Alles over vermoeidheid tijdens de zwangerschap

02.03.2020 13:02
vermoeidheid zwangerschap Beeld: Shutterstock

Je bent natuurlijk dolblij als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, maar in de weken die volgen heb je amper energie. Vermoeidheid is één van de kwaaltjes waar je tijdens je zwangerschap mee te maken krijgt. Hoelang dat duurt en wat je eraan doet, lees je hier.

Vooral in het eerste trimester kun je ontzettend moe zijn en het gevoel hebben dat je de dag amper door kunt komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben en die zetten we voor je op een rij:
 

Lichamelijke oorzaken

Boosdoeners zijn voornamelijk de hormonen die door je lijf gieren. Hoewel je aan de buitenkant nog niets kunt zien, is je lichaam het eerste trimester namelijk hard aan het werk: er wordt een begin gemaakt met de aanleg van je baby en de placenta wordt gemaakt.
Bovendien gaat je stofwisseling sneller en dalen je bloeddruk en suikerspiegel. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat je weinig energie hebt en misschien wel het liefst de hele dag op de bank wilt liggen.
 

Emotionele oorzaken

Niet alleen fysiek gebeurt er een hoop met je als je zwanger bent. Je moet waarschijnlijk wennen aan het idee dat er ‘iets’ in je groeit en dat je over negen maanden, als alles goed gaat, moeder wordt. Dat is nogal wat – niet gek dus, als je je emoties soms even niet meer de baas bent. Ook dat kan er voor zorgen dat je af en toe behoorlijk vermoeid bent.
 

Lees ook:
10x vreemde (maar hilarische) uitspraken van oververmoeide moeders >

 

Andere kwaaltjes

Het goede nieuws is dat de ergste vermoeidheid meestal na een week of twaalf, na het eerste trimester, minder wordt. Sommige vrouwen merken dat van de ene op de andere dag, bij anderen gaat het geleidelijker.

Het tweede trimester wordt vaak gezien als de fijnste tijd: je hebt dan het minste last van zwangerschapskwaaltjes en je buik zit nog niet in de weg, dus je kunt nog van alles doen.

In het derde trimester wordt het weer iets pittiger, omdat je buik dan flink groeit en je last kunt krijgen van bijvoorbeeld kuitkrampen, bandenpijn en slecht slapen. Al dat soort zwangerschapskwaaltjes kunnen er helaas voor zorgen dat je weer minder energie hebt.
 

Wat kun je doen tegen vermoeidheid?

Geen zwangerschap is hetzelfde en dat geldt ook voor het energieniveau van een zwangere vrouw. Waar de één fluitend die negen maanden doorkomt, is de ander al vanaf het eerste trimester bekaf.

Merk je dat je weinig energie hebt, luister dan goed naar je lichaam. Neem rust als het je teveel wordt en probeer, zeker verderop in je zwangerschap, elk uurtje slaap te pakken dat je kunt.

Ook is het belangrijk om goed naar je eetpatroon te kijken. Sowieso is het verstandig voor je baby om gezond en gevarieerd te eten en te drinken, maar ook zelf heb je daar heel veel baat bij. Vergeet ook niet zwangerschapsvitamines te slikken, zoals foliumzuur.

Een laatste tip: blijf in beweging. Misschien heb je door de vermoeidheid helemaal geen zin om een stuk te gaan fietsen of zwemmen, maar probeer je er toch toe te zetten. Al ga je maar een kwartiertje wandelen – elke vorm van lichaamsbeweging geeft je nieuwe energie en zeker de frisse buitenlucht zal je goed doen. Let er natuurlijk wel op dat je sporten kiest die tijdens je zwangerschap verantwoord zijn.

Bron: Zwangerenportaal

 

 

Nog meer tips tijdens je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >