Samen eten: zo voorkom je dat je kind steeds van tafel loopt

11.06.2021 10:49

Het idee is dat samen eten een gezellig familiemoment is waarop iedereen wat vertelt over z’n dag. Boven een bord pasta bonden jullie met lollige grappen terwijl de kinderen jouw voedzame maaltijd met smaak opeten. De realiteit is vaak net iets anders, met spaghettislierten die vanaf het plafond druipen en kinderen die weigeren op hun stoel te blijven zitten. 

Het is jammer dat samen eten in de praktijk nooit het idyllische plaatje is wat je ooit in je hoofd had. Dat betekent echter niet dat je dan maar de handdoek in de ring moet gooien en net zo goed iedere avond met het bord op schoot kunt doorbrengen. Samen eten is namelijk wel degelijk belangrijk in de opvoeding van een kind. Het is namelijk het uitgelezen moment om je kind(eren) iets bij te brengen over normen en waarden, delen en op hun beurt wachten. Als ze aan tafel blijven zitten, that is. 

Lees ook
‘Mijn kinderen eten hun avondeten aan een aparte tafel’

Negatieve aandacht is ook aandacht

Gelukkig zijn er slimmere manieren dan je kind vastbinden aan een stoel om van het avondeten een gezamenlijk gezinsmoment te maken. Maak de verwachtingen duidelijk, zegt opvoedcoach Joyce Akse tegen Volkskrant. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen aan tafel blijft zitten tot iedereen z’n bord leeg heeft. Of spreek een tijd af en zet een timer die aangeeft wanneer kinderen van tafel mogen. En onthoud: negatieve aandacht is ook aandacht. Voorkom een negatieve spiraal en reageer niet steeds wanneer je kind van z’n stoel glipt. 

Moment om bij te komen

Het kan ook lonen om ervoor te zorgen dat beweeglijke kinderen voor het avondeten hun grootste energie al kwijt zijn. Bouw een parcours in de woonkamer, doe samen vijftig jumping jacks of een rondje tikkertje. Zo wordt het avondeten een moment om even bij te komen. Je kunt je kind ook tussendoor een excuus geven om even van tafel te gaan. Vraag om een servetje of laat het de lepel pakken die je bent vergeten. Een driegangendiner is misschien wat veelgevraagd, maar in relatieve rust samen een maaltijd eten moet dan lukken. 

Bron: Volkskrant

 

Nog meer opvoedtips?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >