Dit moet je weten over seks tijdens de zwangerschap

31.07.2020 07:58
seks tijdens zwangerschap

Het leven gaat gewoon door als je zwanger bent. Dus ja, je seksleven (waarschijnlijk) ook. Alles wat je wilt weten over seks tijdens de zwangerschap.

Seks tijdens de zwangerschap: kan het?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap. Misschien vind jij (of je partner) het een raar idee om seks te hebben terwijl jullie kind ‘erbij’ is. Of misschien zijn jullie bang dat het schadelijk is voor de baby. Dat laatste is niet het geval. De baby zit goed beschermd in de placenta en zal dus nergens door geraakt worden.

 

Libido tijdens de zwangerschap

Lichamelijk is er dus weinig bezwaar tegen een robbertje seks tijdens de zwangerschap – tenzij je verloskundige of gynaecoloog jou absolute rust voorschrijft. Maar onder invloed van hormonen wil jouw libido het weleens laten afweten. Zeker in de eerste weken van je zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk of extreem moe. Niet gek dus, dat jouw hoofd dan niet naar vrijen staat. Vaak keert je seksdrive later wel weer terug. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap – en dan vooral in het tweede trimester – door de extra doorbloeding in hun vagina en tepels juist meer zin in seks. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je vaker of sneller een orgasme krijgt. 

Lees ook
Lepelen, missionaris of op een stoel? Dit zijn de beste seksstandjes na de bevalling >

 

Welke standjes?

Of je nu seks met of zonder penetratie hebt: in principe kunnen jullie tijdens jouw zwangerschap alle standjes gebruiken, zolang het maar comfortabel is. Het ligt er ook aan hoe ver je in de zwangerschap bent: met een hele dikke buik kan bijvoorbeeld de missionarishouding waarbij je partner op jou ligt niet meer zo prettig voelen. Een fijn alternatief: de lepeltje-lepeltje houding (jullie liggen beiden op je zij, je partner ligt achter jou en penetreert jou dus van achteren) of een zittende houding waarbij jouw partner op een stoel zit en jij op zijn schoot zit. Daarnaast kan orale seks natuurlijk ook heel prettig zijn. Conclusie: praat regelmatig met je partner over jullie seksuele behoeften. 

 

Wanneer liever geen seks tijdens de zwangerschap?

Seks tijdens de zwangerschap is dus geen probleem. Maar blijf alert op signalen van je lichaam. Heb je bloedverlies of andere klachten na de seks, bespreek dit dan met je verloskundige. Ook als je eerder een miskraam of vroeggeboorte hebt gehad is het raadzaam om met je arts te overleggen wat verantwoord is. Wanneer je vliezen zijn gebroken of weeën hebt, is het beter om geen seks te hebben. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >