‘Mijn nieuwe vriend weet niet dat ik geen cent te makken heb’

17.07.2020 09:24
hij weet van niks geen cent te makken Beeld: Pixabay

Joyce (39) heeft een latrelatie met Daniël (35) en is moeder van Kirstin (8). Joyce zit in de schuldsanering en heeft geen cent te makken. Maar dat vertelt ze Daniël liever niet.

“Daniël denkt dat ik niet zo van restaurants houd en liever zelf kook. Vaak bij mij, soms bij hem.

Wat hij niet weet, is dat ik geen cent te makken heb. Voor het bedrag van een restaurantrekening doe ik twee weken boodschappen. Gelukkig kan ik van niks een lekkere maaltijd maken. Voor mijn onvolprezen roompasta, inclusief heldere bouillon vooraf en ijs toe, ben ik bij de Aldi niet meer dan zes euro kwijt. Maar dat vertel ik Daniël niet. Hij hoeft niet te weten in welke financiële puinhoop ik leef.

Ik kan het zelf niet eens bevatten. Ik, echt niet dom, met een goede baan op een verzekeringskantoor, zit in de schuldsanering. En dat doordat ik zo naïef was dat ik niet zag dat mijn man, inmiddels mijn ex, bizar hoge schulden maakte.
 

Torenhoge schulden

Roald is de vader van Kirstin, we zijn tien jaar samen geweest. Onze dochter was vijf toen ik de scheiding aanvroeg omdat het leek alsof we alleen nog maar ruzie hadden. Roald was geen avond thuis, zoop en we leefden van mijn salaris.

Pas toen we gingen scheiden hoorde ik van de schulden. Roald bleek een gokprobleem te hebben, had buiten mijn medeweten doorlopende kredieten aangevraagd en al maanden geen huur en vaste lasten meer betaald. Ontzettend stom dat ik daar niet op had gelet.

Omdat we in gemeenschap van goederen waren getrouwd, was ik voor de helft verantwoordelijk. De schuld was zestigduizend euro. Als ik echt de helft daarvan zou moeten ophoesten, zou ik de komende tien jaar nog aan het afbetalen zijn.
 

Schuldsanering

Vandaar dat ik nu in de schuldsanering zit. Dan neemt een bewindvoerder 36 maanden de schuld over en beheert je inkomsten en uitgaven. Je krijgt alleen een beetje geld om van te leven. Na drie jaar word je schuldenvrij verklaart. Dat klinkt als een cadeautje, maar het is afschuwelijk. Je leeft van een absoluut minimum en kunt niets. Zelfs Zeeman-panty’s zijn een luxe. Gelukkig is Kirsten niet veel tekort gekomen, omdat ik wel de kinderbijslag mag houden.
 

Lees ook
Hij weet van niks: ‘Hij denkt dat ik nog steeds aan het lijnen ben’ >

 

Ander milieu

Sinds een paar maanden heb ik een relatie met Daniël. Ik heb hem niets verteld over mijn situatie, ik schaam me te diep. Ik kan weliswaar niets doen aan de schulden, maar ben wel stom en naïef geweest – dat is me aan te rekenen.

Bovendien komt Daniël uit een ander milieu. De enige geldzorgen die hij kent is of hij nu of over drie maanden die nieuwe Audi zal kopen. Ik wil hem niet wegjagen met mijn verhaal.
 

Schijn ophouden

Gelukkig vermoedt Daniël niets: ik heb een baan voor vier dagen en kan goed de schijn ophouden met mijn kleren, tassen en schoenen uit mijn vorige leven. Als hij komt zie ik er tiptop uit, ook al is het een jurkje van vijf jaar terug en is mijn dagcrème van de Lidl. Ik schep de Cien Q10-dagcrème letterlijk over in mijn oude Chanel-potje.

Gelukkig hoef ik nog maar vier maanden te bloeden. Dan word ik schuldenvrij verklaard. Tot die tijd houd ik de schijn op. Als ik een weekend bij Daniël ben, sta ik er ook op dat we thuis eten. Ik kan niet het risico nemen dat hij de rekening fiftyfifty wil verdelen.
 

Nog even

Mijn geldzorgen drukken elke dag op mijn schouders, maar bij Daniël is het leven goed. Wel voel ik me schuldig dat ik hem geen deelgenoot maak van mijn levensstijl, terwijl we verder zo close zijn.

Als hij echt van me houdt, moet hij dit natuurlijk ook accepteren. Ik weet niet wat er gebeurt als hij er alsnog achter komt. Wat als familie of vriendinnen er met hem over beginnen? Ik heb iedereen gevraagd niets te zeggen, maar ooit komt het waarschijnlijk uit. Het komt erop neer dat ik wil dat Daniël me ziet als de vrouw die ik ooit was: zelfstandig, ambitieus, zorgeloos. Nog even en ik kan haar weer zijn.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram.