Pedagoog: ‘Geef je kind niet zomaar een smartphone’

15.12.2017 09:41
kind-begeleiden-smartphone

Leraren maken zich grote zorgen over het gebruik van social media door hun leerlingen: 92 procent denkt dat smartphones een negatief effect hebben op de schoolprestaties, blijkt uit onderzoek van DUO.

Kinderen slapen te weinig, zijn sneller afgeleid en kunnen lange teksten moeilijker begrijpen.

 

Goede afspraken maken

Mediapedagoog Frederike Lems adviseert ouders dan ook om niet zomaar je oude smartphone aan je kind te geven, zonder daar afspraken over te maken. “Je kind leert zichzelf dan gedrag aan en dat is niet zo makkelijk terug te draaien”, zegt ze tegen RTL Nieuws. Maar hoe pak je het dan wel goed aan? “Maak je oude telefoon helemaal leeg en bespreek wat je kind ermee gaat doen.”

 

Lees ook
Melinda Gates waarschuwt: ‘Geef kinderen niet te snel een smartphone’ >

 

Slaapkamer

“Welke apps zet je erop? Welke profielen maak je aan? Een bijkomend voordeel van samen starten is dat je hoort wat je kind al weet. Beter aan het begin even doorbijten en aandacht aan besteden, dan er te laat mee zijn. Dat heeft zoveel meerwaarde. Je herhaalt eigenlijk de opvoeding, maar dan online.” Ook adviseert Lems het mobieltje buiten de slaapkamer te houden en niet te gebruiken tijdens het eten.

 

‘Praat erover’

Verder is openheid volgens de mediapedagoog heel belangrijk: praat met je kind niet alleen over hoe het op school was, maar ook wat er op social media allemaal langs is gekomen. “En als ze gewend zijn er open met je over te praten, dan kun je dat langzaam steeds verder loslaten. Dat is opvoeden, steeds verder loslaten. Dat moet je ook online doen.”

Meer tips over online opvoeding vind je hier.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >