Zo doe je dat: de ogen van je kind beschermen tegen de zon

29.04.2019 13:56
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Het is genieten geblazen met het mooie weer. Maar wist je dat het voor de ogen van je kind schadelijk is om langdurig te worden blootgesteld aan de zon, als hij geen zonnebril draagt? Waarom, dat lees je hier.

Uv-straling

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je een hoger risico hebt op de oogziektes staar en maculadegeneratie (waarbij je gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat) als je ogen langdurig worden blootgesteld aan Uv-straling. Daar merk je als kind of jong volwassene niets van, de gevolgen zijn pas merkbaar op latere leeftijd.

Volgens het Oogfonds weet bijna iedereen (95 procent) dat Uv-straling schadelijk is voor de huid. Niet voor niets smeren we onze bloedjes bij het zwembad of op het strand goed in met een factor 30 of liefst 50. Helaas weet slechts 7 procent dat Uv-straling ook gevaarlijk is voor de ogen. Zeker in de zomermaanden, als de zon op z’n felst is, moet je goed opletten.

Kinderen

Ogen van kinderen zijn extra kwetsbaar. De pupil van een kind is groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment. Als een kind lang in de zon zit zonder dat hij een zonnebril draagt, kan het hoornvlies op den duur beschadigen. Het gevolg: op latere leeftijd kan hij last krijgen van slecht zien of een oogziekte ontwikkelen.

Met baby’s moet je extra voorzichtig zijn. Het gezicht van je baby moet constant in de schaduw zijn en het Oogfonds adviseert om de ogen van je kleine te beschermen met een zonnebril. Let op: een petje beschermt, zowel bij een baby als bij een kind, niet voldoende. Dat komt omdat een pet wel beschermt tegen direct zonlicht, maar het houdt gereflecteerd licht niet tegen.

Lees ook:
‘Ouders vergeten de ogen van hun kinderen te beschermen tegen UV-straling’ >

 

Zongebieden

In Nederland schijnt de zon ’s zomers niet altijd urenlang, maar elders in Europa is het meestal wekenlang zonovergoten weer. Dat betekent extra goed opletten, want hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe hoger de Uv-straling is. Houd er rekening mee dat de zon het felst is tussen 12 en 15 uur ’s middags – ook als het bewolkt is.

De Uv-straling weerkaatst op het zand en water en als je op grote hoogte zit, is de intensiteit hoger. Dus niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de wintersport is er veel Uv-straling. Er wordt dus aangeraden om zowel op de ski’s als tijdens de zomervakantie je eigen ogen en die van je kind te beschermen met een zonnebril.

 

Hoe bescherm je de ogen van je kind optimaal?

Zoals gezegd is een petje (met brede rand) niet voldoende. Probeer er voor te zorgen dat je kind – zeker in de middaguren – een zonnebril draagt. Als hij de zonnebril steeds afdoet, kan het helpen om een zonnebril met een bandje te kopen, die je aan het hoofd kunt bevestigen. Of laat hem zelf een zonnebril uitkiezen: als hij de kleur en het montuur gaaf vindt, is de kans groter dat hij de zonnebril graag draagt.

Let bij het aanschaffen van een zonnebril voor je kind wel op de volgende dingen:

  • de bril moet 100% Uv-bescherming geven  (aangeduid op de bril als 100% UV of UV400)
  • de glazen en het montuur moeten de juiste maat hebben. Uv-licht mag niet via de boven-, onder- of zijkanten de ogen binnenkomen
  • de zonnebril moet een CE-markering hebben, met een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft aan in hoeverre de bril beschermt tegen verblinding. Markering CE-3 (minimaal 75% bescherming) wordt aangeraden

Bron: Oogfonds

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.