kind-nooit-meer-kwijt

Als moeder van twee nieuwsgierige zoons (12 en 8) die weleens de tijd vergeten, is Kek Mama's Marieke als de dood haar kinderen kwijt te raken: "De paniek die je voelt als je ze tijdens het buitenspelen niet meer kan vinden..."

Met name Jelte speelt nogal graag buiten en hij vergeet altijd de tijd wanneer hij thuis moet zijn. De laatste maanden merkte ik dat hij steeds verder weg ging en het duurde dan ook nogal lang (naar mijn gevoel uren) voordat we hem weer gevonden hadden.

 

'Te jong voor een mobieltje'

De paniek die je voelt als je je kind niet kan vinden…Laatst was Jelte heel hard gevallen tijdens het buitenspelen en toen hebben buurtgenoten hem geholpen. Ik kwam er pas later achter wat er gebeurd was en we waren allemaal erg geschrokken. Ik ben zelf een groot voorstander van je kind zelfstandig laten zijn, maar het is wel prettig om te weten waar je kind uithangt en dat hij je kan bellen als er wat is. Persoonlijk vind ik Jelte met zijn 8 jaar nog te jong voor een mobiele telefoon: een mobiel is nog een te grote verantwoordelijkheid voor hem en de kans dat hij hem verliest is nogal groot. De Kidswatch, een horloge met (GPS) tracking en telefoonfunctie, biedt hierin uitkomst.

 

Hoe werkt de smartwatch?

De smartwatch wordt geleverd in een mooi doosje met handige gebruiksaanwijzing. Ook als je niet heel tech-savy bent, is het makkelijk te installeren via de Connected Company App, je e-mailadres en telefoonnummer. Er zit een simkaart in en heeft dus ook een eigen telefoonnummer. Je kunt zelf de nummers erin zetten die je kind kan bellen. Niet onbelangrijk: er zit een alarmknop op, dus als er echt nood is, word je direct gebeld.

Voor de huis-, tuin- en keukenberichten zit er een spraakfunctie op waarmee je korte berichten kunt inspreken. We konden het af en toe niet laten om hier grappige berichten op achter te laten. En niet te vergeten de stappenteller.... Ik kwam er via deze teller achter dat Jelte elke dag meer dan 20.000 stappen zet. Dat valt dan weer mee. Alleen om deze reden al zou ik hem zelf ook wel willen dragen. Dit horloge doet z’n naam als smartwatch eer aan - het ziet er eenvoudig uit maar onder de oppervlakte schuilt een slim apparaat.

Kortom: deze smartwatch is een aanrader. Je kind is nooit meer kwijt en bijkomend voordeel is dat hij altijd op tijd thuis is. Het strakke design is top en de smartwatch is leverbaar in vier mooie kleuren. Jelte is zelfs op straat al aangesproken door ouders die wilden weten waar hij dat horloge vandaan had en dat ze hem ook wilden. Bijkomend voordeel is dat de Kidswatch als totaaloplossing wordt geleverd. Dus smartwatch + simkaart + voordelige abonnementen inclusief datagebruik. Hierdoor eenvoudig in gebruik te nemen en voordelige kosten tijdens gebruik. Fijne bijkomstigheid: de smartwatch is ook te gebruiken in het buitenland - het abonnement is inclusief gebruik in de EU en een aantal landen daarbuiten via Prepaidtegoed. Dus ook handig voor op je vakantieadres.

 

Tip

Overleg vooraf met je kind hoe en wanneer hij de smartwatch moet gebruiken. De noodknop dient echt alleen ingedrukt te worden in geval van nood. Hierbij leg je gelijk de verantwoordelijkheid bij je kind en ik zie dit als een nieuwe stap naar zelfstandigheid.

De Kidswatch is een smartwatch die speciaal ontworpen is voor kinderen van 4 tot 12 jaar (en eigenlijk ook voor hun ouders). Hiermee kan je kind veilig en zelfstandig de wereld ontdekken, weet je waar je kind uithangt en er kan zelfs gebeld worden van en naar de smartwatch. De Kidswatch is onder andere te bestellen bij Mobiel.nl. Of kijk op KidsWatch.nl voor een verkooppunt bij jou in de buurt. 

niet alles hoeft te delen
Beeld: Pixabay

‘Samen spelen, samen delen’, krijgen kinderen al vroeg te horen. Maar van moeder Jorrie hoeven haar kinderen niet alles te delen. Ze legt uit waarom.

Scary Mommy-blogger Jorrie Varney is moeder van twee kinderen. Haar dochtertje sleept altijd een tasje met kleine poppetjes met zich mee. En nee, die hoeft ze van Jonnie niet per se te delen met andere kinderen, schrijft ze: ‘Ik zie heus wel de verbaasde blikken van andere ouders als ze mij horen zeggen dat ze het niet hoeft te delen als ze dat niet wil. Het gaat tegen de sociale codes in, maar zo doen wij het. ‘Mijn is dijn’ is geen concept dat ik als ouder per definitie ondersteun.’

 

Grenzen respecteren

Jorrie vervolgt met de stelling dat we als volwassenen ook niet zomaar alles delen. ‘Dus waarom wordt dat van kinderen wel verwacht? We moeten ze toch ook het stellen van grenzen en respect voor anderen bijbrengen? Als een kind tegen een ander kind ‘nee’ zegt, dan moeten ze dat toch respecteren? Ze hebben geen recht op het speelgoed van een ander, alleen omdat ze het zien en interessant vinden.’ Volgens de blogger zijn grenzen gezond en wordt door kinderen de kans te geven om zelf keuzes te maken hun autonomie vergroot. ‘Wij als ouders moeten onze kinderen begeleiden. We zijn leraren, geen dictators.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: Moeder krijgt commentaar op de inhoud van haar winkelwagen >

 

Twee kanten

De schrijfster benadrukt dat het mes aan twee kanten snijdt: ‘Soms zijn mijn kinderen overstuur als een ander kind niet wil delen. Dat geeft ons de kans om te praten over het begrip ‘toestemming geven’. Mijn kinderen leren dat ze niet zomaar recht hebben op iets, puur omdat ze het willen. Dat is niet hoe de wereld werkt. Delen is heel aardig en ik zal het altijd aanmoedigen, maar alleen als mijn kinderen zich daar goed bij voelen. Ze weten dat het hun keuze is, en dat er geen consequenties aan zitten als ze iets voor zichzelf willen houden. Ik steun hun keuzes, zelfs als ze hun koekjes niet met mij willen delen.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

hoeveel kind drinken per dag
Beeld: Pixabay

Veel ouders hebben met hun kinderen strijd over het avondeten (‘nog één hapje broccoli!’), maar het is minstens zo belangrijk dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Zo veel moet jouw kind per dag drinken.

Kinderen verschillen van elkaar als dag en nacht, ook in hun drinkgedrag en –behoefte. Waar het ene kind een enorme dorstlap is en makkelijk drie glazen water achter elkaar weg tikt, moet je een ander kind er steeds aan herinneren om z’n glas leeg te drinken. Maar wat hebben kinderen nou echt nodig?

 

Baby’s

Baby’s tot 1 jaar drinken zeker de eerste vier maanden alleen melk – hetzij kunstvoeding of borstvoeding. De richtlijn hiervoor geldt: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur. Een baby van 5 kilo heeft dus 750 ml per dag nodig. Maar dit is geen strikt voorschrift. Baby’s voelen zelf heel goed aan hoeveel ze moeten en willen drinken. En de ene baby drinkt nu eenmaal meer dan de ander. Bij borstvoeding is het wat lastiger in te schatten hoeveel een zuigeling binnenkrijgt, maar de volle plasluiers zijn een goede indicatie of je kind voldoende drinkt. Wees alert op suf gedrag, een droge mond of het ontbreken van dikke tranen bij het huilen.

 

Lees ook
7x waterspelletjes met kinderen >

 

Peuters tot 4 jaar

Ook bij oudere kinderen wordt er gekeken naar het gewicht. Hierbij geldt volgens kinderartsen dan: 1 liter voor de eerste 10 kilo, plus 50ml voor elke kilo die daar bovenop komt. Weegt je peuter 15 kilo, dan komt dat neer op 1,25 liter per dag. Dit komt neer op zo’n 5 á 6 glazen per dag -  dit is inclusief de 2 glazen melk die tot vier jaar worden aangeraden om dagelijks te drinken.

 

Kinderen vanaf 4 jaar

Volgens het Voedingscentrum moeten kinderen vanaf 4 jaar zo’n 1 tot 1,5  liter vocht per dag drinken. Voor kinderen tot 8 jaar geldt het advies dat hiervan 300 ml een melkproduct moet zijn. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar moet dat 450 ml zijn. Melk is vooral belangrijk door calcium en de vitamines B2 en B12 – goed voor de botgezondheid en de stofwisseling. Voor alle leeftijden geldt dat er met warm weer altijd extra drinken gegeven mag worden. Dat kan ook in de vorm van vochtrijke snacks zijn, zoals watermeloen, sinaasappels of waterijsjes.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >