Dit is de juiste volgorde van je skincare routine

14.04.2000 20:58
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Anno 2021 weten we maar al te goed hoe belangrijk een goede skincare routine is voor je huid. Maar wat is nou eigenlijk de juiste volgorde?

We snappen als je door de bomen het bos soms even niet meer ziet, want er zijn zo ontzettend veel producten op de markt. Van facewash tot toner, van serum tot oogcrème: de lijst is eindeloos. No stress! Wij helpen je uit de brand, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de juiste volgorde. 

Dit is de juiste volgorde van je skincare routine

#1 Gezichtsreiniging. De eerste stap van een goede skincare routine is het reinigen van je gezicht. Als je make-up draagt kun je het beste gaan voor double cleansing: eerst smelt je al je make-up weg met een speciale reinigingsolie of -balsem, gevolgd door een cleanser op waterbasis.

#2 Exfoliant. Een exfoliant verwijdert de dode huidcellen en zorgt ervoor dat alle producten die je erna gebruikt beter op worden genomen. Je kan gaan voor een fysieke exfoliant (bijvoorbeeld scrubs of een reinigingsborstel), maar ook voor een chemische met BHA of AHA. ‘Chemisch' klinkt misschien slecht, maar is vaak juist veel zachter voor de huid dan een fysieke exfoliant.

#3 Toner. Een toner brengt je huid meer in balans na het exfoliëren en prept je huid voor de stappen die erna volgen. Hij maakt de huid namelijk wat vochtig waardoor de producten die je erna opdoet beter op worden geabsorbeerd door de huid. 

#4 Serum(s). De volgende stap bestaat uit het aanbrengen van je serum. Dit mogen ook meerdere serums zijn, afhankelijk van wat je huid nodig heeft. Zorg wel dat je tussendoor even wacht met het volgende product, zodat het wel de tijd heeft om in te trekken.

#5 Oogcrème. Breng na je serum eerst je oogcrème aan, en doe dit altijd met een zachte hand – bijvoorbeeld met je pink. Zo weet je zeker dat je niet te veel kracht zet. De huid onder je ogen is gevoelig, en die mag je dus best wat extra liefde geven.

#6 Moisturizers. De één na laatste stap is het aanbrengen van je gezichtscrèmes en -oliën. Een essentiële stap in je skincare routine, want het zorgt voor een gehydrateerde en zachte huid. Vergeet vooral je nek niet mee te nemen.

#7 SPF. Ga nooit de deur uit zonder SPF, zelfs niet als het winter is. Zonneschade is namelijk zo opgelopen, en daar kom je niet zomaar meer vanaf. Als je huid je lief is, draag je als laatste stap dagelijks SPF50+.