Zwanger of net bevallen van een tweeling? Zo werkt je verlof

11.08.2019 19:44
zwangerschapsverlof met een tweeling Beeld: Shutterstock

Krijg je één kind, dan heb je recht op zestien weken zwangerschapsverlof. Maar verwacht je een tweeling, dan heb je langer vrij. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Zwangerschapsverlof

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen vier tot zes weken vóór hun uitgerekende datum met verlof. Die regeling geldt als ze één kind verwachten. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of meerling, kunnen al tien tot acht weken voorafgaand aan hun uitgerekende datum met verlof. Dat betekent dat je dus stopt met werken tussen de 30e en 32e week van je zwangerschap.

 

Bevallingsverlof

Bij een meerlingzwangerschap duurt je bevallingsverlof, dat één dag na de bevalling start, tien weken. De totale duur van je verlof is dus twintig weken (tot 1 april 2018 was dat nog zestien weken).

 

Lees ook:
Ouderschapsverlof: waar heb je recht op? >

Neem je minder dan tien weken zwangerschapsverlof op, dan tel je dat op bij je bevallingsverlof. Dus stel je stopt met werken acht weken voorafgaand aan je uitgerekende datum, dan tel je twee weken op bij je bevallingsverlof (is twaalf weken). Hetzelfde geldt als je eerder bevalt dan de uitgerekende datum. De gemiste dagen van je zwangerschapsverlof tel je dan op bij je bevallingsverlof. Beval je juist later? Dan wordt je bevallingsverlof niet korter.

 

Uitkering

Tijdens je verlof en na de bevalling ontvang je een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dat is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Ook als je een meerling verwacht, of niet in loondienst bent maar als zelfstandige werkt, heb je recht op deze uitkering. Je leest hier hoe je de uitkering aanvraagt.

Bron: Rijksoverheid & UWV

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem nu een abonnement >