Het is niet zo dat ze banken beroven of oude mannetjes oplichten, maar deze vrouwen lopen wel rond met een geheim voor hun man.

REBECCA (36) IS GETROUWD MET DENNIS (40) EN MOEDER VAN LOLA (9) EN TIES (7).

“Mijn hele leven voelde ik me anders dan mijn broer en zussen. Zij zijn rustig en stabiel en hebben de blonde haren en blauwe ogen van mijn vader. Ik ben opvliegend van aard en heb de donkere krullen en getinte huid van mijn Indische moeder. 

 

Voorgelogen

Drie jaar geleden kreeg ik eindelijk een verklaring voor mijn onderbuikgevoel. Samen met mijn moeder ging ik op bezoek bij een demente tante. Die merkte vanuit het niets op dat ik mijn vader dankbaar moest zijn omdat hij me heeft opgevoed als zijn eigen kind. Ik schrok op, mijn moeder maakte een sussend geluid. In de auto terug naar huis biechtte ze op dat ze voor haar huwelijk een korte affaire had beleefd met een Molukse man. Toen ze hem vertelde dat ze zwanger was, had hij haar in de steek gelaten. Vlak daarna ontmoette ze Kees, met wie ze trouwde en nog drie kinderen kreeg. 

Ik wist niet wat ik hoorde. Voelde me verward, teleurgesteld en boos. Hoe kon ze mij zo hebben voorgelogen? Mijn moeder vond dat ze een legitieme reden had: we woonden in een kleine gemeenschap en ze wilde een schandaal vermijden. Later zou ze me wel de waarheid over mijn biologische vader vertellen, had ze bedacht, maar niet zolang Kees nog leeft. Daarom moet ik mijn mond houden, ook tegen mijn man en kinderen. De eer van de familie moet worden hooggehouden.

 

Stukjes vielen op hun plek

Toen ik die middag thuiskwam, was ik in shock. Ik heb een tijd voor me uit zitten staren op de bank en deed alsof ik migraine had zodat ik vroeg naar bed kon. Die nacht lag ik te malen, er vielen steeds meer stukjes op hun plek. Eigenlijk leef ik sinds de onthulling in een soort schemergebied. Het is bizar als je niets weet van je afkomst. Je gaat twijfelen aan je hele leven, maar het ergste vind ik dat ik het met niemand kan delen. Niet met mijn zussen, niet eens met mijn eigen man. Mijn moeder belooft me iedere keer dat ze me binnenkort zal vertellen wie mijn vader is. Tot die tijd moet ik geen vragen stellen en mijn mond houden. Het voelt voor mij als chantage: ik durf niet tegen haar in te gaan, want hoe kom ik anders achter zijn naam?

 

Dagelijkse worsteling

Leven met mijn geheim is een dagelijkse worsteling. Ik vind het afschuwelijk dat ik Dennis en de kinderen niets kan vertellen en meega in het sprookje dat mijn moeder zorgvuldig heeft gecreëerd. Toen ik een paar dagen geleden een huilbui had, vroeg Dennis bezorgd wat er toch met me aan de hand was. Ik heb gezegd dat ik mijn moeder iets heb moeten beloven, waar ik veel moeite mee heb. Dennis vroeg niet verder. Hij weet hoe belangrijk familie is in de Indonesische gemeenschap. Maar ik vind het steeds moeilijker. Ik wil eerlijk zijn tegen de mensen van wie ik houd en me niet in allerlei bochten moeten wringen om de zogenaamde familie-eer te redden.”

 

Meer geheimen lees je in het Kek Mama Liefdesboek. Koop hem in de winkel of bestel hier online.

terug na scheiding
Beeld: 123RF

Op een dag kijk je in de spiegel en denkt: misschien is het ook wel mijn schuld dat het tussen ons is misgelopen. En dat zou zomaar het moment kunnen zijn dat je op je knieën terug wil kruipen.

Pleuni (36) zette haar man meteen de deur uit toen ze ontdekte dat hij een vriendin had. Na een jaar mocht-ie weer terugkomen.

“Hij realiseerde zich pas hoe fout hij bezig was, toen hij al vier maanden iets had met de barvrouw van de tennisclub. Ik had geen flauw vermoeden. Elke man drinkt een paar biertjes op de club. Tuurlijk kwam-ie dan later thuis. Dus toen de man van de barvrouw mij belde om het blijde nieuws te verkondigen, was ik met stomheid geslagen. Hij is gek, dacht ik. Of dronken. Ze hadden vast relatieproblemen en hij zoekt gewoon een zondebok.

Toen mijn man het niet eens ontkende, heb ik in een impuls gehandeld. Ik heb zijn spullen gepakt en gezegd dat hij bij zijn moeder kon gaan wonen. Onze dochters waren vier en zes.
 

'Zat ik daar mijn tranen weg te slikken'

Ik zal hem krijgen, dacht ik. Ik ging met de meiden op vakantie en had een paar keer een date. Zat ik tegenover een vreemde kerel mijn tranen weg te slikken omdat ik daar gewoon wilde zitten met mijn eigen vent. Dan dacht ik verbitterd: als hij alle tijd die hij met de barjuf doorbracht in ons huwelijk had gestoken, hadden de meisjes nog gelukkige ouders gehad.

Mijn ex haalde om het weekend keurig de kinderen op voor een logeerpartij in het huis van oma. Ook de woensdagmiddagen nam hij voor zijn rekening. Dan ging hij met ze naar tennistraining, reed met jongste door naar zwemles, en leverde ze voor het avondeten weer bij me af. Dan keek ik naar die blije gezichtjes en luisterde naar hun vrolijke verhalen en wist ik het allemaal niet meer zo zeker. Het was papa voor en papa na. Vanwege mijn wrok zaten ze nu zonder hun vader aan tafel.
 

Niks anders dan behoefte aan aandacht

Mijn ex deed geen enkele poging om onze relatie te redden. Hij respecteerde mijn keus en was een ongelooflijke oen geweest – zijn woorden. Van de kinderen hoorde ik na een paar maanden dat de mevrouw van de tennisbar er niet meer werkte. Mijn schoonmoeder mengde zich niet in onze problemen, maar vertelde wel hoe ongelukkig hij was. Dat die verhouding niks anders was geweest dan behoefte aan aandacht. Ik keek terug op de laatste jaren van ons huwelijk en moest toegeven dat ik onze relatie inderdaad had verwaarloosd. Ik was met van alles bezig – kinderen, werk, huishouden, vriendinnen – behalve met mijn eigen man. Hij was mijn sluitpost geworden en ik de zijne.
 

Het praatje werd een glaasje wijn

Ondertussen werd ons contact steeds meer ontspannen. Het praatje aan de deur als hij de kinderen terugbracht, werd een glaasje wijn. Hij at af en toe mee met ons, bleef een nachtje slapen. Een jaar na onze breuk zei ik: ‘Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig?’ Na drie avonden praten haalde hij zijn spullen op en kwam weer bij ons wonen.

Soms ben ik bang dat hij opnieuw de fout ingaat, maar dan spreek ik mezelf ferm toe: hem niet vertrouwen betekent dat ik ons huwelijk geen eerlijke tweede kans geef. We nemen meer tijd voor elkaar; gaan uit eten of een weekendje weg, zijn samen op dansles. Om me heen zie ik het ene huwelijk na het andere stranden – ik kruip nog even in de armen van de vader van mijn kinderen.”
 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 01-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-koppels-meer-dan-50-jaar-getrouwd

Liefde vier je elke dag, maar vandaag toch een beetje meer. En daarom willen we je deze prachtige fotoserie 'To Grow Old With You' van Stephanie Jarstad niet onthouden.

De koppels op de foto zijn al meer dan vijftig jaar getrouwd. En er zit zelfs een stel bij dat al 71 jaar samen is: romantischer krijg je het niet.

 

Doug en Fran, 55 jaar getrouwd. "We waren acht jaar samen voordat we trouwden. We zijn zes keer uit elkaar gegaan, want communiceren gaat moeizaam. Maar steeds komen we weer bij elkaar terug: onze liefde groeit elke dag."

 

Tess en Ray, 54 jaar getrouwd. "Ray is vier jaar geleden gediagnostiseerd met Alzheimer. Maar wat er ook gebeurt, als je hem vraagt wat hij het liefste doet, zegt hij altijd: 'Alles wat Tess graag doet'. Zelfs nu nog."

 

Chauncey en Bertha, 71 jaar getrouwd. "In de zomer van 1944 gingen we hiken op de Timpanogos-berg. Zes maanden later waren we verloofd. We hebben allebei hard gewerkt en onze dertien kinderen opgevoed."

 

Lees ook
VIDEO: getrouwde vrouw heeft een boodschap voor alleenstaande moeders >

 

Mervin en Carolyn, 56 jaar getrouwd. "We hebben elkaar op school leren kennen. Toen we trouwden, hadden we bijna niets: we sprongen het avontuur in en begonnen met werken. En nu zijn we hechter dan ooit."

 

Helen en Lloyd, 64 jaar getrouwd. "Hij had een tweelingbroer, ik ook en we reisden samen naar school met de bus. Toen werden we verliefd."

 

Andrew en Norma, 57 jaar getrouwd. "We ontmoetten elkaar toen ik in een vrouwenkledingzaak werkte en hij in een winkel ernaast. We zagen elkaar bij de ingang, praatten elke dag en ik was tot over mijn oren verliefd."

Bron: Stephanie Jarstad

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >