Dé tips voor pluizend haar met slag of krul

12.04.2000 13:00
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Heb jij dik haar met krullen dat snel pluist? En heb je geen idee wat je er mee aan moet? Geen paniek. Ik ga je helpen met een paar praktische tips. 

Uiteraard helpt het regenachtige Hollandse klimaat absoluut niet mee maar… Het kan ook zomaar zijn dat je niet op de juiste manier met je haren omgaat. Wie weet heb jij na het volgen van mijn tips wel veel meer slag of krul in je haar dan je ooit had verwacht.

Zo verzorg je krullend haar dat snel pluist

#1 Hydratatie

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar zorg ervoor dat je de juiste haarverzorging voor jouw haartype gebruikt. Het beste zijn SLS-vrije producten die hydraterend zijn. Producten die keratine bevatten zijn heel fijn voor jouw haartype. Kijk wel even goed op de ingrediënten lijst, helaas is het zo dat er zeer slimme fabrikanten op de markt zijn die bij 1% al de claim mogen leggen dat het product keratine bevat. Hoe eerder keratine wordt genoemd, des te meer keratine je product bevat.

#2 Verander je was regime

Probeer je haar zo min mogelijk met shampoo te wassen. Als je haar niet snel vet wordt dan raad ik je aan om je haar alleen schoon te spoelen met (liever niet al te warm) water en alleen conditioner te gebruiken. Kam je haren terwijl je conditioner er in zit het liefst uit met je vingers of een grove kam. Gebruik ook met regelmaat een masker in plaats van conditioner.

Heb je echt heel veel krullen probeer dan zelfs een keer je conditioner of masker niet uit te spoelen. Probeer je haren zo snel mogelijk weer terug in de krul te kneden met je handen nadat je je haren hebt uitgespoeld. Kam je haren NIET meer nadat je klaar bent met je haren wassen!

Nadat je je haren hebt gewassen is het zeer aan te raden om niet als een gek je haren droog te wrijven met een handdoek. Probeer een microvezel handdoek of een t-shirt te gebruiken om je haren droog te deppen.

#3 Product gebruik en drogen

Nadat je je haren hebt gewassen heb je vast een heel leger aan producten klaar staan. Wat ik altijd merk bij mensen met krullen is dat ze vaak wel goede producten hebben staan maar simpelweg niet genoeg product in hun haren doen. Kneed eerst je producten in handdoekdroog haar en als je haar bijna droog is en je hebt het gevoel dat het neigt te gaan pluizen, kneed dan nog lekker wat serum of crème in je haar.

Een handige tip om je krul beter onder controle te houden is door je haren in plukken om je vinger heen te draaien zodat je als het ware pijpenkrullen maakt. Dit hoeft helemaal niet netjes te zijn en je kunt afwisselen in richting. Laat je haren natuurlijk drogen of gebruik een diffuser om het te drogen. Als je een diffuser gebruikt dan zou ik de föhn op een lage stand en temperatuur in stellen. Als je een paar eigenwijze krullen hebt die niet helemaal mooi zijn opgedroogd of erg pluizen kun je die nog heel snel bijwerken met een dunne krultang. 

#4 Kussensloop

Ga nooit, maar dan ook nooit, met nat haar slapen. Wanneer je haar nat is, is het het meest kwetsbaar. Probeer ook te slapen op een satijnen of zijden kussensloop in plaats van een katoenen kussensloop. Een katoenen kussensloop geeft veel meer frictie op het haar en dat zorgt voor pluis.

#5 Naar de kapper gaan

Ik snap helemaal dat je geen zin hebt om je haren te doen als je naar de kapper gaat. Dat doen wij toch voor je? Maar voor het beste resultaat, en vooral als je ergens voor het eerst heen gaat, is het voor ons kappers enorm prettig als je ons je haar laat zien zoals je het altijd draagt. Op deze manier kunnen wij veel beter inschatten waar de verbeterpunten zitten en hoe sterk je krul is.

Over Charlotte

Charlotte Charpentier is knap, goed met haar en een girlboss pur sang. Ze heeft een prachtige kapsalon in de Pijp in Amsterdam – væn.ə.t̬i – en is verantwoordelijk voor de jaloersmakende lokken van onder andere Yara Michels. Iedere maand deelt ze de beste tips & tricks of vertelt ze je alles over de laatste haartrends. Een kijkje achter de schermen? Volg Charlotte dan op Instagram.