Van flinke bos tot pluizige pluk: alles over de haargroei van je baby

11.11.2018 09:14
haargroei-baby

Sommige baby’s worden geboren met een volle bos haar, anderen worden of zijn compleet kaal en blijven dat ook nog een tijd. Dit zegt echter niks over de uiteindelijk coupe van je baby. Hoe dat komt?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Erfelijkheid

Heeft jouw pasgeboren baby nu al een jaloersmakend kapsel? Dan kan het best zijn dat-ie na een paar weken tóch kaal is. De eerste haartjes (ook wel nesthaar genoemd) vallen namelijk vaak uit en groeien pas tussen de 9 en 12 maanden weer aan. Hoeveel haar je kind uiteindelijk krijgt, wat de kleur is en het type is niet te zeggen. Natuurlijk speelt erfelijkheid een rol –  als je als ouders allebei bruin haar hebt, is de kans groot dat jullie kind dat ook krijgt. Geven jullie een recessief blond gen (van een verre voorouder) door, dan is een blond kind ook mogelijk. 

 

Lees ook
Eerste keer met je baby naar de kapper: dit moet je weten >

 

Maar hoe groeien de haren van je baby?

Deze groeien volgens een cyclus.

  • De eerste cyclus start rond de vierde maand van je zwangerschap. Je baby krijgt dan een soort ‘vachtje’ op zijn hoofd en de rest van z’n lichaam.
  • Rond de 36 weken wordt dit hoofdhaar vervangen voor veilushaar: dun haar dat de eerste maanden na de geboorte uitvalt.
  • Vervolgens (vaak is dat dus tussen de 9 en 12 maanden) beginnen de ‘echte’ haartjes te groeien. Je ziet dan welke haarkleur je kind de aankomende jaren krijgt, maar toch kan dit nog veranderen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid van het pigmentstofje eumelanine: hoe meer eumelanine, hoe donkerder het haar. In de loop van de jaren stijgt de hoeveelheid hiervan, waardoor een hoogblonde baby toch een donker koppie kan krijgen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >