In het digitale tijdperk waarin we leven kun je als ouders best worstelen met het gebruik van mobiel, tablet, internet of tv door je kinderen, blijkt wel uit de prangende vragen die Kek Mama van haar lezers ontving. In onderstaande video beantwoorden pedagoog Minchenu Maduro en Director Marketing Communications bij KPN, Yvette Belt – Beekman deze vragen.

Én geven ze praktische tips voor het gebruik van mobiele apparaten voor kinderen.

 

Maar hoe maak je je mobiele apparaten kindproof?

Want ineens weet je peuter precies hoe smartphones en tablets werken - vast een generatiedingetje, maar wel zo fijn als je op zo'n moment zeker weet dat je kind het apparaat veilig gebruikt. Daarom naast de vragen die in het panel aan bod komen ook nog vijf tips om jouw mobiele apparaten kindproof te maken.

 

1. Veiligheidsmodus YouTube

YouTube staat vol met video's die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

  • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte 'Veiligheid'.
  • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.
  • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.

 

2. Internettoegang voor kinderen uitschakelen

Klinkt ingewikkeld, maar het valt mee: maak een apart draadloos netwerk aan voor je kind en schakel die bijvoorbeeld na 21:00 uur ‘s avonds uit. Via een tweede netwerk hebben de ouders nog wel 24 uur per dag internettoegang. Wel goed om te weten: dit werkt alleen bij apparaten met alleen WiFi en zonder simkaart.

 

3. Ouderlijk toezicht

Parental control is een functie waarmee je het internetgebruik van jouw kind reguleert en controleert. Je kunt dagdelen instellen wanneer ze het apparaat mogen gebruiken en daarnaast kun je websites automatisch blokkeren. Je hebt verschillende aanbieders van 'ouderlijk toezicht', zo ook KPN met hun 'KPN Veilig'-pakket. Dit houdt in dat je:  
- Een kind-profiel op afstand kunt beheren, zodat je altijd en overal ziet wat je kind online doet.
- Een tijdslimiet kunt instellen.
- Content, bijvoorbeeld haat en geweld, kunt blokkeren.
- Een leeftijdscategorie kunt instellen per kind
- Een beveiligingscode kunt instellen om toegang te krijgen tot de instellingen.

 

4. Eigen Netflix-account

Door een eigen profiel aan te maken en aan te geven dat kinderen het gebruiken, weet je zeker dat jouw kind leuke video's te zien krijgt zonder reclame, onverwachte resultaten en schunnige commentaren. Fijn is ook dat je bepaalde filmpjes offline af kunt laten spelen door ze te downloaden - vooral lekker op vakantie in het buitenland. 

 

5. Het gebruik zelf in de hand houden

Om ervoor te zorgen dat je kind niet 24/7 op z'n mobiel zit, kan het slim zijn om het gebruik ervan als ouder een beetje in de hand te houden. KPN heeft Prepaid- en Sim Only-abonnementen: ideaal als je kind jouw oude smartphone mag gebruiken. Met Prepaid betaal je vooraf de MB’s, minuten en sms’jes die je gaat gebruiken. Zo houd je de kosten overzichtelijk en leer je je kind meteen de waarde van geld. Wil je dat je kind altijd bereikbaar is? Dan kun je kiezen voor Sim Only. Als de MB’s op zijn, wordt je internetsnelheid vertraagd. Zijn ook de minuten opgebeld, dan kun je blijven bellen, maar betaal je een hoger tarief.

En als je wilt weten of je kind echt klaar is voor een mobieltje, doe dan samen de test 'Hoe overleef ik mijn eerste mobiel?'. Leuk en nog leerzaam ook.

 

test-dreumesen-op-stress

Kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Daarom moeten dreumesen van één en twee jaar al worden getest op stress.

Dat stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) in het AD.

 

Meetmoment

“Het probleem is veel groter dan we dachten”, aldus NCJ-adviseur Frans Pijpers. “Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd.” Maar hoe kun je stress bij zulke jonge kinderen opsporen? Pijpers heeft wel een idee: “Je kunt het stresshormoon cortisol meten via bijvoorbeeld het haar. Dat zouden we bij kleine kinderen naast het meten van de lengte en het gewicht moeten gaan doen.”

 

Lees ook
Opvoeden zonder stress: 6 (ontspannings)tips  >

 

Blijvende impact

Het NCJ onderzocht de afgelopen maanden wat er al bekend is over chronische stress bij kinderen. Daaruit blijkt dat naast de eerste duizend dagen ook de adolescentie cruciaal is. Het zijn allemaal fases waarin de hersenen zich ontwikkelen en stress een blijvende impact kan hebben.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
schoencadeautjes-onder-5-euro

Wil je naast een handvol pepernoten ook een kleinigheid in de schoen van je kind stoppen? Wij tippen acht schoencadeaus onder de 5 euro. 

Want het hoeft allemaal heus geen vermogen te kosten.

 

Zeemeermin- of haaiendeken van fleece, € 4,98 bij Action

 

Houten gereedschapset, € 3 bij HEMA

 

Magnetisch tekenbord, € 4,75 bij Lobbes.nl

 

Lees ook
Oh, kom er eens kijken: dit geven ouders gemiddeld uit aan Sinterklaascadeaus >

 

Play-Doh in vier kleuren, € 4,99 bij Bol.com

 

Kleur- en stickerboek van Paw Patrol, € 4,99 bij Bol.com

 

Defa Lucy-pop, € 4,99 bij Intertoys

 

Boerderijpuzzel, € 2,99 bij Intertoys

 

Slijmmaker, € 1,99 bij Action

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >