Wordt jouw kind steevast te vroeg wakker? Dít kun je doen

09.11.2020 12:39
kind vroeg wakker slaapcoach Beeld: Shutterstock

Uitslapen is er vaak niet meer bij als je kinderen hebt, maar het hoeft ook niet zo te zijn dat je kind iedere ochtend vóór het krieken van de dag wakker wordt. Hoe je ervoor zorgt dat je kind iets langer blijft liggen? Dat lees je hier.

Wanneer je kind ouder is dan 6 maanden en structureel (ver) voor 06.00 uur wakker wordt, noemen we dit in de babyslaap-wereld ook wel een ‘vroege vogel’. Dit komt zowel bij baby’s, peuters als kleuters voor. Ondanks dat de term ‘vroege vogel’ liefkozend bedoeld is, is er niets frustrerender dan een kind dat elke ochtend opnieuw vroeg wakker wordt. Toch leggen veel ouders zich neer bij deze situatie en gooien ze het vroege wakker worden op ‘pech’.

Voor al deze ouders is er goed nieuws: vroeg wakker worden is oplosbaar! In dit artikel vind je enkele tips en adviezen van kinderslaapcoach Myrthe Stapper.
 

Te veel of juist te weinig slaap?

In de meeste gevallen is het structureel vroeg wakker worden van een kind te wijten aan te veel of juist te weinig slaap overdag. Wanneer een kind overdag structureel te veel slaapt, neemt dit namelijk uren weg voor de vroege ochtend. Zelfs wanneer je kind rond bedtijd gewoon moe is en snel in slaap valt, kan dit het geval zijn. Hoeveel slaap jouw kind precies nodig heeft verschilt per leeftijd, maar vanaf zes maanden is drie uur slaap per dag vaak al meer dan genoeg. Bij twee jaar is de gemiddelde hoeveelheid slaap nog maar twee uur per dag. Wanneer jouw kind hier ver boven of onder zit, is het dus raadzaam om wat aanpassingen te maken het dagslaapje.
 

Lees ook
5x goede peutermatrassen >

 

Reguleer de slaap(jes) overdag

Naast de hoeveelheid slaap heeft de verdeling van de slaap(jes) vaak een enorme impact. Kinderen die overdag precies genoeg slaap lijken te krijgen in uren, kunnen toch oververmoeid worden omdat de slaap op een inefficiënte manier is ingedeeld.

Zo komt het vaak voor dat kinderen die in de ochtend lang en veel slapen, in de middag nog maar kort slapen. Hierdoor zijn ze tegen de avond oververmoeid. Hoewel je het tegendeel verwacht, is een oververmoeid kind geneigd om vroeg wakker te worden. Herkenbaar? Probeer de slaapuren dan op een andere manier te verdelen en/of om je kind eerder of later in bed te leggen. Soms kan een halfuur al een groot verschil maken.
 

Vermijd interactie

Last but not least: wanneer jij een vroege vogel hebt, zijn er een paar adviezen met betrekking tot hoe te handelen in die vroege ochtenduren. Hoe verleidelijk ook: probeer interactie te vermijden! Bied je kind dus geen voeding aan en haal ’m ook niet uit bed. Door structureel wel te interacteren met je kind houd je het slaapgedrag onbewust in stand. Is die interactie er niet, dan geef je een kind bovendien de gelegenheid om nog even in slaap te vallen.

 

Lees ook
Híer vind je de mooiste ledikanten voor kinderen >

 

Voordat je met bovenstaande punten aan de slag gaat, is mijn advies om eerst enkele omgevingsfactoren na te gaan. Kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind wakker wordt van een bepaald geluid? Waar kinderen in de nacht vaak niet wakker worden van harde geluiden, kan een zacht geluid in de vroege ochtend juist wel een trigger zijn om wakker(der) te worden. Ditzelfde geldt voor licht. Veel kinderen zijn enorm gevoelig voor licht en een donkere kamer stimuleert dus een betere en langere slaap. Tot slot: kun je er redelijkerwijs ook van uitgaan dat je kind niet wakker wordt van de honger? Als je hieraan twijfelt, ligt de oplossing wellicht in meer voeding geven overdag.
 

Dagelijks (slaap)tips? Myrthe Stapper is oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl, op haar Instagram kanaal deelt zij dagelijks veel slaaptips en adviezen.

 

 

 

Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief voor meer opvoedtips >