Prikangst bij kinderen: 6 handige tips

07.03.2018 06:13
prikangst-bij-kinderen-tips

Vaccinaties tegen ziekten, bloedafname of een infuus: prikken zijn onvermijdelijk. Maar wat als je kind prikangst heeft? Alsjeblieft: zes praktische tips.

Bereid je kind voor

Zodra je kind begrijpt dat-ie een prik krijgt, kun je ‘m hierop voorbereiden. Zeg alleen niet dat je er niets van voelt, want dan valt het tegen op het moment dat het wél pijn blijkt te doen. En juist dat vergroot de prikangst voor de volgende keer. Wat je wel kunt vertellen? Dat het heel even zeer doet, maar dat het heel snel over is.

 

Waarom?

Prikangst kan al minder worden door uit te leggen waaróm je kind een prik krijgt. Vertel bijvoorbeeld dat prikken helpen groeien, ervoor zorgen dat je minder snel ziek wordt of je voor de operatie lekker laten slapen. 

 

Lees ook
Jan legt het nog een keer uit: ziek kind >

 

Afleiden

Probeer je kind af te leiden vlak voor het moment dat er geprikt wordt. Vraag bijvoorbeeld hoe het op school was of wat ze die avond willen eten. Artsen of verpleegkundigen doen dit soms zelf, door te vragen hoe oud ze zijn of ze op iets moois in de nabije omgeving te wijzen. Daardoor is je zoon of dochter even afgeleid en is de prik al achter de rug voordat hij of zij zich druk heeft kunnen maken. Wat ook kan helpen bij prikangst: muziek, filmpjes of rijmen.

 

App

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) heeft een app laten maken om kinderen spelenderwijs voor te bereiden op bloedafname. In deze app gaat een roze fantasiefiguur naar het ziekenhuis voor bloedafname en stap voor stap kunnen kinderen het beestje volgen. Er wordt niet omheen gedraaid dat een prik niet fijn is, maar het gaat erom dat een kind leert wat het kan doen om de prik prettiger te maken. Op schoot zitten, een liedje zingen of tv kijken, bijvoorbeeld. De app is gratis en beschikbaar voor Android en iOS.

 

Verdoven

Wanneer je kind in de arm of het handje geprikt wordt, kun je de huid van tevoren (laten) verdoven met behulp van een verdovende zalf/spray. Vraag bij de polikliniek van de arts of het laboratorium naar deze zalf. 

 

Prikangst poli

Voor ernstige vormen van prikangst bestaat er een prikangst poli, waar je op afspraak terecht kunt. Daar bepaalt de arts wat een geschikte verdoving is en is er speciale begeleiding.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >