seksuele voorlichting
Beeld: Unsplash

Het is een wezenlijk onderdeel van iedere opvoeding: je kind seksuele voorlichting geven. Ongemakkelijk? Welnee! Zo pak je dit aan.

Hoe begin je ermee?

Het is soms lastig in te schatten wanneer je over ‘de bloemetjes en de bijtjes’ kunt beginnen. Pedagoog Anna Jansen geeft workshops seksuele voorlichting aan ouders en pedagogisch medewerkers en tipt dat je vragen of gedrag van je kinderen kunt gebruiken om ze te vertellen over seksualiteit: ‘Op vragen als: ‘Hoe komt een baby in je buik?’ kun je gewoon vertellen over een zaadje en een eitje, een piemel die in een vagina gaat en dat dat fijn voelt. Kinderen stellen vragen om de wereld te ontdekken en zijn nieuwsgierig. Zij willen weten hoe het zit, net als over zoveel andere onderwerpen. Maar bij aan seksualiteit gerelateerde thema's gebeurt het vaak dat volwassenen dit ongemakkelijk vinden en meegeven aan kinderen dat dit niet bespreekbaar is.’
 

Een andere tip

Maar om nou te gaan wachten tot je kind vragen gaat stellen, is niet zozeer de juiste aanpak. Sommige kinderen zijn nu eenmaal wat minder open hierover. Pedagoog Jansen: ‘Ook kinderen die geen vragen stellen hebben recht op informatie. Dus als je kind er zelf niet over begint, kun je situaties uit de omgeving of school gebruiken: Mees is verliefd op Berend - hoe zit dat? Op wie kun je allemaal verliefd worden? Je kunt trouwen met een man of een vrouw, enzovoorts. Om zo iets mee te geven over hetero- en homoseksualiteit.’
 

En wat zeg je dan precies?

Wees open, duidelijk en eerlijk. Ga dus geen bedekte termen gebruiken (yep, de bloemetjes en bijtjes) en zeg het zoals het is. Anna Jansen: ‘Wees eerlijk en breid de woordkennis van je kind uit. Benoem bijvoorbeeld alle delen van het lichaam. Wees hierbij positief. Benoem ook gedrag wat je ziet: ‘Ik zie dat jij aan je piemeltje zit, vind je dat fijn?’ Als je het lastig vindt om de juiste woorden te vinden om hier met je kind over te praten, dan zijn er hele leuke boeken geschreven door onder andere Channah Zwiep en Sanderijn van der Doef.’
 

Lees ook
Praten met je kind over sex: zo doet moeder Joan dat >

 

Op welke leeftijd moeten ze alles weten?

De richtlijn is dat kinderen voordat ze 8 zijn ‘alles’ al moeten weten. Anna Jansen: ‘Zij hebben dan een blauwdruk ontwikkeld over wat seksualiteit voor hen is. Kinderen stellen vaak vragen en merken aan jouw reactie als opvoeder in hoeverre zij hierin serieus genomen worden, eerlijk antwoord krijgen en of het onderwerp al dan niet beladen is. Als jij dus gewoon eerlijk antwoord geeft aan je kind dan is de kans groot dat hij later terugkomt om meer of andere dingen te vragen. Het belangrijkste wat je je kind hierbij meegeeft is dat seksualiteit bespreekbaar is.’
 

Wat moet je niet doen?

Dat is makkelijk: ga niet bestraffen en of dingen negeren. ‘Ga juist in op vragen en gedrag van je kind, en begeleid zo de seksuele ontwikkeling. Wat seksualiteit voor jou betekent heeft ook invloed op hoe je reageert op seksueel getinte vragen of gedrag van je kind. Als jouw peuter masturbeert - masturberen kan al van baby af aan en gaat om ontspanning en een 'lekker gevoel' - en je wijst dit af of bestraft het zelfs, dan geef je je kind mee dat een fijne sensatie in het lichaam en de gevoelens die hierbij horen niet gewenst of fout zijn. Terwijl je je kind eigenlijk mee zou moeten geven dat je lichaam, en later seks, iets is waar je van kunt genieten en plezier aan kunt beleven’, adviseert pedagoog Jansen.

Meer info over de trainingen van Anna Jansen vind je op Annamjansen.com

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >