Vanaf déze leeftijd kun je je kind seksuele voorlichting geven

22.01.2020 22:11
welke-leeftijd-seksuele-voorlichting-kind

Dat verhaal met die ooievaar is leuk, maar er komt een dag dat je kind niet zich niet meer voor de gek laat houden. Alleen: op welke leeftijd begin je eigenlijk met seksuele voorlichting? 

Volgens pedagoog Anna Jansen zouden kinderen rond een jaar of 8 ‘alles’ wel moeten weten. “Zij hebben dan een blauwdruk ontwikkeld over wat seksualiteit voor hen is”, vertelt ze. “Kinderen stellen vaak vragen en merken aan jouw reactie als opvoeder in hoeverre zij hierin serieus genomen worden, eerlijk antwoord krijgen en of het onderwerp al dan niet beladen is. Als jij dus gewoon eerlijk antwoord geeft aan je kind dan is de kans groot dat hij later terugkomt om meer of andere dingen te vragen. Het belangrijkste wat je je kind hierbij meegeeft is dat seksualiteit bespreekbaar is.”

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over seksuele voorlichting >

 

‘Zo vroeg mogelijk’

Dat betekent dus dat je als ouders al vóór die tijd kunt beginnen met seksuele voorlichting. “Het liefst zo vroeg mogelijk”, zegt seksuoloog Yuri Ohlrichs in de Volkskrant. “We worden geboren als seksuele wezens. Baby’s weten vanaf hun geboorte dat het aanraken van hun geslachtsdelen prettig is. Vanaf hun eerste levensjaar gaan ze dat vaak ook bewust doen. Hoe je daarop reageert, is ook al seksuele opvoeding. Als je het handje weghaalt of afwijzend reageert geef je de boodschap af dat seksualiteit niet hoort. Ook door niet te praten over seksualiteit zeg je eigenlijk dat seks taboe is.”

 

‘Waar komen baby’s vandaan?’

Volgens Ohlrichs beseffen kinderen vanaf een jaar of 4 dat er twee soorten lichamen zijn – ze worden dan nieuwsgierig en zijn benieuwd naar andere blote lijfjes. Rond het vijfde levensjaar komt de vraag hoe baby’s worden gemaakt. “In de praktijk is het meestal voldoende te zeggen dat er een zaadje van de vader groeit in de buik van de moeder. Over het meer volwassen seksuele spel praat je meestal pas rond 9 à 10 jaar. Als het kind ernaar vraagt.”

Bron: Kek Mama / de Volkskrant

 

Meer tips over seksuele voorlichting vind je hier.