laten je haar gezonder lijken, maar voeden je haar niet.

#5 Je haar niet te veel borstelen. Vooral als je haar nat is, is borstelen killing (de Curly Girl Method daargelaten). Het kan je haar afbreken en beschadigen, zonder dat je dit doorhebt. Borstel je haar daarom vooral niet als je net uit de douche komt, en zo min mogelijk als het droog is. Toch je haar kammen als het nat is? Gebruik een grove kam.

#6 Houd je hoofd koel. En dan bedoelen we letterlijk. Want een warme föhn, stijltang of krultang verandert jouw gezonde haar binnen no-time in een dode bos. Zorg voor je een styling tool gebruikt altijd dat je haar voorzien is van een flinke laag heat protection spray.

#7 Knip je haar regelmatig. Het ligt misschien voor de hand, maar knippen is het beste remedie. Gaat nu natuurlijk lastig aangezien de kappers dicht zijn, maar we konden deze tip niet achterwege laten. Het verschilt per persoon hoe vaak je precies moet gaan, maar als je merkt dat je punten droog beginnen te worden is het goed om er een klein stukje vanaf te laten knippen. 

#8 Verf je haar zo min mogelijk. Nóg slechter voor je haar dan warmtebronnen is verf. Of nog erger: blondeer. Het beste is dus om je natuurlijke haarkleur te houden, Olaplex te gebruiken tijdens het blonderen (vraag het je kapper) of een verf te gebruiken zonder ammoniak. En natuurlijk: maximale verzorging achteraf.