kind-nooit-meer-kwijt

Als moeder van twee nieuwsgierige zoons (12 en 8) die weleens de tijd vergeten, is Kek Mama's Marieke als de dood haar kinderen kwijt te raken: "De paniek die je voelt als je ze tijdens het buitenspelen niet meer kan vinden..."

Met name Jelte speelt nogal graag buiten en hij vergeet altijd de tijd wanneer hij thuis moet zijn. De laatste maanden merkte ik dat hij steeds verder weg ging en het duurde dan ook nogal lang (naar mijn gevoel uren) voordat we hem weer gevonden hadden.

 

'Te jong voor een mobieltje'

De paniek die je voelt als je je kind niet kan vinden…Laatst was Jelte heel hard gevallen tijdens het buitenspelen en toen hebben buurtgenoten hem geholpen. Ik kwam er pas later achter wat er gebeurd was en we waren allemaal erg geschrokken. Ik ben zelf een groot voorstander van je kind zelfstandig laten zijn, maar het is wel prettig om te weten waar je kind uithangt en dat hij je kan bellen als er wat is. Persoonlijk vind ik Jelte met zijn 8 jaar nog te jong voor een mobiele telefoon: een mobiel is nog een te grote verantwoordelijkheid voor hem en de kans dat hij hem verliest is nogal groot. De Kidswatch, een horloge met (GPS) tracking en telefoonfunctie, biedt hierin uitkomst.

 

Hoe werkt de smartwatch?

De smartwatch wordt geleverd in een mooi doosje met handige gebruiksaanwijzing. Ook als je niet heel tech-savy bent, is het makkelijk te installeren via de Connected Company App, je e-mailadres en telefoonnummer. Er zit een simkaart in en heeft dus ook een eigen telefoonnummer. Je kunt zelf de nummers erin zetten die je kind kan bellen. Niet onbelangrijk: er zit een alarmknop op, dus als er echt nood is, word je direct gebeld.

Voor de huis-, tuin- en keukenberichten zit er een spraakfunctie op waarmee je korte berichten kunt inspreken. We konden het af en toe niet laten om hier grappige berichten op achter te laten. En niet te vergeten de stappenteller.... Ik kwam er via deze teller achter dat Jelte elke dag meer dan 20.000 stappen zet. Dat valt dan weer mee. Alleen om deze reden al zou ik hem zelf ook wel willen dragen. Dit horloge doet z’n naam als smartwatch eer aan - het ziet er eenvoudig uit maar onder de oppervlakte schuilt een slim apparaat.

Kortom: deze smartwatch is een aanrader. Je kind is nooit meer kwijt en bijkomend voordeel is dat hij altijd op tijd thuis is. Het strakke design is top en de smartwatch is leverbaar in vier mooie kleuren. Jelte is zelfs op straat al aangesproken door ouders die wilden weten waar hij dat horloge vandaan had en dat ze hem ook wilden. Bijkomend voordeel is dat de Kidswatch als totaaloplossing wordt geleverd. Dus smartwatch + simkaart + voordelige abonnementen inclusief datagebruik. Hierdoor eenvoudig in gebruik te nemen en voordelige kosten tijdens gebruik. Fijne bijkomstigheid: de smartwatch is ook te gebruiken in het buitenland - het abonnement is inclusief gebruik in de EU en een aantal landen daarbuiten via Prepaidtegoed. Dus ook handig voor op je vakantieadres.

 

Tip

Overleg vooraf met je kind hoe en wanneer hij de smartwatch moet gebruiken. De noodknop dient echt alleen ingedrukt te worden in geval van nood. Hierbij leg je gelijk de verantwoordelijkheid bij je kind en ik zie dit als een nieuwe stap naar zelfstandigheid.

De Kidswatch is een smartwatch die speciaal ontworpen is voor kinderen van 4 tot 12 jaar (en eigenlijk ook voor hun ouders). Hiermee kan je kind veilig en zelfstandig de wereld ontdekken, weet je waar je kind uithangt en er kan zelfs gebeld worden van en naar de smartwatch. De Kidswatch is onder andere te bestellen bij Mobiel.nl. Of kijk op KidsWatch.nl voor een verkooppunt bij jou in de buurt. 

kerstfails hulpouders school
Beeld: Shutterstock

Hapjes maken voor het schoolkerstdiner, koekjes bakken of meehelpen met de kerstviering: helaas gaat dit niet altijd even goed. Deze zes vrouwen deelden hun kerstfails met ons. 

Nienke: "Ik had die donderdag zelfs vrij genomen om kerstboomkoekjes te gaan bakken - in drie allergenen-varianten - want op de school van mijn dochter kwam niemand met kant-en-klare stol of chocolaatjes aanzetten, had ik de jaren ervoor gemerkt. Wel jammer dat de juf op woensdag vragend naar mijn lege handen keek. Tijd om alsnog te gaan bakken had ik niet, waardoor ik die avond toch beschaamd een pak kerstkransjes opentrok. Wist ik veel dat de dag was veranderd, de kerstviering was al jaren op de donderdag en ik had de datum niet gecheckt."
 

Homemade erwtensoep

Mieke: "Ik ben echt geen keukenprinses, maar voor het kerstdiner op school had ik me uitgesloofd: homemade erwtensoep voor de leerkrachten en de andere hulpouders. Wat er misging weet ik nog steeds niet, maar toen de volgende dag de ene ouder na de andere juf in de groepsapp meldde ziek te zijn, voelde ik me toch wat bezwaard."
 

Een erebaantje

Sara: “Stiekem leek het me heel leuk te oberen tijdens het kerstdiner op school. Maar toen de juf daar mijn vriend voor vroeg en ik me liet ontvallen dat ik dat ook wel wilde, hoorde ik: ‘Het is een erebaantje, daar word je voor gevraagd.’ Heb ik weer.”
 

Lees ook
7x zo overleef je het schoolkerstdiner >

 

File

Yuko: "Ken je die moeder die altijd overal te laat is? Dat ben ik. Ik had nog zo mijn best gedaan voor het eerste kerstdiner van mijn zoon op school, maar natuurlijk stond er die dag een enorme file en was ik een klein beetje te laat vertrokken van mijn werk. Ik kwam binnen toen mijn zoon - die bij de viering een boom speelde - net zijn kostuum uittrok. Zowel mijn man als mijn kind hebben me een dag niet aangekeken."
 

Notoire briefjesmisser

Marion: "Ik ben een notoire briefjesmisser, dus toen ieder kind in de klas van mijn dochter die ochtend op school kwam met lege melkpakken, jampotten en schoenendozen, wist ik dat ik weer eens iets over het hoofd had gezien: de kerstknutselochtend. Gelukkig kreeg ze spullen van andere kinderen, maar ik voelde me nogal ontaard."
 

Kerstkaraoke met glühwein

Daniëlle: "Ik durf bijna niet meer terug te denken aan de kerstviering van vorig jaar. Ik had alles geregeld, was weken in touw geweest terwijl ik ook een belangrijke werkdeadline had. Nachten doorgegaan en hondsmoe, maar de kerstviering was het waard. Het was geweldig, met een kerstspel, en vuurkorven, een ware karaoke met kerstliedjes en een uitgebreid hapjesbuffet. Daarna voelde het alsof er een last van mijn schouders was gevallen en bij het opruimen - toen mijn man onze kinderen al mee naar huis had genomen - besloten een paar andere hulpouders en ik dat we wel een glühweintje hadden verdiend. Afijn, later die avond verzocht de directeur ons om onmiddellijk op te houden met onze loeivalse kerstkaraoke en zelf de rotzooi op te ruimen voor we naar huis gingen. Ik durfde de volgende dag bijna niet op het schoolplein te komen."


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

cijfers-kind-online-checken

Vroeger kon je een slecht rapport gewoon nog in de gracht gooien, maar tegenwoordig kan je als ouders de prestaties van je kind(eren) op de voet volgen via internet. En dat heeft zo zijn nadelen, vindt moeder en journalist Kaat Schaubroeck.

'Onze kinderen moeten voor de school blijkbaar zo transparant als een diepvrieszakje zijn', schrijft ze in De Standaard.

 

Extra stress

Daarbij vindt Schaubroeck dat zo'n systeem extra stress meebrengt voor scholieren en leerkrachten. Het stopt namelijk nooit: leerkrachten krijgen laat op de avond nog mails van ouders die willen weten waarom hun kind zo'n laag cijfer heeft gehaald en leerlingen krijgen ’s avonds nog de vraag of ze een bepaald boek de volgende dag willen meenemen. 'En heb je het niet gezien? Pech.'

 

Lees ook
'Dit is waarom ik mijn kinderen niet beloon voor goede cijfers’ >

 

Tot hun vijftigste

Direct op de hoogte wordt gesteld van toetsen, opdrachten en cijfers van je kind: Schaubroeck vindt het niet nodigt: 'Wat met al die directe communicatie vooral wordt aangetast, is de kans op een goed gesprek, op het juiste moment, omdat het systeem voorbijgaat aan de complexe band tussen ouders en kinderen, aan al dat willen en nog niet kunnen vertellen, om wat voor reden ook: soms is het thuis bijvoorbeeld echt niet het goede moment voor nog meer slecht nieuws. Er komt een dag waarop wij onze kinderen tot hun vijftigste onder onze oksel zullen houden.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >