oppashorror

Denk je dat je kinderen veilig zijn bij een lieve oppas, gaat ze midden in de nacht naar de snackbar, slaapt haar roes uit op de bank of bouwt een seksfeestje.

Een pasgeboren baby mag toch wel chocomel

Nicky (39) “Onze Joey was zes weken, toen ik met spoed naar de gynaecoloog moest. Er was iets mis met mijn keizersneewond. Mijn kraamverzorgster had eens verteld dat haar zusje Denise zo’n goeie oppas was. Ze was pas zeventien, maar heel betrouwbaar, beweerde ze. Ik vertrouwde Denise mijn zoontje toe.

Toen ik weer thuiskwam, huilde Joey verschrikkelijk en zat zijn omslagdoek onder de bruine vlekken. Denise vertelde vrolijk dat ze hem chocomel had gevoerd omdat ze benieuwd was of hij dat lekker vond. Joey heeft nog heel lang krampjes gehad. De dokter zei dat zijn darmen het vet niet konden verdragen. Hij zat onder de pukkels en mocht uitsluitend rijstewater drinken. Zo zielig.”

 

Twee kleintjes alleen in bad

Mirna (35) “Ik kwam thuis van mijn werk en vroeg verbaasd: ‘Goh, liggen de kinderen al in bed?’ Mijn schoonmoeder zat op de bank tv te kijken en antwoordde laconiek: ‘Nee, die zitten nog in bad.’ Mijn kinderen waren achttien maanden en drie jaar. Ik stoof naar boven. Het is inmiddels negen jaar geleden, maar nog steeds een horrorbeeld. Je kunt moeilijk de moeder van je man ontslaan, maar gelukkig schoot mijn schoonvader te hulp. Hij kwam voortaan gezellig mee als er opgepast moest worden en verloor ze geen seconde uit het oog. Opa past nog steeds op, oma is inmiddels overleden.”

 

Tante Ans nam er nog eentje

Anka (40) “Op het prikbord van Albert Heijn zag ik de advertentie van Ans, een vrouw van midden veertig. Toen mijn man en ik haar ontmoetten, zei mijn intuïtie meteen dat er iets niet klopte, maar dat drukte ik snel weg omdat ik me daar een beetje voor schaamde. Ze leek zo lief. Ans trok meteen Sofia en Julia op schoot en kletste honderduit. We vroegen Ans vier middagen op te passen. Ze wilde weten of het goed was dat ze de kinderen af en toe mee op stap nam: boodschapje doen, kinderboerderij, naar haar eigen huis twee straten verderop. Prima. Maar al snel was ze geen dag meer bij ons thuis. Iedere keer als ik uit mijn werk kwam, stapte ze nét binnen met de kinderen.

Ans paste een paar weken op toen Sofia vertelde dat ze een ijsje hadden gekregen in het winkelcentrum. ‘Gezellig’, zei ik. ’Nam tante Ans ook een ijsje?’ ‘Nee,’ zei Sofia, ‘zij nam dat gele spul met wit erop.’ Ik dacht: ze zal toch geen advocaatje bedoelen? Toen ik doorvroeg vertelde Sofia dat ze vaak thuis bij tante Ans voor de tv werden gezet terwijl Ans steeds slokjes nam uit bruine flesjes. Ineens viel het kwartje. Tante Ans was een alcoholiste. Ik heb haar dezelfde avond nog woedend gebeld. Ze ontkende niet, maar snikte dat ze het zo erg vond voor mij dat ik nu geen oppas had. Ik heb haar aangeraden hulp te zoeken en zich nooit meer als babysit aan te bieden.”

 

Even uit je spaarpot jatten

Janet (27) “Het begon ermee dat ik geld miste uit mijn geldblikje. Daar zal altijd zo’n twintig euro muntgeld in, maar opeens kon ik met moeite drie euro bij elkaar schrapen. Een paar dagen later zocht ik me rot naar mijn nieuwe mascararoller en miste mijn man ineens een pakje scheermesjes. Een week later verdwenen zes rolletjes Mentos uit de voorraadkast. Ik verdacht Debby geen seconde. Zij was onze zorgzame dinsdagavondoppas, dol op de kinderen. Ik vroeg me af of ik leed aan vroege dementie en verhoorde onze zoontjes. Ik kon me weliswaar niet voorstellen wat die met een mascararoller moesten, maar toch.

Mijn man was slimmer: hij vroeg de jongens het geld in hun spaarpotten te tellen. Bij Ties wisten we het niet zeker, hij krijgt nog geen zakgeld en we stoppen hem af en toe wat muntjes toe. Maar in de spaarpot van Jens, die voor het behalen van zijn A-diploma flink wat geld had gescoord, ontbrak zeker veertig euro. Mijn man heeft Debby ermee geconfronteerd. Ze heeft min of meer bekend. Nee, we zijn niet naar de politie gestapt. Het kwaad was al geschied. Maar dat zo’n lieve meid me zo heeft belazerd, kan ik nog steeds niet begrijpen.” 

 

Tentamens zijn ook vermoeiend

Suzan (33) “Elke woensdagmiddag had ik een oppas voor mijn dochters Fenna van vijf en Saartje van twee. De achttienjarige Pabostudente Mia haalde de oudste uit school, gaf de kinderen een boterham en speelde met ze tot ik om vijf uur uit mijn werk kwam. Een jaar lang ging alles prima.

Een maand geleden kwam ik tussendoor even thuis om mijn laptop op te halen. Toen ik de straat inreed zag ik Fenna in haar dooie eentje in de speeltuin. Thuis trof ik Mia in diepe slaap op de bank. Kleine Saartje speelde boven en was gezellig de commode leeg aan het halen. Ik was half hysterisch. Mia schrok wakker en beweerde nonchalant dat ze zo moe was van haar tentamenweek en even was gaan liggen. Ik heb haar op staande voet ontslagen. Dan maar geen oppas.”
 

Lees ook
Dit is dé oplossing als je samen weg wilt, maar geen oppas kunt vinden >

 

Het leuke meisje en de orgie

Maxim (42) “We hadden haar nota bene geboekt via een officiële oppascentrale. Een pittig ding van een jaar of twintig dat al jaren op haar jongere broertjes en zusjes paste. Klonk goed. Mijn collega trouwde en we zouden van vijf uur ’s middags tot één uur ’s nachts wegblijven. Geen probleem, zei ze. Met onze Benjamin van drie op haar arm, zwaaide ze ons vrolijk uit.

Die avond werd mijn vrouw ziek. Verkeerde garnaal gegeten of zo. Veel vroeger dan verwacht, kwamen we thuis. Daar troffen we de oppas, een ander meisje en twee wildvreemde jongens. Halfnaakt. Condooms op de bank en de grond. Ze schrokken zich rot. De jongens renden met hun schoenen in de hand de deur uit. Ook de oppas maakte dat ze weg kwam. Je begrijpt, we hebben de hele kamer gesopt. Met heel veel bleekwater. En nooit meer gebruik gemaakt van een oppascentrale.”

 

Haar vriendje was psychotisch, niks aan de hand

Linda (45) “Mijn achternichtje Marieke is twintig. Ik wist dat zij wegens een depressie opgenomen was geweest in een kliniek, maar ze was nu alweer een tijdje thuis en het ging goed met haar. Ja hoor, ze wilde best een avondje op onze kinderen passen. Vond ik het goed dat ze een vriend meenam? Mijn man voelde daar niets voor, maar ik zei dat ze oud en wijs genoeg was.

Marieke wist heus wel wat ze deed. Toen ik haar ophaalde, vertelde ze in de auto spontaan dat haar vriend met psychoses kampte. ‘Maar nu gaat het goed met hem, hoor.’ De bewuste knul zat apathisch naast haar en bromde af en toe wat. Die avond kreeg ik pijn in mijn maag over de weirdo-vriend van Marieke. Om iets van mijn paniekgevoel weg te nemen sms’te ik mijn nichtje, de moeder van Marieke. Zij beloofde haar dochter te bellen en bezwoer me dat de jongen oké was. We besloten het los te laten en Marieke te vertrouwen. De vrienden met wie we uit waren, zeiden melig: ‘Als je huis er nog maar staat als je terugkomt.’ Gelukkig is het allemaal prima gegaan, maar we hebben mijn nichtje nooit meer gevraagd.” 

 

Wil je nog een snoepje?

Nadia (27) “Wij moesten naar een begrafenis en vonden via via een officiële oppasmoeder voor onze tweejarige dochter Zoë. Toen we haar ophaalden zat ze rustig op de bank, omringd door grote zakken snoep en drop. En bij het opstaan kotste ze alles onder.”
 

Christiaan was pas drie

Renate (41) “‘Maar Christiaan wilde zelf alleen thuis blijven.’ Ik hoor het de oppas nog doodleuk zeggen. Ik dacht dat ik gek werd. ‘Hij is drie’, zei ik. ‘Hoezo laat je een driejarige alleen achter?’ Uiteindelijk bleek ze ruim drie kwartier weg te zijn geweest. Ik heb haar naar de keuken geroepen, betaald en gezegd dat ze nooit meer terug hoefde te komen. Ik krijg er nog koude rillingen van. Ze was nog opgeleid voor dit werk ook.”

 

In je pyjama sigaretten halen

Inge (39) “Met een gerust hart lieten Mark en ik onze twee dochters van acht en vier achter bij Samantha, de zestienjarige dochter van vrienden. Ze had al een paar keer opgepast en dat was prima gegaan. Dachten we. Maar de volgende ochtend vertelde onze oudste een bizar verhaal. Samantha was die avond sigaretten gaan halen en had Marit in pyjama meegenomen naar de snackbar. Haar kleuterzusje had ze thuis gelaten. Marit vond het zelf ook wel gek, want ze stond ‘tussen de grote jongens’. We zijn nooit echt boos geworden op Samantha, wel op onszelf. Zestien jaar is gewoon veel te jong om zo’n verantwoordelijkheid aan te kunnen. Ik heb er nog weken nachtmerries van gehad.” 
 

Dit artikel staat in Kek Mama magazine en is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderdagverblijven_worden_volgend_jaar_fors_duurder

De kosten voor de kinderopvang gaan flink omhoog: ouders dreigen volgend jaar honderden euro’s meer kwijt te zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie Kinderopvang.

 

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, gaan vanaf 1 januari strengere eisen in voor de opvang van baby's: pedagogisch medewerkers mogen niet langer voor vier nuljarigen tegelijk zorgen, maar maximaal drie. Deze kosten worden doorberekend aan ouders en vooral kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee.

 

Verhoging toeslagen

Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders wel een deel van die rekening terug, maar toch verwacht de brancheorganisatie dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen. Als de berekeningen van de kinderdagverblijven bewaarheid worden, gaat een gezin met een laag inkomen, dat twee kinderen drie dagen naar de opvang stuurt, er minimaal 800 euro per jaar op achteruit. Voor eenzelfde gezin met een modaal inkomen stijgen de kosten met ruim 900 euro per jaar.

 

Niet pessimistisch

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) ziet aan eigen berekeningen dat de verhoging van de toeslagen die extra kosten wél dekt en gaat niet uit van zo'n hoge prijsstijging. Ook ouderorganisatie Boink wil nog niet pessimistisch zijn. "We denken dat het effect op de laagste inkomens het grootst is. Dat is ongunstig, want die zijn al ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Maar we weten pas wat ouders gaan betalen als in het eerste kwartaal van 2019 de rekening krijgen."

Bron: AD.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >