Alles over haarpijn (en hoe je er vanaf komt)

14.04.2000 13:14
topstory mama over seks Jo-Anne jonge mannen daten Beeld: Shutterstock

Een verschijnsel dat wij vrouwen allemaal vast en zeker herkennen: haarpijn. Je weet wel: dat nare gevoel als je je haar een dag in een paardenstaart hebt gedragen en het ’s avonds éindelijk losgooit.

Maar hoe kan het nou eigenlijk dat je haar pijn gaat doen? Een brandende vraag, vooral omdat de pijn vaak ontzettend intens kan zijn. Zo intens, dat je uit radeloosheid je hoofd moét masseren in de hoop dat je er vanaf komt. Gelukkig is een hoop aan te doen. En nee, dat is niet je haar voor altijd los dragen. 

Bye bye, haarpijn!

Eerst even over de grote veroorzaker van de pijn: je haarzakjes. We hebben er duizenden op ons hoofd, en die zijn dus hartstikke gevoelig. Door je haar vast te dragen, komen ze in een bepaalde positie te staan. Je haarzakjes passen zich namelijk heel snel aan – ze vormen zich als het ware naar hoe jij je haar draagt. Je haar losgooien zorgt vervolgens voor pijnlijke plekjes. Klinkt logisch, toch?

Als je er last van hebt, probeer dan je haar regelmatig een adempauze te geven door je haar lekker los te dragen (vooral 's nachts). Ontzettend goed voor de gezondheid van je haar, en vooral als je last hebt van haaruitval een echte must. Draag je je haar toch liever vast? Ga dan voor een scrunchie in plaats van een elastiek. Je haar zit zo automatisch minder strak en dan zul je zien dat je haarpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon.