UV-werende zwemkleding voor kinderen: dit moet je weten

09.08.2021 11:38

Kleine kinderen hebben een gevoelige, dunnere huid dan volwassenen. Daarom is het extra belangrijk je kind goed beschermd de zon in te laten gaan. Natuurlijk door te smeren met een hoge zonnefactor, maar ook door UV-werende zwemkleding te gebruiken.

Omdat kinderen extra kwetsbaar zijn voor de zon, is het des te belangrijker om als ouder je kind meteen gezonde zon-gewoontes aan te leren. Een goede zonnebrandcrème met een hoge factor smeren is daarom cruciaal, maar UV-werende zwemkleding is net zo belangrijk. Niet in plaats van de zonnebrandcrème, maar als extra bescherming.

Witte waas

Ook al smeer je je kind in de zomer trouw van top tot teen in met factor 50: zonneschade zit in een klein hoekje. Zeker wanneer je kind de hele dag het water in- en uit plonst en geen tijd heeft voor een moeder die om het halfuur klaar staat met een tube dikke crème. Het is de struggle waard, maar UV-werende zwemkleding kan het je als ouder wel wat makkelijker maken. Als je kind steen en been klaagt over de witte waas die zonnebrandcrème vaak achterlaat of een hekel heeft aan de hele dag door ingesmeerd te worden, is een beetje hulp van zo’n UV-werend zwempak geen overbodige luxe.

Lees ook
De zon uit de kinderwagen houden? Bescherm je kind met deze fijne zonneschermen >

En-en, niet of-of

In sommige gevallen werkt de UV-werende zwemkleding zelfs effectiever dan een SPF. Dat komt doordat de kleding de zonnestralen blokkeert en het de hele dag blijft werken; in tegenstelling tot de zonnebrandcrème die je regelmatig opnieuw moet aanbrengen. Zulke kleren kun dus goed beschermen, maar het is wel belangrijk je kind alsnog helemaal in te smeren. Plekken als het gezicht, de nek, voeten en handen beschermt de kleding immers niet. Ga dus voor en-en, niet of-of.

UPF-score

Over het algemeen beschermt donkere kleding met een dichte weving goed, maar let vooral op kleding met een hoge UPF-score. Hoe hoger de UPF, hoe beter het je kind beschermt. Het gemiddelde witte katoenen T-shirt heeft een UPF van vijf, terwijl een UV-werend kledingstuk een score van 50 UPF kan hebben. Dat betekent dat maar 1 op de 50 van de UV-straling door de kleding heen kan komen.

Mix & match

Vooral voor de allerjongsten geldt: hoe meer een UV-werend kledingstuk bedekt, hoe beter. Een onesie met een capuchon is dan ideaal. Als je kind het niet fijn vindt om van top tot teen kleding te dragen naar het strand, zijn er ook veel losse UV-werende items te koop. Dat geeft je ook de kans om te mixen en matchen. Een badpak met mouwtjes maar zonder pijpjes, kun je bijvoorbeeld altijd nog combineren met een UV-werende legging als je toch wil dat je kind ook haar benen bedekt.

Maak de look deze zomer af met een gezellig hoedje en je weet zeker dat je zo beschermd mogelijk de zon in gaat.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >