6 redenen om minder alcohol te drinken

07.02.2019 15:52
voordelen-minder-alcohol-drinken

Hoewel een wijntje op z’n tijd heerlijk kan zijn, heeft het minderen van alcohol ook zo z’n voordelen. En niet de minste, trouwens. Bekijk onderstaand lijstje maar.

1. Je slaapt beter

Na een flinke neut lijkt het misschien of je sneller in slaap valt. Dat is ook zo, maar uit onderzoek blijkt dat alcohol de REM-slaap (rapid eye movement) onderdrukt. En juist deze slaap heb je nodig om je spieren volledig te laten ontspannen en de emoties van de dag in je hersenen te verwerken. Gevolg: je wordt minder uitgerust wakker.

 

2. Je bespaart geld

Een kleine rekensom: een wijntje kost al gauw € 3,50. Drink je er een stuk of vier per week, ben je bijna € 60 per maand kwijt. Op jaarbasis praat je dan over meer dan € 700 – had je ook voor op vakantie kunnen gaan.

 

3. Je krijgt minder calorieën binnen (als je niet compenseert 😉 )

Veel mensen vergeten hoeveel calorieën alcohol bevat: 7 kcal per gram. Daar komen nog de calorieën van de koolhydraten (en bij cocktails soms vetten) bij. Een glas of flesje bier levert 100 tot 150 calorieën, maar bij cocktails loopt dat al gauw op tot 400. Drink je een avondje stevig door, reken dan maar uit.

 

Lees ook
‘Zo hou ik het moederschap vol zónder alcohol’ >

 

4. Je hebt een betere weerstand

Je loopt ook minder griepjes op wanneer je minder drinkt en dat komt niet alleen doordat je beter uitgerust bent. Alcohol heeft namelijk ook invloed op je immuunsysteem. Zo gaat de hoeveelheid bloedcellen in je lichaam omlaag nadat je drinkt. Juist die cellen zijn echter essentieel om virussen en bacteriën af te weren.

 

5. Je hebt een beter humeur

Niet alleen slaapgebrek, ook alcohol is slecht voor je humeur. Het versterkt namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol. 

 

6. Je huid wordt mooier

De gifstoffen die je lever niet kan verwerken als je drinkt, komen voor een deel in je huid terecht. Met als gevolg dat je meer onzuiverheden gaat zien.

Ben je overtuigd van bovenstaande punten, maar kan je die lekkere cocktail maar met moeite weerstaan? Probeer dan eens een van deze alcoholvrije varianten. Minstens zo lekker, wel gezonder.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >