Alles over de eerste menstruatie na je bevalling

11.02.2019 13:47
menstruatie-na-bevalling

Na de bevalling duurt het weer even voordat je menstruatie op gang komt. Maar wanneer precies? Is het net zoals voor je zwangerschap? En ben je dan meteen vruchtbaar?

Wij zetten de feiten voor je op een rij.

 

Wanneer word je weer ongesteld?

Na zes tot acht weken, drie maanden of zelfs na een halfjaar pas: het verschilt nogal per vrouw. Als je borstvoeding geeft, kan het bijvoorbeeld extra lang duren: bij tachtig tot negentig procent van de vrouwen blijft de menstruatie weg zolang er borstvoeding wordt gegeven, omdat het hormoon prolactine (dat zorgt voor de aanmaak van melk) de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong onderdrukt.

 

Ben je direct weer vruchtbaar?

Binnen een maand of drie na het stoppen met borstvoeding komt je menstruatie meestal weer op gang. Wel goed om te weten: het is een fabel dat je niet zwanger kunt raken als je niet menstrueert of borstvoeding geeft. De kans is kleiner, maar het is toch aan te raden om anticonceptie te gebruiken als je niet opnieuw zwanger wil raken.

En over anticonceptie gesproken: je kunt (als je geen borstvoeding geeft) na je zwangerschap gewoon weer met de pil beginnen – deze kan zelfs helpen om je cyclus weer op gang te brengen. Een spiraal mag zes weken na de bevalling geplaatst worden. Meer over anticonceptie na je zwangerschap lees je hier.

 

Lees ook
Menstruatiekwaaltjes: zo kun je ze verzachten >

 

Is de menstruatie hetzelfde als vóór je zwangerschap?

Dat verschilt per persoon. Het kan zijn dat je exact dezelfde cyclus hebt als voor je zwangerschap, maar het kan ook zijn (en dat is vooral de eerste paar menstruaties) dat het wat onregelmatiger is. Is jouw menstruatie wel degelijk verandert en heb je last van veel bloedverlies? Dan kan je altijd contact opnemen met de huisarts.

Bron: Gezondheidsplein.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >