Deze lippenstift past het best bij jouw huid

14.04.2000 12:43
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: iedereen moet natuurlijk lekker zelf weten wat ze voor kleur op haar lippen smeert. Dit artikel is niet bedoeld om te vertellen wat moet of hoort. Maar ben je benieuwd van welke kleur je huid gaat stralen en van welke je huid vooral dof of flets wordt? Lees dan snel verder.

De juiste lipstick-kleur vinden is best een opgave, want niet iedere kleur maakt je knapper. Zo kan het gebeuren dat die ene lippenstift van je vriendin fan-tas-tisch staat bij haar, maar jou vooral moe en uitgeblust laat lijken. Hoe dat kan? Dat vertellen we je natuurlijk graag.

Warm vs. koel

Hoe zat het ook alweer? Simpel: grofweg gezegd heb je mensen met een koele, warme of neutrale ondertoon in hun huid. En die ondertoon bepaalt welke kleuren je mooi staan – van kleding tot lippenstift. Een koele ondertoon gaat stralen van koele tinten en voor warm geldt dus precies het tegenovergestelde. En heb je een neutrale ondertoon in je huid? Dan kun je eigenlijk alle kanten op. 

Zo bepaal je de ondertoon van je huid

Hoe weet je nou welke ondertoon jouw huid heeft? Door de kleur van je aderen te checken. Neigt deze naar groen? Dan ben je een warm type. Zie je eerder blauwe aderen? Dan ben je niet van adel maar kunnen we je wel scharen onder de koele types. Zit je er ergens tussenin, dan is jouw ondertoon neutraal.

Koele en warme tinten

Wat maakt een lippenstift koel of warm? Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid blauw (=koel) of oranje/geel (=warm) in een kleur. We hebben het hier dus niet over een blauwe of gele lippenstift, maar een rode of roze lippenstift waar een klein beetje blauw of juist oranje/geel doorheen zit. Te weinig om het écht te zien, maar genoeg om de kleur koeler of warmer te maken. Mocht je het op het eerste gezicht niet zien, leg er dan even iets blauws en geels naast en kijk waar de lippenstift meer naar toetrekt. 

Let op: de ondertoon van de lippenstift kan ook veel effect hebben op hoe wit je tanden lijken. Blauwtinten maken je tanden vaak witter, terwijl de warmere lippenstiftkleuren het tegenovergestelde bereiken. Ga dus niet té warm, als je merkt dat je tanden mee kleuren.

Universeel?

Dan rijst natuurlijk de vraag: zijn deze lippenstift ‘regels' universeel en gaan die op voor álle huidskleuren die er zijn? Omdat we zelf uit ervaring vooral weten welke kleuren goed staan bij een witte huid, vroegen we om hulp. We schakelden Sarah Bruijnooge in; zij is gezegend met een getinte huid en smeert al heel wat jaren met liefde lippenstift op haar eigen lippen en die van iedereen die dat toelaat. Oftewel: ervaring uit eigen hand én een berg beauty kennis door vooral heel veel te lezen, video's te bekijken en zelf te proberen. Haar conclusie: ja, iedereen kan in principe elke kleur dragen mits je rekening houdt met de ondertoon van je huid. 

Uitzonderingen

Toch zijn er ook best uitzonderingen te noemen: zo zal een donkere huid flets worden als er te veel witpigment in een lippenstift zit. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten zoals heel zachtroze of zelfs lila-achtige kleuren – kleuren die het bij een witte huid vaak juist goed doen. Een witte huid heeft weer het meeste profijt van een kleur lippenstift die altijd donkerder is dan de huid zelf, bij een zwarte huid kun je best iets lichter gaan.