Speciaal onderwijs kampt met overvolle klassen en lange wachtlijsten

28.10.2019 12:18
soeciaal-onderwijs-volle-klassen-lange-wachtlijsten

Scholen in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs* kunnen de massale toestroom van leerlingen niet aan, meldt De Telegraaf. Het gevolg: de wachtlijsten groeien snel en klassen raken overvol.

De krant baseert zich op eigen onderzoek dat in samenwerking met Reporter Radio (KRO-NCRV) is uitgevoerd.

 

Wachtlijst

Hieruit blijkt dat de wachtlijsten op scholen in het speciaal (voortgezet) onderwijs zijn toegenomen met 18 procent – op het speciaal basisonderwijs gaat het om een toename van 14 procent. Ook geeft zo’n 29 procent van de scholen op het speciaal basisonderwijs aan binnenkort een wachtlijst te verwachten. Daardoor komen kinderen noodgedwongen, zonder de juiste begeleiding, in het reguliere onderwijs terecht. In het ergste geval komen kinderen zelfs thuis te zitten. 

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over speciaal (basis)onderwijs >

 

‘Onveilige situaties’

Verder spreekt de sector van een ‘massale toestroom van leerlingen’ die scholen nauwelijks aankunnen: er ontstaan overvolle klassen en leerkrachten verliezen hun grip op de klas. “Dit zorgt voor onveilige situaties voor zowel de kinderen als leerkrachten”, zegt Wim Ludeke, voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Speciaal Onderwijs (LECSO). “Als een kind nog klein is, dan kan je het nog makkelijk vastpakken als het volledig door het lint gaat. Eenmaal ouder en sterker komen we in de problemen als er zo’n situatie ontstaat. Dan moeten we met de rest van de leerlingen de klas verlaten en dan blijft het boze kind in de klas zitten.”

Bron: De Telegraaf

* Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking. Ook leerlingen met psychische of gedragsproblemen kunnen hier terecht. Basisschoolkinderen die door leer-, gedrags- of opvoedingsproblemen moeite hebben om mee te draaien met het reguliere onderwijs, voelen zich vaak meer op hun plek in het speciaal basisonderwijs.

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >