Bruiloft dresscode: wat trek je aan naar een bruiloft?

19.04.2000 20:03
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Stress als je het woord dresscode op de bruiloftsuitnodiging ziet staan? Geen paniek, wij helpen je. Vanaf nu weet jij precies wat iedere bruiloft dresscode betekent en hoe je perfect gekleed naar een trouwfeest gaat. 

Je zus, vriendin, buurvrouw of collega gaat trouwen. Of de bruiloft nou nog even wordt uitgesteld tot deze gekke tijd voorbij is of dat het grote moment toch wel dit jaar nog gaat plaatsvinden: dit is natuurlijk geweldig. Op het moment dat de uitnodiging in de brievenbus valt, slaat de paniek toe: een bruiloft dresscode. Want wat trek je nu precies aan als de bruiloft dresscode Black Tie is? Of Cocktail, of Tenue de Ville? Ga je voor een korte of lange jurk? En welk soort schoeisel en accessoires is geschikt? Plus minstens zo belangrijk: hoe zit het met de regels voor bruiloft kleding? Wij zetten precies voor je op een rij aan welke regels je bruiloft jurkjes moeten voldoen en maken je wegwijs in de wereld van dresscodes. Want de bruiloft lijkt nu misschien nog verweg, maar voor je het weet is de grote dag daar.

Dresscode Black Tie

Pronkt er Black Tie op de bruiloftsuitnodiging? Jij hebt geluk, want dan mag je flink uitpakken met chique, leuke jurkjes en dito accessoires. Ga voor een lange avondjurk en maak je outfit af met een paar stijlvolle hakken en glinsterende sieraden. Niet te glinsterend uiteraard, je wilt niet opeens de ster van de avond worden. Hijs je vriend of man in een smoking en hij is goedgekeurd om mee te gaan.

Dresscode Cocktail

De naam zegt het al: bij een bruiloft met dresscode Cocktail draag je een cocktailjurk. Strikt genomen is dit een elegante jurk tot net boven de knie. Maar anno 2020 kun je ook prima kiezen voor party jurkjes tot net onder de knie, met een kokerrok of één die juist wijd uitloopt. Zorg in ieder geval voor een feestelijke en chique uitstraling; dan sla je de plank nooit mis. Liever iets gedurfder? Ga dan voor de jumpsuit; een prima kledingstuk als je liever geen feestelijke jurken of rokken draagt.

Dresscode Tenue de Ville

In het Frans klinkt alles chic, maar in feite is deze dresscode best casual. Tenue de Ville betekent namelijk letterlijk stadskleding, en geeft jou veel vrijheid om aan te trekken wat je wilt. Oké, die joggingbroek kun je beter in je kast laten liggen. Maar alles wat net even iets verfijnder is dan je dagelijkse kloffie, doet het goed. Kies bijvoorbeeld uit het ruime aanbod feestjurken een vrolijke jurk in een zoete pasteltint of met een bloemenprint. Een paar elegante sandalen eronder en je ziet er top uit.

Dresscode Casual Chic

Luidt de bruiloft dresscode Casual Chic? Dan kun je heel veel kanten op. Belangrijk is dat je je casual outfit wel een chique randje geeft. Met deze bruiloft dresscode is het zelfs oké om in een jeans te verschijnen, zolang je er maar een mooie nette blouse en een paar hakken onder draagt. Het belangrijkste bij deze dresscode? Houd rekening met de omgeving, de stijl die past bij het bruidspaar en het seizoen.